Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Tarlós: az állami adósságátvállalás százmilliárdot jelent

A főpolgármester más vidéki nagyvárosok és a fővárosi kerületek összehasonlításában említésre méltónak nevezte a 60 százalékos mértéket.
Több mint 104 milliárd forint a fővárosban az állami adósságátvállalás mértéke, amely a kormányfő által bejelentetteknek megfelelően az adósság 60 százalékát jelenti – mondta Tarlós István főpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor március 8-ai városházi látogatásán várhatóan széles körű megállapodást kötnek, amely az adósságkonszolidáción túl tartalmazza a közösségi közlekedés finanszírozását és jövőbeli fővárosi fejlesztéseket - mondta Tarlós István. A megállapodás a BKV utolsó negyedévére vonatkozó források biztosítását is tartalmazni fogja – tette hozzá.

A főpolgármester más vidéki nagyvárosok és a fővárosi kerületek összehasonlításában említésre méltónak nevezte a 60 százalékos mértéket.

Szólt arról is: érdekes logikának tartja, amikor az ellenzék arról beszél, hogy az állam mindent elvitt. Jelezte: amikor például a főváros 1990-ben megkapta a kórházakat, akkor az ingatlanokat is megkapta, azok a feladattal együtt járnak. Szakmailag gyenge lábakon álló érvelésnek nevezte, hogy az MSZP az ingatlanvagyont félti. Véleménye szerint ennek csak az lehet az oka, hogy a szocialisták és az SZDSZ vezetése alatt felhalmozott hiányt ezek eladásából fedezték volna.

Tarlós István azt is kiemelte: az adósságkonszolidáció hozadéka, hogy lényegesen javul a főváros hitelképessége.

Utalt arra is, hogy a főváros az idei költségvetés-tervezetben a minimális 40 százalékos adósságátvállalással számolt, így a végleges büdzsé számottevően jobb lesz a megállapodás után Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes az MTI kérdésére elmondta: az adósságátvállalást áprilisig vezetik át a főváros idei költségvetésén. Megjegyezte: a megállapodás nagymértékben megnöveli a jövő évi fejlesztési lehetőségeket is.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben jelentette be, hogy az állam 1956 önkormányzattól vállal át adósságot. Tállai András államtitkár pedig nemrég úgy nyilatkozott, hogy az ötezer lélekszámúnál nagyobb települések esetén az adósságátvállalás mértéke 40-70 százalékig terjedhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év közben is választható lesz a kiva

Bővül a kedvezményezett foglalkoztatottak köre is - jelentette be Balog Ádám, az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkára. Tovább olvasom