Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Táppénzszerű ellátás lesz a rokkantnyugdíjból

Átalakítják a rokkantsági nyugdíjrendszert, mert a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan, pazarló, átláthatatlan és folyamatosan államadósságot generál - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Megszűnik a rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék és az átmeneti járadék, ezek helyett egységes táppénzszerű ellátást vezetnek be.
A szerdai kormányülésen elfogadták a nyugdíjrendszer átalakításához kapcsolódó új intézményrendszer koncepciójáról szóló előterjesztést, és egyben a kormány elrendelte az előterjesztéshez kapcsolódó törvényjavaslat kidolgozását - mondta Giró-Szász András.

Hozzátette: a javaslat hangsúlya a rehabilitáción és a foglalkoztatás elősegítésén van.

A kormányszóvivő az átalakításról szólva kifejtette: a rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék és az átmeneti járadék megszűnik. Ezek helyett egységes táppénzszerű ellátást vezetnek majd be. Ennek két része: a rehabilitációs és rokkantsági ellátás - közölte.

Giró-Szász András elmondta, a rehabilitációs ellátás a foglalkoztatásra és rehabilitációra javasolt emberek, a rokkantsági ellátás a foglalkoztatásra nem javasolt emberekre vonatkozik majd.

Mint közölte, a rokkantási nyugdíjrendszer átalakítása "óhatatlanul maga után vonja" a foglalkoztatási támogatások átalakítását. A kormány egyszerűbb és rugalmasabb rendszert kíván kialakítani - hangsúlyozta.

A kormányszóvivő ennek kapcsán két elemre hívta fel a figyelmet: a bér- és költségkompenzációra, amely az akkreditált munkáltatóknál a tranzit munkaerő tartós foglalkoztatását támogatja, valamint a rehabilitációs kártyára, amelynek lényege, hogy bizonyos feltételek mellett mentességet biztosít a munkabért terhelő munkaadói járulékok fizetése alól.

A részletekről szólva Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára azt mondta: jelenleg több mint kilencszázezer ember kap rokkantnyugdíjat vagy ahhoz hasonló ellátást. "Ezt az ország nem bírja elviselni" - szögezte le.

Soltész Miklós szerint a rendszer fenntarthatatlan, igazságtalan és nem ösztönöz munkára. Az átalakítások jövő évtől kezdve megtörténnek - közölte.

Ez a jelenlegi ellátásokban részesülő emberek úgy érinti, hogy főszabályként, aki a nyugdíjkorhatárt elérte az nyugdíjasként fogja megkapni a továbbiakban a támogatását. Mindazok, akik a nyugdíjkorhatár alatt vannak, azok vagy rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást kapnak majd - magyarázta Soltész Miklós.

Kifejtette: mindazoknak, akik a jelenlegi III-as egészségkárosodási csoportos rokkantsági nyugdíjban részesülnek - 110 ezren vannak - felülvizsgálatra kell jelentkezniük. A vizsgálatok eredményeképpen, akik rehabilitálhatók azok rehabilitációs ellátást kapnak majd, akik nem rehabilitálhatóak, azok rokkantsági ellátást. Ugyanez vonatkozik a rendszeres szociális járadékban részesülő személyekre, akik 84 ezren vannak.

A rokkantsági ellátás mértéke nem változik - jegyezte meg Soltész Miklós.

Közölte: az átalakítás nem érinti azt a 384 ezer embert, akik a nyugdíjkorhatár felett vannak, és mindazokat, akik rokkantsági ellátásban részesülnek I-es és II-es csoportba besorolva, ők 65 ezren vannak.

Továbbá nem érinti a jelenleg átmeneti járadékban részesülő embereket, és azokat sem, akik a jelenlegi III-as rokkantsági csoportba tartoznak, de öt évvel a nyugdíjkorhatár előtt állnak. Ők is ugyanazt az összeget kapják majd mint eddig, rokkantsági ellátás néven.

A rehabilitációs, a rokkantsági, a bányászok egészségügyi károsodási járadéka, valamint mezőgazdasági és a mezőgazdasági szövetkezeti járadék megmarad - mondta Soltész Miklós, hozzátéve: azzal a feltétellel, hogy a rehabilitációs járadék három év alatt kifut, és az a 25 ezer ember, aki ebben részesül, az más ellátás kap majd.

A foglalkoztatás kapcsán Soltész Miklós elmondta: ha valaki a rehabilitációs ellátás mellett dolgozik, akkor az ellátást fel kell függeszteni. Aki rokkantsági ellátást kap dolgozhat, de a támogatást fel kell függeszteni miután éves fizetése eléri a minimálbér tizennyolcszorosát.

