Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Tárgyalások a lakáshiteleseket megsegítő csomagról

A Fidesz a jövő hét közepén először a hitelkárosultak, hitelfelvevők érdekképviseleteivel tárgyal a nyolc pontos, lakáshiteleseket megsegítő javaslatcsomagjáról, csak azt követően egyeztet a bankszövetséggel - ezt Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési képviselője közölte a HírTV Kontraszt című műsorában vasárnap.
Elmondta még: a csomagot rögzítő jogszabálytervezeteket októberben tárgyalná a parlament, és várhatóan október végén el is fogadná.

Rogán Antal úgy vélekedett, hogy a lakáshitelekkel összefüggő problémák miatt óriási a felelősége az előző a kormányoknak, a mostani jegybanki vezetésnek és a PSZÁF korábbi vezetőinek, akik engedték, hogy Magyarországon a devizahitelek sokkal jobban elterjednek, mint akár Cseh- vagy Horvátországban. A felelőség szakmai és politikai - húzta alá.

A bankszektor felelőségéről a kormánypárti politikus úgy vélekedett: tudták, hogy milyen kockázatos, amit kínálnak a magyar családoknak. Az elmúlt években a bankszektornak minden lehetőség megvolt, hogy az összes kockázatot és terhet egy az egyben az ügyfelekre hárítsa, de a kockázatokon osztozni kell - szögezte le.

Véleménye szerint a készülő jogszabálycsomag hosszú távon jó a bankszektornak, mert azt a célt szolgálja, hogy aki akarja, az tudja is törleszteni a hitelét. Nem jó a bankszektornak, ha tönkre mennek a családok, a cél az, hogy a jelzáloglevelek valóban értékkel bírjanak - húzta alá.

Kiemelte: normális országban az általuk javasoltak már eleve szerepelnek a hitelszerződésekben.

Rogán Antal úgy fogalmazott: a tervezett lépések jó része szolgálja a bankok érdekét is, de mivel csökkenti a profitjukat, ezért természetesen tiltakoznak ellene. Megjegyezte, érdekütközésre, vitára számítottak, de szeretnének leülni és tárgyalni a bankszövetséggel.

A Fidesz politikusa közölte: a megoldást ki kell dolgozni a tavaszig tartó kilakoltatási moratórium végéig, mert azt nem lehet hosszú távon fenntartani.

Rogán Antal és Kósa Lajos a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése után, csütörtökön jelentették be, hogy nyolc pontos javaslatcsomaggal segítenék az eladósodott lakáshiteleseket.

Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke pénteken közölte: elfogadhatatlanok és több ponton az alkotmány szempontjából is aggályosak a Fidesz által megfogalmazott javaslatok.

Olvasóink írták

 • 9. kispacni 2010. szeptember 13. 13:15
  „2. zizu
  ha nem értesz hozzá ne is szólj hozzá. A nyolc pont kell. A válság kb. 2008 öszén tört ki. Annak idején kb 23 eFt volt a havi részletem. 2009. márciusában volt előszőr negativ csúcson a forint (kb 210-220 ft között volt a CHF). Akkor ez a részlet felment 30000 Ft-ra. 2009 öszére a forint visszaerősődött lement 180-190 ft közötti értékre. A havi részletem októberben 31000 ft. volt. Írtam egy értetlenkedő levelet az ... banknak. A válasz. Márciusbna még csak 5.2 százalék volt a kamat, amit júniusban 5.8-ra emeltek. Miylren érdekes pont annyira emelték a kamatot, hogy ne keljen kevesebbet fizetni. A kormány meg egy semmire sem kötelező küdexet iratott csak alá velük, amelyhez nem mellesleg nem midnneki csatlakozott. Aki meg csatlakozottt és nem tarja be kaphat egy fekete pontot.
  Kemény törvény kell. Mert ha nem mi lesz. Most 40 eFt felett fizettek. Érdekes módon most a bank megint keményen érvényesiti a forintgyengülést, de szinte biztos vagyok, hogy ha visszaerősődik akkor pont megint annyira emelei a kamatot, hogy nem keljen kvesebbet fizetnem, mert észrevette, hogy rendesen tudom fizetni a 40 eFt is nemcsak az évekig megsokott 23 efT körüli összeget.

