Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Tankönyves vállalkozók testülete: a zűrzavar fennakadásokat okoz a tanulásban

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete szerint általánossá vált a bizonytalanság a tankönyvek körül, és a kialakult zűrzavar a gyerekek tanulásában is fennakadásokat okoz.
A szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, hogy az idén bevezetett, központosított tankönyvterjesztésben olyan zavarok alakultak ki októberre, amilyenre az elmúlt húsz évben nem volt példa.

Úgy látják, súlyos gondokat okozott a gyerekeknek, a pedagógusoknak, a szülőknek az eddig még sosem tapasztalt mértékű tankönyvhiány a tanévkezdéskor, és "a kormányzat kommunikációjával szemben" sokan még most, október közepén sem kapták meg minden tankönyvüket, pedig a szülők már júliusban, augusztusban kifizették.

A problémák között említették, hogy a szülőknek sok esetben jelentős utánjárással újra meg kellett vásárolniuk a már kifizetett, de hiányzó tankönyveket.

A szervezet a pedagógusokat érintő gondokat ismertetve azt írta, hogy az állami tankönyvek esetén megszűnik a szabad tankönyvválasztás joga és elvész a mostani módszertani szabadság, továbbá véglegesen el kell búcsúzniuk azoktól a tankönyvektől, egyéb taneszközöktől, amelyekkel eddig sikeresen tanítottak.

A diákokat érintő problémák közé sorolta, hogy az ingyenes tartós tankönyveket a tanév végén vissza kell adni az iskolának, míg a szülőket érintő nehézségnek tartják, hogy ha saját, illetve új könyvet akarnak adni a gyereküknek, akkor azt külön be kell szerezniük.

Közölték, a Tankönyvesek Országos Szövetségével együtt annak a veszélyére is fel akarják hívni a figyelmet, hogy a tankönyvpiac megszűnése következtében a kínálat a sokszínűség helyett előbb-utóbb a rendszerváltozás előtti időket fogja idézni.

Olvasóink írták

  • 2. Pirát 2013. október 22. 07:54
    „1#-es ! +1pont...és az az érzése az embernek hogy saját maga ellen károg a varjú...apropó: miért is kell az elemi 1-2 osztályos könyveket minden évben újra variálni ??? akkor az írás-olvasás-számolás alapjait
    tanítják ! nem képesek időt álló oktató anyagot összeállítani - a hatvanas években volt ! és meg is tanult belőle minden gyerek rendesen írni-olvasni ! - vagy az modern korunkban nem biznisz ? ...és félve mondom: nem cél ?”
  • 1. szatyi 2013. október 21. 10:13
    „" Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete"

    Elképesztő, hogy mennyi, milyen, hasznos-haszontalan "testület" van!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szándékosan elütötte vitapartnereit egy férfi

Szóváltás után szándékosan gázolt el egy autós két férfit Dömösön. Tovább olvasom