Közölte azt is, hogy a tranzitfoglalkoztatás keretében a vállalkozások három évig, az elsőben száz, a második évben kilencven, a harmadik évben pedig nyolcvan százalékos támogatást kaphatnak majd az államtól.

Kérdésre válaszolva Soltész Miklós közölte: nem lesznek rendkívüli felülvizsgálatok, és aki rehabilitációs ellátást kap, annak a jövőben majd néhány száz forinttal növekszik a támogatása.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. Nikk 2011. november 15. 10:07
  „Kedves Fórumozók! Egy nyílt levelet/körlevelet továbbítok. Szerző: mari55.

  "Tisztelt Szakértők!

  Nagyon sokan vagyunk, akik nem tudjuk elfogadni, hogy téves statisztika alapján a
  rokkantnyugdíjasokat tartják az ország minden bajáért felelősnek.

  Nemzetközi gyakorlat, hogy a korbetöltött rokkantnyugdíjasokat az öregségi nyugdíjasok közé sorolják, (kivéve Magyarországon eddig) így aztán mivel nálunk a rokkantnyugdíjasok több mint fele már 62 év felett van
  nem csoda, hogy itt 2X annyi a rokkant mint máshol.

  Az ONYF honlapján található egy elemzés, amely az EU-s nyugdíjakat hasonlítja össze,
  Nem friss, 2007. januári állapotot mutat, de ennél csak kedvezőbb lehet a kép, hiszen 2008 óta, az új minősítési rendszernek köszönhetően , jelentősen csökken évenként a rokkantak száma (az elemzők kivették a korbetöltötteket).

  Csak két viszonyítást emelnék ki, ami mutatja, hogy a közvélemény félrevezetése folyik.

  Magyarországon a rokkantnyugdíjasok aránya a teljes népességhez viszonyítva 4,49 %,
  Az EU-ba 5 ország van ahol ez az arány magasabb.

  A rokkantnyugdíjasok aránya az össz. nyugdíjashoz viszonyítva nálunk 16,4 %,
  a svédeknél 23,3 %, de 20 % körüli még 5 országban (ír, finn,lengyel...)

  Tévedés tehát amivel már fél éve a közvéleményt bombázzák.

  2011-es adatokkal készítettem egy hazai összehasonlítást is.

  Össz.népesség 20-64 év között: 7 182,8 ezer fő
  Ebből foglalkoztatottak: 3 732,6 ezer fő
  Gazdaságilag nem aktívak: 3 450,2 ezer fő
  Rokkant nyugdíjas(I-II-III.cs.): 337,6 ezer fő
  Gazdaságilag nem aktívak %-os aránya az össz. népességhez viszonyítva: 48 %
  Rokkant nyugdíjas(I-II-III.cs.)%-os aránya az össz. népességhez viszonyítva: 5,9 %
  Rokkant nyugdíjas(I-II-III.cs.)%-os aránya a gazdaságilag nem aktívakhoz viszonyítva: 9,8 %
  A munkaképes korú lakosság 48%-a nem dolgozik, rokkant 5,9 % !
  A nem dolgozókból is csak minden tizedik a rokkant !
  A rokkantnyugdíjasok aránya az össz. nyugdíjashoz viszonyítva 15,8 %

  Kérem segítsenek, hogy szélesebb nyilvánosságot kapjanak ezek az adatok
  és ne a beteg emberek legyenek a kikiáltott főgonosz."”
 • 37. vityillo65 2011. november 12. 18:28
  „Kedves Cinea! Mint mindenben, úgy látszik, ebben sem egyforma az elbírálás. Az is furcsa, most vették észre, hogy a rengeteg rokkantból egy csomó ember már régen öregségi nyugdíjban kellene legyen, de nem tették át a végleges rokkantakat, amikor elérte a korhatárt - szintén van közvetlen családomban ilyen -, mert akkor esetleg 1-2ezer forinttal többet kellett volna adni.
  Tegnap az egyik reggeli műsorban hallottam, hogy max. 57ezer forint lesz a járadék, és munkát kell keresni, vagy átképzésre járni. Akik mostanában kerülnek ilyen "besorolásba", lehet, rosszul járnak. Azt csak halkan kérdezem: vajon így kapnak majd munkát?

