Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Tandíjmentességet ígér az MSZP

Újragondolta felsőoktatási programját az ellenzéki párt, amely minden hallgató külföldi nyelvtanulását támogatná.
Újragondolta felsőoktatási programját az MSZP. A szocialisták vállalják, hogy ha kormányra jutnak, 2014 szeptemberétől mindenki, aki a bekerüléshez szükséges minimumpontszámot eléri, tandíjmentesen kezdheti meg tanulmányait - jelentette be Mesterházy Attila pártelnök kedden.

Fidesz: mindegy, mit ígér tandíjügyben a baloldal

Fidesz szóvivője szerint mindegy, hogy mit ígér tandíjügyben a baloldal, mivel eddigi ígéreteit sem teljesítette.

Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője úgy reagált Mesterházy Attila bejelentésére: a baloldali politikusok eddig következetesen a tandíj bevezetésének szükségségéről beszéltek, minden programjukban, koncepciójukban ez szerepel.

Bajnai Gordon nemrég elmondta, hogy a "tandíj nem ördögtől való", három hónapja még Mesterházy Attila is a tandíj bevezetésének szükségességéről beszélt, Gyurcsány Ferenc pedig nyíltan kiáll a tandíj bevezetése mellett - írta közleményében Hoppál Péter. A Fidesz-szóvivő szerint a "Gyurcsány-Bajnai-szövetség" újbóli hatalomra kerülése esetén borítékolható, hogy az egyetemistáknak ismét tandíjat kellene fizetniük.

Az egyetemek ezután szakterületenként határozhatnák meg az elvárt minőségi követelményeket, fizetniük azoknak kellene, akik nem teljesítik azokat. A tandíjmentességet tehát nem megszerezniük, hanem megtartaniuk kellene a diákoknak - magyarázta.

Mesterházy Attila elmondta, azért gondolták újra ősszel bemutatott oktatáspolitikai programjukat, mert egyre több fiatal megy külföldre tanulni az érettségi után. Ennek egyik oka pedig az, hogy egyre nagyobbak a magyarországi felsőoktatási tanulmányok költségei.

Az MSZP elnöke azt is közölte, olyan programot indítanának, amellyel minden egyetemi-főiskolai hallgató 3-5 hónapig tanulhatna idegen nyelvet külföldön. Ezt európai uniós támogatásokból finanszíroznák.

Azt mondta, ezzel változtatnának a jelenlegi helyzeten, amikor az állam nyelvtudást vár el a diploma előtt állóktól, de nem segíti őket annak megszerzésében, esetenként pedig el is tekint ettől. A javasolt nyelvtanulási program beindításával az állam joggal kötné nyelvvizsgához a diplomaszerzést - fejtette ki.

Hiller István volt oktatási miniszter elmondta, a szocialisták vállalják, hogy 2014 szeptemberétől átlagosan 25 százalékkal csökkentik a már most a felsőoktatásban tanulók költségtérítését.

Arról is beszélt, az elvándorlást nem lehet adminisztratív eszközökkel, így a hallgatói szerződésekkel megakadályozni. Ezt jelzi, hogy az előzetes adatok szerint idén nagyjából 15 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly, és 45 ezerrel kevesebben, mint két évvel ezelőtt.

Hozzátette: a 2010-es kormányváltáskor még 186 milliárd forintot fordított az állam a felsőoktatásra, mostanra viszont csak 123 milliárdot, ezért céljuk, hogy a támogatás mértékét - másként elosztva - újra a 2010-es szintre emeljék vissza.

Olvasóink írták

 • 3. Mozimasiniszta 2013. április 16. 21:13
  „siller Pityu mit nem tud megígérni ? ....házy meg a cucik már ígérgettek eleget, többé ne tegyék !”
 • 2. x 2013. április 16. 18:36
  „http://www.delmagyar.hu/forum/kosszonjuk_szepen_mszp_ennyi_volt_/32/2002444/?action=kifejt”
 • 1. csergemerge 2013. április 16. 17:08
  „Ebben mi az új?

  Az mszmp-t - többek között - azért váltotta le az ország mert tandíjat vezetett be, miután ezt a szándékát élesen tagadta. A jelenlegi kormány NEM vezetett be tandíjat. Jól tudom, ugyanis a fiam egyetemista.
  És erre jön az mszmp és tandíjmentességet ígér. Nem késtek ezzel vagy 4-5 évet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik szerint láthatatlan a siker, az Együtt 2014 szerint optimista a kormány

Volner szerint a kormány továbbra is csak arra koncentrál, hogy egyrészt eleget tegyen az Európai… Tovább olvasom