Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Táplálékkiegészítők: kell E bele

Figyelni kell az élelmiszerek csomagolásán föltüntetett táplálék-kiegészítőkre, de ezek használatának teljes megszüntetése veszélyes volna: ide tartoznak ugyanis az ételekhez hozzáadott, létfontosságú vitaminok is.
A táplálék-kiegészítőkről az Európai Unió szakfolyóirata, a Food Today közölt figyelemreméltó cikket.

Magyarországon is mind többen böngészik az élelmiszerek csomagolásán az összetételt, kalóriatartalmat és a gyártás során hozzáadott táplálék-kiegészítők listáját. Sokan az E-számok olvastán kifakadnak, hogy ezeknek az élelmiszeriparban alkalmazott mesterséges anyagoknak a használatát be kellene tiltani. Úgy vélik, hogy ezek ártalmasak, megrövidítik életünket: valószínűleg fogyasztásuk miatt jelennek meg a súlyos betegségek, a rosszindulatú daganatok vagy a szívinfarktus.

Meggondolatlan föltételezés: elég arra gondolni, hogy akár csak száz éve, amikor "E" anyagokat még nem tették az ételekbe, átlagosan meddig éltek az emberek. Mai életkilátásunk az akkorinak legalább kétszerese.

Az "E" azt jelenti, hogy az ételekben természetes úton nem létező, az ennivaló minőségét, ízét, színét, eltarthatóságát növelő, javító szert az Európai Unió laboratóriumaiban gondosan megvizsgálták és az illetékes szakemberek az engedélyezett mennyiségben biztosan ártalmatlannak tartják.

Az "E" melletti szám az anyag jele. Az első száz szám az ételek színét, megjelenését javító szereket jelzi. Ha meggondoljuk, hogy például az E 140 nem más, mint a klorofill, ami természetes formájában is a zöldségek alapvető színét adja, csak hozzáadásával az élelmiszeripart hozzásegíti a készítmények természetesebb megjelenéséhez, talán nem riadunk meg annak a csomagolásnak a tartalmán, amely ezt a jelzést hordozza.

A 300-as számsor antioxidánsokat jelent. Az oxidáció a zöldségek, gyümölcsök minőségi romlásának egy fő oka. Amikor az almaszeletek, a salátalevelek állás közben megbarnulnak, oxidáció megy végbe és ezzel nem csupán megjelenésük, hanem minőségük is romlik. Amikor tehát a fölvágott almát megcitromozzuk, magas színvonalú, tudományos tevékenységet folytatunk. Az alma nem barnul meg, mert erélyes antioxidánssal az oxidációt megakadályozzuk. A citromban található antioxidáns létfontosságú anyag: C-vitamin. Táplálék-kiegészítőként ennek jelzése az élelmiszerek csomagolásán: E 300.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2010. január 19. 14:28
    „,,Ha meggondoljuk, hogy például az E 140 nem más, mint a klorofill" Igen és meg más helyen is alkalmazzák, a hadászatban ;)
    Persze az arzén is kis mennyiségben ártalmatlan. Meg kell az ételbe sósíz növelő is mert a só drágább. Meg szükséges térfogatnövelő is mert a liszt is drága.... nem kell e!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom szerint a kultúra tartja egyben a nemzetet

A magyar kultúra öröksége, szeretete, birtoklása és közösen folytatni akarása tartja egyben és… Tovább olvasom