  Kedves klj-54! Belegabalyodsz, ha belemerülsz a kiszámítás módjának tekervényeibe.”
 • 36. klj_54 2011. november 11. 19:32
  „Bocs, érdekelt vagyok:(
  A kiszámítás módja (eddig) megegyezett az öregségi nyugdíjéval azaz :
  Ledolgozott éveket és az 1988 óta általad befizetett összeget egy ismert és végtelenül komplex módon összevetik.
  Tehát aki mostanában lett leszázalékolva az az általa a közösbe befizetettel arányos rokker nyögdíjat kap.
  Ma!
  És jövőre?”
 • 35. Cinea 2011. november 11. 18:36
  „34. vityillo65 2011.11.11. 18:00
  Kedves Hsz! Nem vonom kétségbe, h igazat mondasz, de hát nem egyformán vonatkoznak a szabályok?
  Elképesztő! Még ilyet nem is hallottam. Meg van (volt) szabva, h milyen életkorban hány évnek kell meglenni, ahhoz, ki ? % rokkantnyugdijat kapjon. 25 év felett járt ugyanannyi mint a rendes, öregségi nyugdij, az 1989-től szerzett, évenként adott szorzókkal mai értékre számított (volarizált) havi átlag kereset 67%-a. Nekem legalábbis ezt a tájékoztatást adták. A rehab erre +20% emelés, - 10 % levonás.
  Nem irigylem, nem sajnálom, nem az a baj, h egyeseké sok, hanem az, h a többségé kevés, és még ez is veszélyben van :(”
 • 34. vityillo65 2011. november 11. 18:00
  „Cinea, most tudtam csak belépni, látom kérdeztél. Hidd el, igaz. Egy közeli ismerősöm, aki legalább 20 éve rokantságin volt már, át lett ilyen járadékra téve. Nem hallomásból tudom, személyesen mesélte. Azt vették alapul, ha most dolgozna, kb. ennyi lenne a fizetése és azt kapta meg. Félre ne érts, nem sajnálom tőle, sok minden rosszon átment érzelmileg, de felháborít, hogy 40 évnél több munkaviszony után meg csak 30ezer körül adnak.”
 • 33. Cinea 2011. november 11. 15:57
  „15 éves koromtól 30 évig minden megszerzett forintomból levonták az aktuális levonandót, tehetek én arról, h nem jól használták fel?
  Nincs felelős, rajtunk verik le. Aztán egy tollvonás, eltörlik még azt a kis rokkantsági helyetti segélyt is, vagy hiába jár, majd, ha nem jut.”
 • 32. klj_54 2011. november 11. 13:52
  „29. postboy 2011.11.11. 12:29
  Lányaim jövőjét Orbán ellopta!
  Ők akartak gondoskodni magukról, mert tartottak attól, hogy hozzád hasonlóan gondolkodó politikus kerül a kormány élére.
  Na most akkor mit mondasz Orbán lépéséről?
  Lehet a levegőbe frázisokat puffogtatni, csak tudod rajtad kívül még több mint kilencmillió ember lakja ezt az országot!”
 • 31. macs 2011. november 11. 13:23
  „29. postboy,
  én egy aprósággal kiegészítenélek, ha megengeded!
  Becsületesen dolgozók eddig is voltak, és vannak, köztük Te is, és lesznek is. A becsületesen dolgozóktól nem csak most, de korábban is levonták az adókat, járulékokat. A becsületesen dolgozók a levont járulékok alapján jogosultságot szereztek nyugdíjra, egészségügyi ellátásra, és az állami újraelosztás révén finanszirozták a különféle állami szolgáltatásokat, amiket az ország polgárai igénybe vettek/vesznek.
  Sokan az idősebbek közül beléptek a MNYP-ba is, sőt, aki képes volt rá kiegészítő nyugdíjbiztosítást is kötött. Nem lehet azt mondani, hogy ezek az emberek a semmiért cserébe várják el a nyugdíjat!
  Sok idős ember szívesen dolgozna, ha lenne munka. Sajnos sok esetben az elbocsájtásoknál az időseket küldik el az
  első körben. Részben, mert magas a jövedelműk, részben, mert elmehetnek nyugdíjba, mégse az utcára lökik őket. :-)
  Igen, szükség van a nyugdíjrendszer átalakítására, de nem úgy, hogy az embereket egyik pillanatról a másikra a bizonytalanságba taszítják.
  Én, ha tudom, hogy mi vár rám, akkor biztos megoldottam volna, hogy optimalizáljam az adó- és járulékfizetési kötelezettségemet és felkészüljek az öregkoromra, de most teljesen kiszolgáltatva, a nép ellenségének kikiáltva, ingyenélő parazitának minősítve, mi tehetek? Ünnepélyes keretek között harakirit követek el, vagy ezentúl csak a piros lámpánál megyek át az úton?
  Ja és egy apróság, a nyugdíj nem alanyi jogon jár! Járulékfizetéssel megszerzett jog.”
 • 30. macs 2011. november 11. 12:58
  „Én elfogadom, hogy az ország teherbíró képessége véges, de mi lenne, ha a józan ész szabályai szerint használnánk fel a forrásokat? Az utóbbi időben számos olyan területen folytak el a milliók, milliárdok, amit nyugodtan hátrább lehetett volna sorolni a preferencia skálán.
  Miért kell embereket megalázni, bűnbaknak kikiáltani? Miért cuppanak rá sokan a témára, és miért szidják az érintetteket ily lelkesen? Menjenek dolgozni a korhatár előtti rokkantnyugdíjasok, de hova? Biztos vannak szerencsések, akik találtak munkát, de sokan vannak, akik nem.
  Azzal én egyetértek, hogy a visszaéléseket meg kell szüntetni, de ne öntsük ki a fürővizzel a gyereket!
