Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Tarlós: Csurka István nem dolgozhat az Új Színházban

Tarlós István főpolgármester felkéri Dörner Györgyöt, az Új Színház kijelölt igazgatóját, hogy Csurka Istvánt ne alkalmazza színházában. A főpolgármester döntéséről szerdán közleményben tájékoztatott.
Mint Tarlós István fogalmazott, sajnálattal vette tudomásul, hogy többszöri kérése és ezt követő nyilvános felhívása ellenére is Csurka István újólag az európai politikai kultúrával összeegyeztethetetlen módon nyilatkozik meg lapjában.

"Ezért - bár azt nem ellenzem, hogy Csurka István sikeres drámáit műsorára tűzze - felkérem Dörner György urat, az Új Színház kijelölt igazgatóját, hogy Csurka István urat színházában ne alkalmazza" - írta a közleményben, amelyet a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága juttatott el az MTI-hez.

Tarlós István már október végén nyilvánosan felhívta Csurka István figyelmét, hogy tartózkodjon a félreérthető, illetve a politikai kultúrával nem összeegyeztethető nyilatkozatoktól. Akkor a Magyar Fórum című lapban Ascher Café címmel megjelent írása miatt érezte szükségét a főpolgármester ennek a lépésnek.

A Főpolgármesteri Hivatal október 6-án hozta nyilvánosságra, hogy Tarlós István Dörner Györgyöt nevezte ki az Új Színház igazgatójává 2012. február 1-jei hatállyal. Dörner Györggyel együtt pályázott Csurka István író, dramaturg, aki az elképzelések szerint intendánsként dolgozott volna az intézményben.

A döntést sokan - köztük hazai és külföldi szakmai szervezetek, intézmények és színházi szakemberek - bírálták, az üggyel a külföldi sajtó is foglalkozott, Christoph von Dohnányi világhírű karmester pedig a kinevezés miatt lemondta budapesti fellépését.

A fővárosban a kinevezés ellen tüntetés zajlott és petíció is született, amelyben új pályázat kiírását szorgalmazták. A Lehet Más a Politika párt a pályázati eljárás törvényességének vizsgálatát is kezdeményezte.

Sajtóhírek szerint több író - köztük Závada Pálés Szakonyi Károly - is jelezte, nem szeretné, ha a színház az új vezetés alatt az ő darabjaikat játszaná. Ugyanígy vélekedtek Sütő András és Sarkadi Imre örökösei is. Az Új Színház jelenlegi vezetése a héten jelentette be, hogy öt darab februárban le is kerül a repertoárról, mivel a jogtulajdonosok a vezetőváltás miatt nem egyeztek bele a szerződések meghosszabbításába.

Olvasóink írták

 • 3. N.P. 2011. december 15. 03:30
  „.suhym.

  "Európának mi köze van az ország belügyeihez?" - az, hogy egy közösség részei vagyunk. Kizárólag belügynek kellene tekinteni Malina Hedviget, a délvidéki kárpótlást, Slota vagy Funar áldásos tevékenységét?”
 • 2. .suhym. 2011. december 14. 21:44
  „1. 9349779 2011.12.14. 18:13

  Európának mi köze van az ország belügyeihez?
  Érdekes lenne, ha hazánk beledumálna, hogy bármelyik európai országban, egy színház élére kit is neveznek ki.
  Kíváncsi lennék rá, vajon az "okoskodók" közül hányan ültek már az Új Színház nézőterén?:))”
 • 1. smalltown 2011. december 14. 21:43
  „Nem kellett volna a Dornert kinevezni - most mar milyen alapon szol a szinhaz ugyeibe Tarlos? Esetleg gondolkozni sem artana neha....meg idoben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BTT: megtéveszti a fogyasztókat a Négy Mancs

A terméktanács kéri, hogy a GVH indítson versenyfelügyeleti eljárást és haladéktalanul tiltsa el az… Tovább olvasom