Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Tanulmányúton járt Münchenben

a győri rendőrkapitány

Münchenben 7200 rendőr biztosítja majd a futball-világbajnokság zavartalan lebonyolítását. Titkosszolgálati és nyílt eszközökkel készülnek fel a terrorcselekmények megelőzésére, a hírhedt szurkolótáborok fogadására. Speciális feladatokra alakítják át járműveiket, a rendőrségi garázsokat.
Négytagú rendőrségi küldöttség járt a napokban Münchenben, ahol azt tanulmányozták, hogyan készültek fel a bajorok a világbajnokság biztosítására. A küldöttség tagja volt dr. Holló Sándor ezredes, Győr rendőrkapitánya.
Az első napon a müncheni rendőrséggel ismerkedtek a magyarok. Az alezredes elmondta, hogy az 1,3 millió lakosú Münchenben 7200 rendőr szolgál. A stadionba, amelyben a Bayern München is játszik, 69 ezer ember fér el. A földszinten 60–70 renitens elhelyezésére szolgáló előállító helyiség van, megfelelően kialakítva a nők és a férfiak, s a fiatalkorúak elkülönítésére.

Információk azonnal

– A számítógépes hálózat teljesen kiépített, a stadion kamerái is arra vannak rákötve, így a központi nyilvántartásból azonnal lekérhetők az információk s a renitens szurkolók fotói alapján azok adatai – kezdte Holló Sándor.
A kapitány elmondta, a müncheni rendőrök operatív titkosszolgálati, valamint nyílt eszközökkel is készülnek a terrortámadások megelőzésére.
– A részt vevő országok rendőrségeivel felvették a kapcsolatot, s bekérték azoknak az adatait, akikkel gond lehet, akiktől rendbontás várható. A védett személyek védelmére külön biztosítási terveket dolgoztak ki – tudtuk meg az alezredestől.

Csapatok, bírók védelme

A csapatok s a bírók védelmére úgy a mérkőzések során, mint a szálláshelyeken, nagy hangsúlyt fektetnek a müncheni rendőrök.
– A rendőrség garázsait is átalakították ideiglenes előállító helyiséggé, tömeges rendzavarás esetén legyen hová elhelyezni a rendbontókat. A kisbuszok utasterét is plexivel, vékony ráccsal választották ketté, hogy külön tudják választani az előállított férfiakat és nőket. A nagyobb járműveikből negyvenszemélyes előállító buszokat alakítottak ki – magyarázta Holló Sándor, majd így folytatta:
„ Külön megelőzési csoportokat

szerveztek, akik az ismert »kemény szurkolókat« előre felkeresik a munkahelyükön. Figyelmeztetik őket, ha gond lesz velük, elveszíthetik munkahelyüket, a stadionokból kitiltják őket. Erre a médián keresztül is

figyelmeztetnek mindenkit.”
A bajor rendőrség a mérkőzések idején repülési tilalmat rendel el a stadionok 40 kilométeres körzetében. A biztonsági helikopter a FIFA beleegyezésével köröz a stadion felett. A rendőri állományt pszichológusok készítik fel. A közönséggel való kapcsolattartás érdekében az alapvető szavakat megtanítják a rendőröknek: a kiejtési nehézségeket úgy hidalják át, hogy különböző nyelvű nyomtatványokból megmutatják az illetőnek, mit akarnak tőle.

Az EB-re készülve

– A magyar–horvát rendezésű Európa-bajnokságra készülve az Országos Rendőr-főkapitányságon német mintára már most szerveződik egy megelőző központ, aminek a megyei egységét is létrehozzuk. Természetesen mindent, amit átveszünk, a hazai törvényekhez kell igazítani – mondta el lapunknak dr. Holló Sándor.
Az alezredes példának említette, hogy amíg odakint a renitens vezérszurkolóktól előre DNS-mintát vesznek, ezt idehaza nem lehet megtenni, csak konkrét bűncselekmény esetén. Itthon viszont a térfigyelő kamerákat közterületeken is használhatják, míg Németországban csak zárt területeken, a stadionban vagy az olimpiai parkban tehetik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tart a pollenszezontól?

Tovább olvasom