  Mindenki szidja a rendvédelmiseket, nos szerintem januárban sokan - előrehozott öregségi nyugdíjasok és nem rendvédelmisek - nagyot fognak nézni, ha megkapják az értesítést, miszerint ők már nem nyugdíjasok, hanem segélyezettek. 38-40 éves munkaviszonnyal, korábban már megállapított - befizetett járadék alapján számolt - nyugdíjjal, segélyezettek. Ez pedig az alkotmány szövege szerint, adható, ADHATÓ!!!!!!!!!!
  És most tessék tapsolni!!!!!!!!!!!”
 • 29. postboy 2011. november 11. 12:29
  „1956 előtt semmiféle nyugdíj nem létezett Magyarországon. Na jó, talán 1952-ben vezették be...
  Miért gondolja ma ebben az országban mindenki azt, hogy a nyugdíj, (mindenféle) a segélyek, az egyéb járandóságok és járulékok alanyi jogon járnak?
  Mi van akkor, ha az lesz Magyarországon, hogy egy felelős országvezető azt fogja kijelenteni, hogy XY év (mondjuk 2015, és ez nem vicc) január 1-től, az állam mindenféle kifizetést megszüntet.
  Mi lesz itt forradalom?
  Jogosan?
  Mert szerintem nem. Mindenki vegye tudomásul, hogy öngondoskodás nélkül legalább 10-15-20 év múlva szó szerint éhen fogsz dögleni.
  Én 33 éves vagyok, egy önfenntartó állami cégnél dolgozok középvezetőként. Mondanom sem kell nagyon kevés pénzért (a havi nettóm messze nem éri el a hat számjegyet) végzem becsületesen a munkám. Van 16 éves munkaviszonyom és még nem jutottam egyről a kettőre. Az elkövetkező években meg nem is fogok.
  Nagyon sok hasonló "sorsú" társam van. Velünk mi lesz 20-30-40 év múlva? Hát megmondom, a büdös nagy semmi. Amennyiben most nem biztosítom saját erőmből a jövőmet.
  De ez baromi nehéz így, hogy a becsületesen dolgozóktól horribilis összegeket vonnak le különböző járulékok és adók jogcímén. Azonban, ha nem lennének ma Magyarországon kb. mésfél-kettőmillió szó szerint ingyenélő, akkor talán nekem és a magamfajta embernek sokkal könnyebb lenne a jövője.
  Az az igazság ez normális és hozzáértő ész nélkül is felfogható, hogy a jelenlegi nyugdíj és hozzá köthető állapotok ebben a formában nem tartható fönn. Ez előbb vagy utóbb (de inkább előbb) össze fog omlani. És akkor "nagyon fog fájni...", sokaknak...”
 • 28. klj_54 2011. november 11. 09:14
  „Nem először utalok arra, hogy szociális robbanás előtt áll az ország.
  1956-ot hasonló légkör előzte meg!
  Nem huhogni akarok, egyszerűen közlöm, hogy amit látok az mire utal.”
 • 27. jq 2011. november 11. 08:49
  „Ha nem lesznek rendkívüli felülvizsgálatok, akkor az egész nem ér egy kalap sz*rt se. Akkor lenne normálisan működő rendszer, ha leválasztanánk az élősködöket a csecsről. Akkor a valóban rászorultak végre többet kaphatnának”
 • 26. spiler 2011. november 11. 08:04
  „sok az irigy-----------miért nem mentetek el dolgozni,miért nem szakmunkások vagytok.....miért nem lettetek ti is rendvédelmisek,MEGMONDOM MERT SZÉGYELTÉTEK VOLNA AZ EGYENRUHÁT,MERT ÜNNEPNAP NEM AKARTATOK DOLGOZNI.........most jár a szátok.... a társadalom nem állt ki a rendvédelmisek mellett ,MOST MÁR MI SEM ÁLLUNK MELLÉTEK ,MINDENKI HARCOLJA KI A JOGOS VAGY JOGOSNAK VÉLT JUSSÁT.......őstermelő miért kap adó kedvezményt,aki nem dolgozott vagy dolgozik miért kap segélyt....igenis vizsg. felül a rokkants. ny-at és aki fizetett de nem beteg ott az orvossal és a kuncsagtal is fizettesen kártérítést....aki segélyekből él az, hogy kaphat majd nyugdijat azokat is majd nekünk kell eltartani”
 • 25. booo 2011. november 10. 21:31
  „Az viszont tény, ahogy a fidesz elszámoltat, mérget vehetnek rá az urak, a következő kormány -mert lesz olyan is ám!- rendesen el fogja számoltatni Őket!
  Egyetértek egyre jobban azokkal a magyar emberekkel, akiknek betelik a pohár és itt hagyják az országot, külföldön munkát, családot vállalva! Én is mennék ha lenne rá lehetőségem!”
 • 24. cicoma 2011. november 10. 19:59
  „Sajnos egyre jobban beigazolódni látszik az a kijelentés, amit az egyik tv csatornán nyilatkozó képviselő mondott: ,, a FIDESZ" frakcióból egy képviselő kijelentette, hogy egy bizonyos réteget kell felzárkóztatni, azokat segíteni". Sajnos ez a réteg nem az alsó osztályokból való, és még csak nem is a középosztály. A múltkor egy MH fórumozó azt írta, hogy azt az 1,2 millió embert kell támogatni, akik az országot eltartják. A konklúzió ebből anyi, hogy nem tudnak mit kezdeni az ország 2/3 lemaradt részével. Munkanélküli, rokkant, alacsony jövedelmű, stb. Legyen munkahely először, és azután szociális megszorítások. A kissebségre egészen más vonatkozik. Ők most éppen felzárkóznak, immár több századik éve.”
 • 23. Cinea 2011. november 10. 19:46
  „15. papika56 2011.11.10. 18:14

