Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Tanítható gépsor a hűtőházban

Három és 14,4 százalék közötti, nem elhanyagolható vám terheli a magyar agrártermékeket az uniós országokban. Amennyiben júliustól valóban eltörli az unió a magyar agrárexportcikkek vámjait, az fölöttébb kedvező lehet kivitelünkre.
Reménykedve várjuk az intézkedést – nyilatkozta a Kisalföldnek Tóth Balázs, a győri központú Arvit Hűtőipari Rt. vezérigazgatója. A vám eltörléséből származó hasznot a társaság meg akarja osztani a mezőgazdasági termelőkkel, szállítókkal.

Az Arvit rt. az idei feldolgozási idényre mintegy kétszázmillió forintot költött fejlesztésre. Ebből mintegy nyolcvanmillió forintot egyetlen berendezésre, igaz, annak „ képessége " és teljesítménye nem csak a laikusokat képes ámulatba ejteni. Ez a bizonyos angol gyártmányú, szín szerinti osztályozó és alakfelismerő a legkülönbözőbb termékek, gyümölcsök válogatására, osztályozására alkalmas. A szállítószalagon haladó terméket kamerák pásztázzák. Amire a gépet „ betanítják " , aszerint válogat. Felismeri az idegen anyagot, esetleg kavicsot, bogarat, a gyümölcsön maradt levélkelyhet, a számítógép gondolatsebesen meghatározza az idegen, vagy a többitől eltérő színű termék helyét, majd ezt sűrített levegő lövi ki a szállítószalagról. A berendezés teljesítménye ugyancsak óriási, rengeteg ember munkáját képes pótolni.
Az Arvit egyebek között ezért döntött e mellett a fejlesztés mellett. Az idénymunkára felvett emberek egyre többe kerülnek és nem is biztos, hogy van elegendő vállalkozó.

Az Arvitban ezután egyebek között a gombócot is gép formázza, akár magos, akár mag nélküli szilvával készítik azt. A társaság megújította targoncaparkját és az ásott kutak helyett mélyfúrású kutakat készíttetett.
A társaság hatszáz tonna málnát szeretett volna az idén vásárolni és feldolgozni, ám nagyon lanyha a kínálat. A paradicsomfeldolgozási idény július végén kezdődik a cégnél, a terv bő hétezer tonna feldolgozása. Ahogy már tavaly is, az Arvit mindenekelőtt nagybani termelőkre támaszkodik. Olyanokra, akiknél nyomon követhető a termesztés útja, az esetleges vegyszerfelhasználás. Ugyanezt elvárják a vásárlók a hűtőipari cégtől is.
A spenót feldolgozása már befejeződött az Arvitnál, a héten a végére járnak a zöldborsónak is, és a sóska van még hátra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebáldozat

Hőgutát kapott és elpusztult egy autóba zárt kutya tegnap délelőtt Győrött. Tovább olvasom