Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Tartósan magas munkanélküliséggel kell számolni

Valószínű, hogy a válság utáni növekedés időszakában tartósan magas munkanélküliségi rátával kell számolni Magyarországon - mondta Varga István gazdasági miniszter szerdán Röjtökmuzsajon, a XVIII. Vezérigazgató Találkozón.
Magyarország egyedül nem képes kilábalni a válságból, szüksége van a térség gazdasági környezetének kedvező változására. Mindehhez a morális társadalmi megújulás is elengedhetetlen - vélekedett a miniszter. Fontos, hogy Magyarországon legyenek alapértékek, függetlenül attól, hogy milyen párt van hatalmon - mutatott rá, hozzátéve: ha a társadalom ebben egységes tudna lenni, sokkal gyorsabban jutnánk előre.

Tartani lehet attól, hogy a pénzügyi-gazdasági válság szociális válságba torkollik - mondta a miniszter. Ennek vannak jelei úgy Magyarországon, mint Európa más országaiban. Ezek a társadalmak fogékonyabbak lettek a szélsőségekre, a kirekesztésre.

A kormány célja, hogy a válság negatív hatásaitól megóvja a magánszemélyeket éppúgy, mint a vállalkozásokat, és stabilizálja az ország pénzügyi, gazdasági helyzetét. Fel kell készítenie az országot arra is, ha a gazdasági növekedés megindul - mondta a miniszter.

Bár magas lesz a munkanélküliség, annak a válság előtti időszakhoz viszonyított növekedését nézve a helyzet kedvezőbb. A munkanélküliség nemcsak Magyarországon, hanem például Spanyolországban és Írországban is magas, az előbbiben eléri a 18 százalékot. Ezért számos uniós tagországban, s így Magyarországon is a kormányok a munkaerő-piaci intézkedésekre helyezik a hangsúlyt, ilyen a rugalmas munkaidő, a részmunkaidős foglalkoztatás alkalmazása, vagy a négy nap munka - egy nap képzés program.

A miniszter szerint akkor teremtődnek meg a válság utáni a tartós növekedés alapjai, amint a fogyasztás beindul, és a beruházások visszatérnek. Lassú és sok buktatóval teli növekedésben lesz, nagy munkanélküliséggel - hangoztatta.

Olvasóink írták

 • 3. KolompárRómeó 2009. szeptember 30. 22:15
  „"Bennünket nem érint a válság." "Legfeljebb az oldalszele."

  Ezt hozzáértő országvezetők mondták, nem is olyan régen, akik ma is ott "szakértenek" és "válságkezelnek", aztán a végén (holott határozott időre szólt a szerződésük) felvesznek pármilla önkielégítést is. No comment.”
 • 2. Lúdasmatyi 2009. szeptember 30. 21:12
  „Addig nem lesz változás amíg vissza nem privatizálnak mindent amit elherdált ez a pénzéhes kommunista banda!Hajrá Jobbik!Szebb Jövőt!”
 • 1. comet 2009. szeptember 30. 19:23
  „"Magyarország egyedül nem képes kilábalni a válságból" az MSZP-s kormány juttatta ide az országot, milyen alapon akadályozták meg é akadályozzák a demokratikus megújhodás lehetőségét, az előrehozott választásokat, hiszen már évek óta egyértelmű, hogy nem tudják irányítani az országot. 2008 márciusában látványosan megbukott Gyurcsány ´reform´ elképzelése, októberben a válság előtt pénzügyileg is kapitulált az ország, idén márciustól meg már a teljes összeomlás elkerülése a cél.
  Az idén is több ezer milliárd forintnyi értéket mentettek ki az országból. Meddig mehet ez így?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkoszorúzták Elek apó kútját

Benedek Elek születésének 150. évfordulóján, szerdán koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott… Tovább olvasom