Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

Tárki: folyamatosan csökken a Jobbik támogatottsága

A pártválasztók körében némileg csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága.
A pártválasztók körében némileg csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, míg az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért (PM) szavazótábora kismértékben erősödött a Tárki májusi felmérése szerint. Az intézet mérései szerint a hosszabb távú trendeket figyelembe véve a Jobbik támogatottsága folyamatosan csökken.

A május 15-21. között, ezer ember megkérdezésével végzett reprezentatív adatfelvétel összegzését a Tárki Társadalomkutatási Intézet szerdán juttatta el az MTI-nek.

A kutatás szerint csak kisebb változások történtek a választók pártpreferenciáiban az elmúlt egy hónap alatt. Azt írták, nem változott jelentősen a pártok támogatottsága a teljes népesség körében és a pártválasztókra vetítve is csak néhány esetben lehet elmozdulásról beszélni.

Közölték, tavaly június óta 11-ről 7 százalékra olvadt a Jobbik tábora a teljes népesség körében, sőt az e havi 7 százalékos támogatottság az utóbbi két évben a párt legalacsonyabb eredménye is egyben.

Májusban a Fidesz-KDNP a teljes népességen belül a voksok 23 százalékát kapná, míg áprilisban 25 százalékon állt, az MSZP támogatottsága változatlanul 11 százalék.

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP az áprilisi 49 százalékról májusra 46 százalékra csökkent, az MSZP tábora viszont változatlan, hiszen áprilisban 21 százalékot, májusban 22 százalékot szereztek volna egy "most vasárnapi" választáson.

A Tárki adatfelvétele szerint a bizonytalanok és a pártpreferenciájukat titkolók együttes aránya is stabil: az áprilisi 49 százalék után májusban 51 százalékot tesznek ki a teljes népességen belül, azaz a választóknak továbbra is a fele nem tudja vagy nem mondja meg, melyik pártra szavazna.

A Jobbik a teljes népesség körében az áprilisi 9 százalékot követően májusra 7 százalékot ért el, míg a pártválasztók között a részesedése 17 százalékról 15 százalékra változott. Mindkét körben a havi szinten mért kis olvadások egy hosszabb ideje tartó, egyértelműen csökkenő trendbe illeszkednek.

Az LMP a teljes népességen belül továbbra is 2 százalékon, a pártválasztók között pedig az áprilisi 3 százalék után májusban 4 százalékon áll.

Az Együtt 2014-PM a teljes népességen belül még hibahatáron belüli mértékben mozdult el, azaz az áprilisban mért 4 százalékos támogatottság és a májusi 5 százalék lényegében változatlanságot mutat, a pártválasztók körében viszont egy hónap alatt 7 százalékról 10 százalékra nőtt a pártszövetség szavazóinak az aránya.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül 1-ről 2 százalékra, a pártválasztók között pedig 2-ről 3 százalékra módosult.

Olvasóink írták

 • 8. Roland1000 2013. június 04. 12:00
  „Csökken a Jobbik támogatottsága? Nem vagyok benne biztos, csak az emberek nem őszintén válaszolgatnak... Olyan disznóságok mennek ebben az országban, hogy egyre több ember kezd el szélsőséges nézeteket vallani. És nem mellesleg: meg is tudom érteni.

  "Rejtett erőforrás?" Ja, azok tudnak félelemben tartani egész falvakat, mert sorozatosak a betörések, és a rendőrség semmit nem tesz!!!!”
 • 7. Raul67 2013. június 02. 21:05
  „A Tárkinak nem a Fidesz, MSZP rendezvényein kellene kiválasztani azt az ezer embert ,hanem az ország minden megyéiben egyenlő arányban !Talán más képen nézne ki a végeredmény!”
 • 6. majzik 2013. május 30. 09:20
  „Kolosi és Sím mondja, akkor tuti !

  Egyetlen új politikai tényező a Jobbik !

  A többi ,,rendszerváltó" , vagy valami klónozott génmanipulált termék !

  Fodor SZDSZ !

  Gyurcsány DK. !

  Bajnai a kedvencem az együtt 2014 -el az élen.

  Az anyag nem vész el csak átalakul!”
 • 5. pachakuti 2013. május 29. 21:20
  „Csak beszűkült agyú emberek vehetik be az ilyen "ezer ember megkérdezésével végzett reprezentatív adatfelvétel összegzését".”
 • 4. zero 2013. május 29. 18:42
  „3 Igy ahogy írod. Én is azt halottam”
 • 3. TELSTAR 2013. május 29. 18:06
  „A Fidesz viszont 101 %-kal toronymagasan vezet...”
 • 2. Falcao 2013. május 29. 17:45
  „engem nem kérdeztek meg.”
 • 1. StencilAtya 2013. május 29. 17:38
  „ha a tárki mondja akkor az úgy is van. oszt jónapot.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javasolták a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését Magyarország ellen

Az EB öt ország ellen folyó eljárás megszüntetését javasolja az Európa Tanácsnak. Tovább olvasom