Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Tárki: a 4. legerősebb ˝pártként˝ startolt az Együtt 2014

A Bajnai Gordon vezette politikia mozgalom elsősorban a bizonytalanok köréből "csábított el" választókat - derül ki a Tárki felméréséből.
A Tárki legfrissebb felmérésének eredményei szerint novemberben a negyedik legerősebb "pártként" startolt az Együtt 2014 Mozgalom, amely elsősorban a bizonytalanok köréből "csábított el" választókat. A többi párt lényegében tartja pozícióját, az LMP népszerűsége viszont a pártválasztók között csökkent, és így a parlamenti bejutás küszöbére került.

A Tárki Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásáról szerdán juttatta el közleményét az MTI-nek. Mint kifejtették: novemberben tovább, 50 százalékról 47 százalékra csökkent a bizonytalan szavazók és a választásukat eltitkolók aránya. Ez a Tárki szerint összefügg azzal, hogy a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 Mozgalom révén egy új politikai erő jelent meg a következő választásokon indulni szándékozó pártok mellett.

Az Együtt 2014 Mozgalmat a teljes népesség 7 százaléka támogatja, a pártválasztók körében pedig 13 százalékos támogatottsággal indítottak. A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül az októberi 18 százalék után novemberben 19 százalék volt, az MSZP-é 15 százalékról 14 százalékra módosult. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága az októberi 37 százalék után ebben a hónapban 36 százalék volt, az MSZP-é pedig 30-ról 26 százalékra csökkent.

A Jobbik és a Demokratikus Koalíció népszerűsége változatlan, az LMP-é valamelyest csökkent. Októberben a Jobbikot a teljes népesség 10 százaléka, novemberben pedig 9 százaléka választotta, a pártválasztók körében pedig 19 százalékról 18 százalékra módosult a támogatottságuk. Az LMP-t a teljes népességen belül az októberi 4 százalék után novemberben 3 százalék választotta, a pártválasztók körében pedig 9 százalékról 6 százalékra csökkent a támogatottságuk. A Demokratikus Koalíció tábora a teljes népességen belül 1, a pártválasztók körében 2 százalékon maradt az elmúlt egy hónapban - olvasható a Tárki közleményében.

A Tárki a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatása november 14. és 20. között 1000 ember megkérdezésével készült.

Olvasóink írták

  • 2. papsajt 2012. november 29. 07:26
    „"A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül az októberi 18 százalék után novemberben 19 százalék volt"- tehát a keresztények beolvadtak, hogy már csak együtt vizsgálják őket?
    KDNP, mint párt asszimilálódott?”
  • 1. 3795639 2012. november 28. 21:46
    „Szerintem most is nyerni fog a Fidesz, mint 2002-ben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zánkán lesz 2013-ban az EFOTT

A június 25-tól 30-ig tartó rendezvény házigazdája a Budapesti Corvinus Egyetem lesz. Tovább olvasom