Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Tanulás, határok nélkül

Az utóbbi években megszaporodott azoknak a diákoknak a száma, akik egy-egy tanévet külföldön töltenek. Az uniós csatlakozásunk eredményeképpen a fiatalokat még több ösztöndíj-lehetőség várja.
Az EU területén élő középiskolások, főiskolások és egyetemisták szabadon választhatják meg az iskoláikat, nincsenek megkötések, bármely másik tagállamban tanulhatnak. Ehhez a tanulmányok idejére a fogadó tagállamban tartózkodási engedélyre van szükségük, amit automatikusan kiállítanak számukra akkor, ha felvételt nyernek, illetve beiratkoznak egy oktatási intézménybe, és rendelkeznek betegbiztosítással, valamint a létfenntartásukhoz szükséges anyagi eszközökkel. Abban az esetben, ha ez az utóbbi feltétel nehézséget okoz, lehetőségük van uniós ösztöndíjak, támogatások elnyerésére.

Segítség az érdeklődőknek

Akik szeretnének egy tanévet külföldön tanulni, érdemes alaposan körülnézniük az interneten. Íme néhány honlapcím az eligazodáshoz: www.esn.org, www.tka.hu, www.scholarship.hu, www.eu2004.hu.
Az uniós tagságnak köszönhetően a magyar diákok ugyanazokkal a feltételekkel tanulhatnak az EU országaiban, mint az ország saját állampolgárai, tehát az ingyenes képzések számukra is díjtalanok, nem érheti őket hátrány az ösztöndíjak megítélésénél, nem tagadható meg tőlük a tartózkodási engedély.
Azonos feltételekkel

Aki korábbi tanulmányait egy másik országban el akarja ismertetni, jól teszi, ha időben, tanulmányai külföldi folytatása előtt legalább egy évvel jelentkezik a fogadó ország központjában. Itt kérni kell egy igazolást, amely segíthet a korábbi kurzus elfogadtatásában.
A lehetőségek mérlegelésekor nem szabad elfeledkezni arról, hogy a külföldi tartózkodás költségei tetemesek lehetnek. Néhány országban magyar állami ösztöndíjjal is van lehetőség továbbtanulásra. Erről a Magyar Ösztöndíj Bizottságtól kapható bővebb tájékoztatás.

Ösztöndíjjal, cserediákként

Az idegen nyelvet jól beszélő középiskolások már a gimnáziumi évek alatt is kimehetnek külföldre tanulni. Erre több mód is kínálkozik, eltérő feltételekkel, eltérő kiválasztás alapján. Eltölthető egy középiskolai tanév alapítványok vagy utazási irodák szervezésében. Ezt az évet különbözeti vizsgával számos hazai oktatási intézmény beszámítja, de ha ez mégsem sikerül, akkor is sok új ismerettel, tapasztalattal, nyelvtudással gazdagodik a diák.

Szerencsésebb esetben kijuthatnak a középiskolások külföldre ösztöndíjjal is. Utazhat a fiatal cserediákként is külföldre, de a programdíjat és a kiutazási költséget ebben az esetben is nekik kell fizetni. Egy családnál, tehát mindennapi környezetben helyezik el őket, ami további lehetőséget nyújt az idegen kultúra teljesebb megismerésére. Egyes szervezetek (Ifjúság 2000–2006) kormányzati vagy uniós támogatást élveznek, így képesek a költségek egy részét átvállalni, de esetenként akár a teljes összeget is fedezni tudják.

Egymillióba is kerülhet egy év

Érdemes alaposan körülnézni, hiszen egy kint töltött tanév akár egymillió forintba is belekerülhet. Vannak olyan nagyobb szervezetek is (Rotary International), amelyek egy szigorú kiválasztási folyamat után nyújtanak lehetőséget a külföldi útra. Elsősorban a tanulmányi eredményt, az érdeklődési kört, a képességeket veszik figyelembe.

A nemzetiségi gimnáziumban (horvát, szerb, szlovén, román, szlovák) vagy két tanítási nyelvű gimnáziumban végzetteknek különböző államközi egyezmények lehetővé teszik, hogy az anyaországban vagy az adott nyelvterület más országaiban tanuljanak tovább. Akik magyar felsőoktatási intézményben tanulnak, külföldi részképzésen, külföldi szakképzésben, szakmai gyakorlatokon vehetnek részt. Az Európai Kreditrendszer (European Credit Transfer System) révén lehetőség van az egyik intézményben megszerzett tudást egy másikban megszerzettel összehasonlítani, a kreditpontokat átvinni.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keletkezési helyükre tértek vissza a darabok

Visszatértek „szülőhelyükre”, az egykori Sopron vármegyébe azok a kelengyetárgyak,… Tovább olvasom