Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Tárki: borulátó magyarok

A magyarok a saját gazdasági helyzetükkel kapcsolatban borúlátóbbak a másik három régióbeli országhoz képest, és úgy gondolják, jövőre még rosszabb lesz a helyzetük - derül ki a Tárki által készített közvélemény-kutatás adataiból.
A négy közép-európai ország lakosainak saját anyagi helyzetükről alkotott véleményét vizsgálták. Ennek eredménye szerint a csehek, a lengyelek és a szlovákok pozitívabban látják saját anyagi helyzetüket ma és a jövőben is, míg a magyarok esetében jóval több a pesszimista. Magyarországon tíz megkérdezettből öten mondják, hogy jó vagy átlagos az anyagi helyzetük. A rossz anyagi helyzetről nálunk kétszer-háromszor annyian számoltak be, mint a cseheknél, lengyeleknél vagy a szlovákoknál - olvasható a Tárki elemzésében.

A lengyelek - akárcsak országuk gazdasági helyzetével kapcsolatban - a saját anyagi helyzetük változatlanságát vélik a következő egy évben, akik viszont változást prognosztizálnak, azok is inkább pozitív irányban érzik elmozdulni azt. A csehek és a szlovákok többsége szintén a változatlanságra szavaz, azonban körükben az állapot romlását többen vélik, mint annak javulását. A legnagyobb arányban pedig a magyarok szerint fog az alapvetően sem jó anyagi helyzet tovább romlani: tízből négyen gondolják így.

A felmérésből kiderült: tízből két lengyel jónak és további négy átlagosnak tartja országának jelenlegi gazdasági helyzetét. Ebben jelentősen eltér a másik három visegrádi országtól, hiszen azokban átlagosan tízből hárman vannak, akik jónak vagy átlagosnak vélik a gazdasági helyzetet és a többségben azok vannak, akik szerint az inkább rossznak mondható - írta a Tárki.

Kitértek arra is, hogy a lengyelek többsége szerint a következő egy évben nem lesz változás az ország gazdasági helyzetében, és csak 18 százalékuk véli úgy, hogy romlani fog a helyzet. A csehek, a lengyelek és a magyarok viszont ennél nagyobb arányban (rendre 36-36-38 százalék) gondolják azt, hogy rosszabb lesz a gazdaság helyzete.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2010. február 26. 16:42
    „lengyel cseh szlovák, mit keres a magyar köztük? Nem ugyanaz a régio, a nyugat náluk kezdődik a magyaroknák a balkán van, nálunk csak ukrajna áll szarabbul pedig nekik még ásványkincseik is vannak. Nekünk meg egy csomó bányánk ugye :D”
  • 1. Celtis 2010. február 25. 17:32
    „Ha valaki paranoiás, még nem biztos, hogy nem üldözik.
    Ha valaki pesszimista, egyáltalán nem biztos, hogy nem neki van igaza -- főként, ha a történeti tények is őt igazolják.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel próbált postát rabolni egy férfi

Késsel a kezében követelt pénzt egy 25-30 év közötti férfi csütörtökön a szőnyi postán -… Tovább olvasom