  Egyetértek! csak sajnos attól tartok, eztán sem lesz ez másképp.”
 • 22. kalkutta 2011. november 10. 19:43
  „Hát még a dilettáns kormányzás mennyi államadósságot generál! Nekik tényleg kijárna a (szellemi) rokkant nyugdíj.

  A nyomorultakon akarnak még egyet rúgni? Ez ám az emberséges.”
 • 21. tarjani 2011. november 10. 19:42
  „51 éves vagyok, a 84000 fősök táborát gyarapítva rendszeres szociális járadékot kapok már 9 éve. Közel 30 évet dolgoztam eddig. Munka-csökkentként négy évet. Most is kerestem részmunkaidős állást, a jövőhéten dől el, hogy mehetek e dolgozni. Én megpróbálok minden lehetőséget megragadni, hogy a 27.000 Ft-os járadékot kiegészítsem, mivel most a gyermekeim tartanak el!!!
  Arra lennék kíváncsi, hogy a BM-es rokkantnyugdíjasok hányan vannak és összességében mennyi nyugdíjat kapnak most nyugdíjkorhatár alatt?”
 • 20. v.imre 2011. november 10. 19:33
  „7. macs
  "... a 337 ezer fő, korhatárt betöltött, korábban rokkantnyugdíjas ..."

  Benne velem (67 éves) végre kikerülünk a "rokkantnyugdíjas" statisztikából. Volt egy írásos vitám a szegedi Nyugd. Ig-gal, amikor beléptem a korba, hogy miért nem lehet engem immár egyszerű nyugdíjasként kezelni? A válasz az volt röviden, hogy így szólt a törvény. Végre-valahára valami ésszerű is történik a bürokráciában pláne akkor, ha ezzel csökken a nyilvántartott rokkantnyugdíjasok európában kiemelkedően magas statisztikai adata.”
 • 19. zozzy 2011. november 10. 19:05
  „inkább olyanokkal kellene foglalkozni mint egy ismerősöm aki 39 évesen el ment börtönőrként nyugdíjba 160ezer forinttal és vígan dolgozik biztonsági őrként az árkádba vagy még 80-90 ezerért és jót röhög a markába”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötnapos ülést tart az Országgyűlés a jövő héten

Ötnapos ülést tart az Országgyűlés a jövő héten, többek között szavaznak a megyei önkormányzatok… Tovább olvasom