Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Tartós tűzszünetet hirdetett az ETA

Végig kívánja vinni a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szakadár szervezet a baszkföldi békefolyamatot, amely mellett azután kötelezte el magát, hogy a múlt hónapban tartós tűzszünet hirdetett.
Az ETA az EiTB baszk televízióhoz kedden eljuttatott, Zutabe című kiadványában azzal indokolta döntését, hogy elő kívánja mozdítani a "demokratikus folyamatot", amely elvezet majd a (baszkföldi) "politikai státus megváltoztatásához".

A fegyveres szervezet egyúttal figyelmeztetett, hogy a tárgyalási folyamat hosszú és rendszertelen lehet, kedvező és kedvezőtlen fordulatok tarkíthatják, s időnként meg is torpanhat.

Az ETA március 22-én hirdetett tartós tűzszünetet, amelyet a baszkföldi "demokratikus folyamat előmozdításával" indokolt.

A szervezet, amely független baszk államot akar létrehozni Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén, 1968-as színrelépése óta mintegy 850 embert ölt meg különböző merényletekben. Az Egyesült Államok és az Európai Unió által egyaránt a terrorista szervezetek közé sorolt ETA 1998 szeptemberében már teljes tűzszünetet hirdetett, amelyet 1999 decemberében vont vissza. A közelmúltban csak kisebb, enyhe károkat okozó robbantásos merényleteket követtek el, 2003 óta senki sem halt meg az ETA akcióiban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyhét a telepen

Kanyargós út vezet a telepre. Az út szélén nincs virág, mi több, hihetné az ember, hogy az a… Tovább olvasom