Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Tandemmel három fővárosban

Az első olyan látássérült házaspár lehet a győr-ménfőcsanaki Mittnach József és Kiss Csilla, akik teljesítik az ötnapos Bécs–Budapest maratoni verseny több mint háromszáz kilométeres távját. Tandemen, azaz kétüléses kerékpáron edzenek.
– Már több mint ezer kilométer van ebben a kerékpárban – mutatták a kétülésest Mittnachék, mikor tegnap edzés közben megálltak szerkesztőségünknél pihenni. Ez már a harmadik tandemük és ami a lényeg: arra is alkalmas, hogy a maratoni távon elinduljanak vele. Egy hónapja gyakorolnak a Bécs–Budapest versenyre. Egyébként is jó kondícióban vannak, még vásárolni is biciklivel járnak.
A férj gyengénlátó, felesége gyakorlatilag vak, már csak fényeket érzékel, de nagyon szeret biciklizni. Az ötlet, hogy hosszú távon is próbára tegyék magukat, Mittnach Józseftől származik, aki gyógymasszőr és ebben a minőségében korábban kísérőként már részt vett az eddig két főváros közti, idén már Pozsonyt is útba ejtő versenyen. Leginkább a futóknak szervezik, de kerékpárosok, sőt, görkorcsolyások, kerekes székesek is voltak már a nevezők közt. Viszont a győr-ménfőcsanaki házaspár – tudomása szerint – tandemjével és látássérültként is elsőnek számít ezen a sporteseményen.
– Ritkán járok el otthonról, a négy gyermek miatt is, ezért leginkább az a hangulat csábít, amire férjem élménybeszámolói szerint számítani lehet a versenyen. A kisebb településeken az iskolások az út mellett szoktak integetni, drukkolni az elhaladó mezőnynek – mondta el Kiss Csilla. Emellett Mittnachékat az is motiválja, hogy így fel tudják hívni a figyelmet sorstársaikra, növelhetik társadalmi elfogadottságukat. Biztatni is szeretnék őket, hogy ne mondjanak le a közösségi sportrendezvényekről, ne hagyják el magukat.
A nehézségekre is felkészültek, hálásak a szponzoroknak, akik segítségével nemcsak a részvételi díjat, a szállások költségeit tudják fizetni, de kísérőautójuk is lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harc a mellrák ellen

Egész napos tájékoztató és figyelemfelkeltő rendezvényt tartott a nagyközönség számára a Lánchíd… Tovább olvasom