Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Tarlós: Budapest kapja meg az önálló adókivetési jogot

A főpolgármester kezdeményezi, hogy Budapest kapja meg az önálló adókivetési jogot az Országgyűléstől - írta a Magyar Hírlap szombaton.
A lapnak adott interjúban Tarlós István elmondta: erre azért van szükség, mert a városnak jelenleg nincs adóbevétele, miután "az Országgyűlés hibájából, a miniszterelnök tudta nélkül" az utolsó fővárosi helyi adó, az idegenforgalmi adó kivetésének jogát is elvették Budapesttől, azt mostantól a kerületek szedhetik be. Úgy vélte, ez "érthetetlen és nonszensz", hiszen az önkormányzati törvény szerint a feladat a fővárosé, ám a forrását elvették.

A fővárosi parkolási rendszerre vonatkozó kérdésre Tarlós István elmondta: az egységes parkolást és egységes közösségi közlekedést csak úgy lehetne megvalósítani, ha minden budapesti útszakasz a főváros tulajdonába kerülne.

A Magyar Hírlap egy másik kérdésére hangsúlyozta, hogy erősebb Fővárosi Önkormányzatra van szükség, amihez módosítani kellene az önkormányzati törvényt. "Ésszerű szakmai döntés jelentene az erős központ és a gyengébb kerületi helyhatóságok kialakítása. Ha nem így lesz, előbb-utóbb parciális, illetve egzisztenciális érdekek miatt széthullik a város" - fogalmazott Tarlós István. Megjegyezte azonban, hogy a mivel a kerületi polgármesterek nagy része országgyűlési képviselő is, "nem áll érdekükben saját maguk gyöngítése".

A budai fonódó villamosprojektet érintő kérdésre a főpolgármester reményét fejezte ki, hogy a II. kerület átgondolja álláspontját, mert ha nem, akkor elvész az uniós támogatás. Mint mondta, ha nem valósul meg a beruházás, akkor jó néhány kerület és a főváros is pórul jár, amiért csakis a II. kerületi önkormányzatot terheli majd a felelősség.

Olvasóink írták

 • 5. szilléri 2011. január 23. 13:00
  „Csak a vicc kedvéért ! Mi van az első éjszaka jogával ????

  Judapesten minden kerületi Önkormányzat egy város ! De ki a francot érdekel ez a ,,rákos" daganat ?????”
 • 4. deszkás 2011. január 22. 19:28
  „Azannya lazanya,nem sértődött meg senki?”
 • 3. queenmargareth 2011. január 22. 16:51
  „Kedves történész...ez követhetetlen és tényleg nonszensz, csak nem abból a szempontból, ahogy a főpolg.mester vallja...”
 • 2. deszkás 2011. január 22. 16:44
  „Ha ezt Demszki mondta volna lenne anyázás ugye cimeres zászlósok?”
 • 1. történész 2011. január 22. 14:54
  „Na így kezdődik...majd aztán kéri magának az első éjszaka jogot. A szabad királyi városok kaptak egy feudális elmaradott parancs uralmi diktátori rendszerben saját adó jogot. Nem sok ez emberek egy kicsit...jobbágyok leszünk..meddig megy ez ??”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszerre árad és apad a Tisza középső szakaszán

A megelőző napok csapadékából és a hóolvadásból keletkezett újabb tiszai árhullám Tiszaderzs és… Tovább olvasom