Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Tanyasiak fesztiválja a szegénység és kirekesztés ellen Baján

Zömmel a Baja környéki tanyákon élők vettek részt azon a fesztiválon, melyet a Csácsé Rom Cigány Kulturális Egyesület rendezett szombaton Baján.
A "közös a sorsunk, ismerjük meg egymás értékeit" mottóval útjára indított esemény főszervezője, a Csácsé Rom Cigány Kulturális Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: a program célja egybecsengett a szervezet legfontosabb szándékával. Nevezetesen, hogy a romák és a többségi társadalom tagjai jobban megismerjék egymást, ezzel esélyt teremtve arra, hogy békében és szeretetben éljenek.

Horváth Szilveszter tájékoztatása alapján a szombati fesztivál szervesen kapcsolódott a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évéhez. Ennek jegyében megrendezéséhez mintegy 360 ezer forint támogatást nyertek korábban a szociális tárca által megbízott ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. pályázatán.

A seregszemlének Baján a Tanyasi Közösségi Ház adott otthont, ahová zömmel a város környéki tanyavilágban élő romákat várták, ám a találkozó nyitott volt a településen élők előtt is - hangsúlyozta a házigazda.

A seregszemlén megjelent mintegy 200 ember a nap első részében ismeretterjesztő előadásokat hallhatott a közösségi mentálhigiénéről, a gyermekotthonban élők sajátos gondjairól, a roma fiatalok lehetőségeiről, valamint a hagyományos cigány mesterségekről.

Ezt követően klasszikus cigány ételekkel vendégelte meg a résztvevőket az egyesület, majd autentikus roma zenekarok és táncegyüttesek műsora szórakoztatta a közönséget.

Olvasóink írták

 • 8. dodó 2010. július 25. 17:04
  „"Csácsé Rom Cigány Kulturális Egyesület"

  Azt hiszem, nem esek tévedésbe ha azt hiszem, ezek is a mi adóforintjaikon kavarják a ...; illetve élősködnek rajtunk.”
 • 7. jozko 2010. július 25. 15:31
  „Tisztelem a tanyákon élőket, akik a megélhetésüket kemény munkával, az időjárással, a hiányos infrastruktúra mellet teremtik meg!
  Sokan a 80-as évek végén, 90-es évek elején a szegényes városi életüket feladva hatalmas erőfeszítésekkel teremtettek élhető körülményeket családjuknak! Mára többnyire megállnak a lábukon és ha nem is irigylésre méltó, de emberi életet élnek a tanyáikon! Megbecsülést érdemelnek!
  Sokan sajnos a városban is az élhetetlenségük az életvezetési hibáik miatt "csúsztak le" és mentsvárlént választották a tanyai létet! Tapasztalat és legalább egy minimális induló tőke hiányában , de legfőképpen a kemény munkát kerülő életmódjuk, felfogásuk miatt csak követelőzésre futotta: csináltasson a község járható utat, tömegközlekedést, szabványos és terhelhető villanyvezetéket, tanyasi iskolákat vagy "iskolabuszt"!
  Az ilyen családok "értékeire" nem vagyok kíváncsii! Ugye nem ilyenek akarnak esélyegyenlőséget - kapni?
  Mert tenni nem sokat tettek érte!”
 • 6. Falcao 2010. július 25. 09:28
  „közös a sorsunk, ismerjük meg egymás értékeit

  Ismerjük már a cigány értékeit...
  Dik hun egy kép a tanyasi cigányokról?:)”
 • 5. norad 2010. július 25. 08:40
  „Mi köze a tanyasiaknak a cigányokhoz???
  A tanyán keményen dolgozni kell, földet művelni, oda nem megy cigány!”
 • 4. FűzfaVessző 2010. július 25. 07:39
  „A tanyasi kifejezés helyett kérem használják a tanyai szót,kevésbé lesajnáló.
  F.V.”
 • 3. Sandwitch 2010. július 24. 22:57
  „Jah, és kedves cikk-író: a tanyasit nem kellene a romával keverni. Ha kicsit utánanézne, már rég nem a szegény és kirekesztett rétegek költöznek tanyára, hanem azok, akik emberi körülmények között akarnak élni.”
 • 2. Sandwitch 2010. július 24. 22:55
  „Tanyavilágban élő romák???? No, én még olyanokat nem láttam. Max. ha az a tanya 50 m-re van a város szélétől. De földművelő roma családról még nem hallottam, meg olyanról sem, amelyik egyedül élne, közösség nélkül a tanyán.”
 • 1. dodó 2010. július 24. 22:03
  „"...a romák és a többségi társadalom tagjai jobban megismerjék egymást..."

  A Nézőpont Intézet tavalyi felmérése szerint a magyarok 91(!) százaléka már megismerte a cigányokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a július 24-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom