Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Tárki: csökkent a Fidesz-szavazók tábora

A két éve történt kormányalakítás óta számottevően növekedett a választani nem tudó, vagy nem akaró szavazók aránya.
A két éve történt kormányalakítás óta jelentősen csökkent a Fidesz-KDNP tábora és számottevően növekedett a választani nem tudó, vagy nem akaró szavazók aránya a Tárki Társadalomkutatási Intézet májusi pártpreferencia-kutatása alapján.

Mint azt az intézet szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében írta, a Fidesz-KDNP támogatottsága májusra lényegében az MSZP szintjére csökkent, az elmúlt két év során az MSZP táborának mérete pedig folyamatosan ingadozott, majd fél éve kis mértékben nőtt; a Jobbiké a kezdeti növekedés után stagnál, s az LMP támogatottsága a parlamenti küszöb körül alakul.

Az ezer, 18 évesnél idősebb ember május 17-22. közötti megkérdezésén alapuló, életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív kutatás alapján májusban folytatódtak az utóbbi hónapokat jellemző trendek, miszerint folyamatosan csökken a Fidesz-KDNP szavazótábora és ezzel párhuzamosan nő a bizonytalanoké, tehát azoké, akik passzivitásba vonulnak.

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül az áprilisi 21 százalékról májusban 16 százalékra csökkent, míg a szocialista párté 13 százalékról 15-re nőtt. Eközben a pártszimpátia kérdésében bizonytalanok vagy titkolózók aránya 45-ről 49 százalékra nőtt - tették hozzá.

Felmérésük szerint a pártválasztók körében azonos a két nagyobb párt támogatottsága, hiszen az egy százalékpontos különbség a statisztikai hibahatáron belül van. A Fidesz-KDNP támogatottsága a pártválasztók körében áprilisról májusra 39-ről 32 százalékra esett vissza, eközben az MSZP-é 25-ről 31 százalékra nőtt.

Kutatásaik alapján a Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül az áprilisi 9 százalék után májusban 11 százalékon áll, míg a pártválasztók között az előző havi kiugróan alacsony 16-ról 21 százalékra nőtt. Az LMP a teljes népességen belül az elmúlt egy hónapban változatlanul 5 százalékos támogatottsággal bír, a pártválasztók körében pedig az áprilisi 10 százalék után 11 százalékon áll. A Demokratikus Koalíció tábora a teljes népességen belül 3-ról 2 százalékra, a pártválasztók körében 6-ról 4 százalékra csökkent.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. macs 2012. május 31. 12:52
  „Nagyon kíváncsi vagyok, hogy azok, akik eddig se és ezután se akarnak egy röpke félórát rászánni az életükből a szavazásra, mit gondoltak, mire számítottak?
  Azok, akik most úgy gondolják, azokat a pártokat kéne kipróbálni, melyek eddig még nem voltak hatalmon, miben bíznak?
  Engem nagyon elkeserít, hogy nálunk a szavazók jelentős része érzelmi és nem értelmi alapon választ. A pártok részéről, mint azt tudjuk, más a választási ígéret és más a kormányzás, magyarul a kampányban nem bontjuk ki teljes egészében az igazság virágát, jól bevált gyakorlat, de ez nem mehet a végtelenségig. Ezen a helyzeten csak úgy lehet változtatni, hogy mint skyzo50 is írja, nagyon oda kell figyelni arra, hogy melyik párt mit mond, mit csinál, mert ebből következtetni lehet arra, mire számíthatunk, ha hatalomra kerülnek, de ehhez félre kell tenni az érzelmeket.”
 • 26. skyzo50 2012. május 31. 10:56
  „Aki az alternatívát hiányolja: van két parlamenti párt, akik még nem voltak hatalmon, tehát igazából nem bizonyítottak (Jobbik, LMP), illetve az utóbbi hónapokban alakult több új szervezet is: Milla, 4K, Szolidaritás,... VAN tehát alternatíva, ha az ember nem vágja rá ösztönből, hogy "ezek is politikusok, biztos ők sem jobbak, mint a többi". Próbáljátok elfogulatlanul figyelni, hogy mit mondanak, mit csinálnak (pl. milyen törvényeket, módosító javaslatokat nyújtanak be, milyen ügy mellé állnak oda), hátha valamelyik jobbnak tűnik majd, mint a Fidesz és az MSZP-DK. Persze nyilván mindben lehet hibát is találni, de talán van olyan, amiben kevesebbet.”
 • 25. Kisg 2012. május 31. 07:53
  „Booo, veled értek egyet. Aki lusta volt elmenni szavazni (lusta volt GONDOLKODNI), az most maradjon csendben. Miattuk tart itt az ország. Mi, többiek elmentünk, ikszeltünk, én a magam nevében két év múlva is megyek, és ugyanoda adom a voksomat, ahova két éve. A szavazás nem lehetőség, meg van kedvem, nincs kedvem kérdése, hanem állampolgári kötelesség. Aki nem vesz részt, annak nem kell jogsi, személyi, munkahely, hiszen nem tud felelősségteljes felnőttként döntést hozni, ergo legyen olyan jogi szinten, mint egy kiskorú. Vagy TESSÉK KIHÚZNI A FEJEKET A HOMOKBÓL!!! Lapítani a legkönnyebb.”
 • 24. Együgyű 2012. május 31. 06:35
  „,,Tárki: csökkent a Fidesz-szavazók tábora"
  Ez a hír is várható volt. A Fidesz-KDMP atyai, vallásos pártszövetsége a 2/3 nagy része szerint sem halmozót, sikert sikerre az elmúlt 2 évre visszatekintve. Persze a pát a kudarcát mindig visszafele nézve az elmúlt 22 évre, 8 évre visszatekintve és a büdös komcsikra, az EU-ra hivatkozva, majd az egész világot okolva, a nehéz gazdasági helyzettel indokolta. Mindig a saját egyéni rabló politikáját próbálta palástolni. Persze arra nem hivatkoznak, hogy a jelenlegi vakbuzgó híveiknek mindent megtettek a gyarapodásuk érdekében. Most már a 2o1o-es választóik is kezdenek felébredni, hogy nem ezt sugallták és várták az idősödő Fidesztől és a szenteskedő KDMP-től. Vélelmezem csak a Magyar nép 16%-nak hozott az uralmuk jobbmódot. De a pártszövetség nyugodjon meg. Jelenleg az ország olyan megosztott, mint még soha a történelmünkben. Mindenki gyűlöl és nyír mindenkit. Nemzeti egységnek és szolidaritásnak csirái sincsenek meg a Szent Istváni, Antal Józsefi örökségű, jelenleg Orbán Viktor által diktatórikusan vezetett hazánkban. (Persze ezt most demokráciának illik nevezni.) A fejlett nyugati világ is fütyül arra, hogy mi történik nálunk. A lényeg csak az részükről, hogy nálunk az új gyarmatosítás és a zseton pengetése megtörténjen. A nép, hogy él az nekik mindegy. Megint eljött az múlt századi kivándorlások időszaka?
  OFF.”
 • 23. booo 2012. május 31. 05:58
  „Várható hogy a fidesz bele (meg)bukik. Idő kérdése csak az egész!
  Viszont szemtelen dolognak tartom azt, hogy olyan embert hallok elégedetlenkedni és szidni a mostani rendszert aki EL SE MENT SZAVAZNI !
  Véleményem szerint aki nem szavaz, annak nincs joga a politikát minősíteni, csak fizetni a kivetett sarcokat, (mivel nem menet el szavazni) az jó neki. Aki meg elmegy és fordít a politikán jogosan politizálhat.
  Sajnos erre gyúr a mostani Kormány ! Mindenkit elfordítani a politikától úgy, hogy az embereket teljesen hidegen hagyja az, mi történik, csak fizesse a kivetett adókat. Szerintük az ilyen polgár a jó polgár...”
 • 22. tzs_szeged 2012. május 31. 05:52
  „"14. hemoglobin 2012.05.30. 22:07
  20 évig eljártam szavazni, de soha többet nem megyek el, mert megszívtuk...."

  Menj el!
  Mást jelent, ha nem mész el, és mást, ha direkt érvénytelenül szavazol!”
 • 21. tzrtz 2012. május 31. 02:15
  „1. a közvéleménykutató cégek valójában maguk is a politika "csinálói", az egyik legundorítóbb, legsunyibb módon beavatkozó tényezők, akik léteznek, a szavuk annyit ér, mint a politikusoké, nem jók másra, mint hogy időnként megnyilvánulásukkal egymásnak ugrasszák az embereket, a megosztó pártokat pedig újabb romboló kampányhadjáratokra ösztökéljék, a módszereiket csak elvi szinten ismerheti meg a kívülálló, valójában pedig sose lehet megtudni, hogy is folyt az állítólagos felmérésük, vagy volt-e egyáltalán bármi

  2. már régóta lehetett tudni, hogy ennek a vírus pártnak leáldozott, ilyen népnyúzás mellett az a csoda, hogy vannak még szavazói, persze Orbán ügyesen magához láncolt sok embert a vallásos személyi kultuszával, de a kicsit is bizonytalanabbak már rég elpártoltak tőle, szerintem már egy éve se lehetett nekik több országosan 40%-nál a népszerűségük, most meg még jóval kevesebb

  3. nem hiszem, hogy a nagy pártok, jelen esetben inkább 1 db nagypárt, hagyná, hogy mindenféle választók döntsenek a sorsáról 4 évente, tuti, hogy le vannak beszélve az eredmények előre a megfelelő körökkel, így az egész povedálásnak ilyen fórumokon, vagy akárhol semmi értelme, csak a viták gerjesztésére jó az összes ilyen cikk és hír (sok másikkal egyetemben) - na tessék, én is beugrottam nekik...”
 • 20. piccola 2012. május 31. 00:56
  „nem az a lényeg, hogy csökkent (a választás óta folyamatosan csökken), hanem hogy most kb az mszp-vel van egy szinten. talán most jutottak el sokan oda, hogy az elmútnyócév is gáz volt, de ez még annál is rosszabb? 2014-ben biztos, hogy lesz egy rakás "bárkik, csak ők ne" protestszavazat.”
 • 19. szodaviz 2012. május 31. 00:22
  „Én azt mondom, hogy igen, MSZP. Van valakinek valami ellenvetése????”
 • 18. purgator 2012. május 31. 00:09
  „Commander-V2,
  a foxi-maxi "egyetemen" beszerzett történelmi ismereteiddel nem hencegnék a helyedben, mert az azóta eltelt évtizedek alatt kiderült azok meghamisított volta. Igaz Szolzsenyicin szerint:
  "A bolsevikokat a tények nem zavarják hitükben."
  Ébresztő, itt a globalista herceg, csókkal ébreszt rá - módszerváltás történt!”
 • 17. hemoglobin 2012. május 30. 23:49
  „la-za --szerinted kire szavazhatnék? Elég volt....az én voksomból ezután egyetlen politikus sem dőzsöl.”
 • 16. kopkop 2012. május 30. 22:26
  „Hm.vásárhelyi választáson lehet a mérést hitelesíteni.”
 • 15. la-za 2012. május 30. 22:23
  „"20 évig eljártam szavazni, de soha többet nem megyek el, mert megszívtuk...."

  Az ilyen hozzáállás miatt (is) tart itt ez az ország. A választók majdnem fele nem ment el szavazni legutóbb, erre most "egyhatodoznak" itt páran. Menjen el mindenki és akkor nem lesz ilyen. Ja, hogy ahhoz lusták vagyunk.....vagy épp lesz@rjuk, mert egyik se jó? Akkor mi a gond azzal, ha egy párt bebetonozza magát...? Csak kérdezem...

  Mindenki okos és mindenki tudja, hogy mit kellene csinálni. Emberek! Hajrá! Gyűjtsetek aláírást, alapítsatok pártot....induljatok a 2012-es választásokon....esküszüm, hogy rátok szavazok.... :)”
 • 14. hemoglobin 2012. május 30. 22:07
  „20 évig eljártam szavazni, de soha többet nem megyek el, mert megszívtuk....”
 • 13. Commander-V2 2012. május 30. 22:06
  „6: hogyan is csökkene Bohácsék és Gyimesiék pártjának támogatottsága, amikor az államadósság még soha nem volt ilyen hatalmas, amikor a korrupció még soha nem volt ilyen nyilvánvaló és kiterjedt, amikor a Fidesz csápjai nem is szívják el az állami pénzeket, amikor Magyarországon még soha nem volt ekkora a munkanélküliség, amikor olyan tökéletes gazdasági szakemberek mint Matolcsi osztják a lapokat? Ilyen kitűnő jobboldali kormányzás idején csakis nőni szokott a Fidesz-KDNP támogatottsága. Ha megmérik, hogy a nyilas hamvakkal való cirkuszozás Erdélyben milyen sok plusz szavazót hozott kiderülhet az is, hogy a Fidesz 100%-on, a Jobbik pedig 80%-on áll, tehát együtt 180% népszerűséget élveznek.”
 • 12. Commander-V2 2012. május 30. 22:02
  „11: az országnak az 1000 éves formában akkor lett vége, amikor a jobboldali politikusok belevitték Magyarországot az I. világháborúba, a Horthy nevű lovas-tengerész embere pedig a végén aláírta a trianoni szerződést.”
 • 11. Horthyszobor 2012. május 30. 21:32
  „Az biztos, hogy esik a népszerűségük, de azért az mszp-é ennyire nem nőhetett. Mert ha igen akkor teljesen vége az országnak.”
 • 10. Vörcsi 2012. május 30. 19:55
  „Akkor mi magyarázza, hogy az időközi választásokon, még mindig a FIDESZ arat? Lehet, az az oka, hogy csak a fanok mennek el szavazni? Ez a veszély sajnos továbbra is fennáll, egyszerűen azért, mert nincs értelmes párt amelyre szavazni lehetne.”
 • 9. TrombiFrédi 2012. május 30. 19:38
  „Mielőtt még hiú ábránd keregetésbe esnének némelyek meg kell állapítani, hogy a többi párté sem növekedett érdemlegesen, mert 8 év cuclib kormányzását, és annak eredményét sem lehet feledni, és hiányzik az érdemleges alternatíva!!!”
 • 8. kumisz 2012. május 30. 19:28
  „Vajon miért van ez???????”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ők kapták a Corvin-láncot! - galériával

Bor Zsolt fizikust, akadémikust a Szegedi Tudományegyetem Bo­lyai-díj­as oktatóját is kitüntették. Tovább olvasom