Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Tárki: kicsit kevesebben szavaznának a Fideszre és a Jobbikra

A baloldali kis pártoknak kedvez az október 23. előtti időszak - derül ki a közvélemény-kutató intézet felméréséből.
A Tárki legfrissebb pártpreferencia-felmérése szerint a kormánypártok és a Jobbik gyengülése, továbbá az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció (DK) kis mértékű erősödése jellemezte az október 23. előtti időszakot.

A közvélemény-kutató intézet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy felmérésük adatfelvétele október 23-án zárult, ezért az aznapi események hatása nem tükröződik az eredményekben.

Kiemelik: a Jobbikon kívüli összes ellenzéki parlamenti párt együttes támogatottsága továbbra is alacsonyabb, mint a kormánypártoké, még ha a különbség a szeptemberi 20 százalékpontról 12 százalékpontra is csökkent.

A Tárki felmérése ezzel egy időben arra hívja fel a figyelmet, hogy csökkent a bizonytalanok aránya, vagyis szeptemberhez képest a választók körében valamivel magasabb azok aránya, akik tudnak választani a jelenlegi pártkínálatból. Ezzel a bizonytalanok, vagy nem válaszolók aránya 49 százalékról 45 százalékra csökkent - fűzik hozzá.

Kutatásuk alapján a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében októberben változatlan maradt szeptemberhez képest: mindkét hónapban 27 százalékon állt a kormányszövetség. A Tárki szerint ugyanilyen változatlanság jellemzi az MSZP népszerűségét is, amely szeptemberben 10 százalék, októberben pedig 11 százalék volt.

Adataik alapján ugyanakkor a pártválasztók körében némileg csökkent a Fidesz-KDNP népszerűsége: a szeptemberi 52 százalék után októberben 49 százalék voksolna a kormánypártokra, míg az MSZP támogatottsága továbbra is 20 százalék ebben a körben.

A Tárki felmérése alapján a Jobbik tábora a teljes népességen belül szeptemberben 8 százalék, októberben pedig 7 százalék volt, a pártválasztók között azonban 16 százalékról 13 százalékra csökkent szimpatizánsaik részesedése.

Az LMP támogatottsága a teljes népesség körében az előző hónapban 1 százalék, októberben 2 százalék volt, a pártválasztók között pedig továbbra is 3 százalék.

Az Együtt–PM népszerűsége a teljes népességen belül a szeptemberi 3 százalék után októberben 5 százalékon áll, míg a pártválasztók körében 6 százalékról 9 százalékra emelkedett. A DK támogatottsága pedig a teljes népességen belül a szeptemberi 2 százalék után októberben 3 százalék, a pártválasztók között pedig 4 százalékról 5 százalékra nőtt.

A Tárki felmérése október 16. és 23. között készült és ezer ember megkérdezésén, valamint reprezentatív mintán alapul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budai Gyula: a tiszta élelmiszer stratégiai kérdés

Magyarország nagyhatalomnak számít a vetőmag-előállításban -mondta az államtitkár. Tovább olvasom