  Igenis kell a kemyény 8 pont, meyelik közül az egyik legfontosabb valóban az egyoldalú kamatemelesé tilalma. És a középárfolyma is kell, sőtt az MNB középárfolyamának az alkalmazása. Ugyanis azzal ne tudnak mejd trükközni a bankok. Most ugyanis érrdekes módon még arra is vigyáznak, hogy ha kell délelőtt, ah kell délután váltanak. És a nagy számok töörvényének ellentmondva, mindig azt az időpontot találják meg amikor gyengébb a forint.

  Hogy nem könzultál a kormány a bankokkal. Na és. ha konzultálna, akkor jobb volna.”
 • 8. gróf 2010. szeptember 13. 11:09
  „6! Léni!
  Itt legalább egyetértettek nagyjaink...:D

  http://index.hu/gazdasag/magyar/bankzarsz081/”
 • 7. cyt 2010. szeptember 13. 10:34
  „Minden mai napi esemény a múltban gyökeredzik. Nem árt ezt is szem előtt tartani, amikor oly okos bírálatokat mondanak egyesek a mai "rosszabbódó" állapotokról. Persze a mellébeszéléseknek is megvan a maga koreográfiája. A "józan paraszti ésszel gondolkozókat" azonban nem lehet egykönnyen átverni; és talán napról-napra egyre többen lesznek az így gondolkozó emberek.”
 • 6. Léni 2010. szeptember 13. 09:30
  „Az én tudtom szerint Magyar ország nem támogatta meg a bankokat. Rosszul tudom?
  A cikkhez csak annyit! Ez a téma nyúlni fog mint a rétestészta már azért is, mert ez az
  embercsoport nem tartozik azok közé, akik fontosak a mai kormánynak.
  A kilakoltatás meghosszabbítása 2011 márciusig azért történhetett, mert ez nem az ők zsebükre
  megy, a bankok nyelik le a békát.”
 • 5. igazságkereső 2010. szeptember 13. 09:07
  „Erdei Tamás elnök úr akkor nem tiltakozott, amikor a bankmentő csomagban több tízmilliárd forinttal támogatta meg a magyar bankokat úgy és akkor, amikor a válság ellenére a bankok, - magyar bankokról van szó - 300-350 milliárd forint tiszta nyereségre tettek szert.Ez olvasható is volt pénzügyi szaklapban, akkor most miért is tiltakoznak a bankok, amikor semmilyen veszteségük nem volt! Ez is benne van a "pakliban" nem feltétlen fontos tönkretenni a devizahiteleseket szándékosan a bankoknak!!”
 • 4. SWIFTMAN 2010. szeptember 13. 08:57
  „Az egész világot a pénzügyi oligarchák irányítják. Ez még senkinek nem jutott eszébe? A kormányok csak bábok.”
 • 3. Szabadszombat 2010. szeptember 13. 08:38
  „Magyarország a legnagyobb a Standard & Poor´s hitelminősítőnél azoknak az adósoknak a listáján, amelyeket a befektetésre ajánlott osztályzat elvesztése, a "bukott angyallá válás" fenyeget. A hitelminősítő a kormány konszolidációs terveinek bírálatával indokolta a leminősítéssel fenyegetést, amellyel Magyarország a bóvlikategóriába sorolás küszöbére került.
  Ha a Standard & Poor´s ténylegesen "bóvli" kategóriába sorolja a magyar adósságot, az azzal fenyeget, hogy beszakadhat a forintárfolyam, kivonulhatnak a külföldi befektetési alapok, az egekbe emelkedhetnek a kamatok, valós veszéllyé válhat az államcsőd.”
 • 2. zizu 2010. szeptember 13. 08:18
  „Ne szólj szám, nem fáj fejem. Ennyit elég lenne észbentartaniuk. S nem fájna az én fejem se!
  Nem kell 8 pontos akármi. Egyszerűen maradjanak csendben, és az árfolyam is talán jobban alakul.”
 • 1. florian70 2010. szeptember 13. 08:03
  „Persze a Fidesz felelőssége semmi ,ugye? Az elmúlt három hónap alatt 170 ország közül a mienk romlott a legtöbbet 8% azaz 8 % ot akkor ez mi ha nem pancserség tessék mondani..Ne ilyen varázslatokkal tessék "segíteni "a lakáshiteleseket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelmeztető sztrájkot tartanak hétfőn a Malév pilótái

Figyelmeztető sztrájkot tart a Hunalpa Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete hétfőn 10 és 12 óra… Tovább olvasom