Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Tárgyalóasztalhoz ülnek Kína és Japán képviselői

Ismét tárgyalóasztalhoz ül Kína és Japán képviselője, hogy a két ország vezetői között megszakadt kontaktus folytatásáról egyeztessen. Február 10-én és 11-én a két ország külügyminiszter-helyettese Tokióban találkozik majd, négy hónappal a legutóbbi, pekingi tanácskozás után.
A két ország közötti kapcsolatok jó ideje mélyponton vannak, egyebek közt azért, mert Peking heves tiltakozása ellenére Koizumi Dzsunicsiro miniszterelnök rendszeresen felkeresi a japán háborús halottak, köztük több háborús bűnös emlékét őrző Dzsaszukuni-szentélyt. A legutóbbi látogatásra októberben került sor, akkor Peking megszüntetett minden kontaktust a két ország vezetője között.

A februári megbeszélésen Tokió a fagyos viszony enyhítése érdekében várhatóan javasolni fogja, hogy tudósokból hozzanak létre egy vegyes bizottságot, amely közösen tekintené át a két ország történelmét - egyebek közt a második világháború időszakát és az azt megelőző éveket, amikor a japán hadsereg megszállva tartotta Kína egy részét. A találkozón a tokiói diplomaták valószínűleg szóba hoznak egy másik, igen kényes kérdést, a Kelet-kínai tenger vitatott hovatartozású területein folytatott nyersanyag kutatásokat is.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sipos Judit, a modern kor fiatal festőművésze

Ma már nem elég otthon ülni és szép képeket festeni – a művészet ugyanis nem adja el saját… Tovább olvasom