Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

TASZ: nincs helye rendőröknek az iskolában

A társadalmi kirekesztés és egyenlőtlenség fokozása irányába hat és egyenes utat nyit az iskolából a börtönbe az, hogy ha folyamatos lenne a rendőri jelenlét az iskolákban.
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a folyamatos iskolai rendőri jelenlét nem csökkenti a drogfogyasztást és nem javítja a közbiztonságot, ellenben a társadalmi kirekesztés és egyenlőtlenség fokozása irányába hat és egyenes utat nyit az iskolából a börtönbe.

A civil jogvédő szervezet pénteken ezt annak kapcsán közölte közleményben, hogy száz bűnmegelőzési tanácsadó kezdi meg munkáját szeptembertől az ország 14 év feletti diákokat tanító iskoláiban.

A TASZ sajnálatosnak tartja, hogy miközben az iskolai drogprevencióval foglalkozó civil szervezetek számára rendelkezésre álló pályázati források jelentősen csökkentek az elmúlt években, és a hátrányos helyzetű iskolákat célzó iskolai szociális munkási hálózat megszűnt, a kormányzat egy a pedagógus szakma által ellenzett tervre költi az adófizetők pénzét, ami rendészeti kérdést csinál az iskolai drogproblémákból.

A jogvédő szervezet emlékeztetett a magyarországi középiskolások körében 2011-ben végzett vizsgálat eredményére, amely szerint minden második 18 éves tanuló kipróbált már valamilyen tiltott szert, nagy többségük marihuánát. Az illegális szerfogyasztás tehát széles körben elterjedt tevékenység, ami nem kizárólag a problémás, hátrányos helyzetű diákokra és iskolákra jellemző.

Álláspontjuk szerint a rendőröknek nincs mérlegelési joguk, ezért ha kábítószer-fogyasztás gyanúja merül fel, hivatalból kell büntetőeljárást indítaniuk, ez pedig a drogfogyasztó diákok tömeges kriminalizálását eredményezheti. Ez különösen káros hatással járhat azokban a hátrányos helyzetű iskolákban, amelyeket az iskolarendőri program célba vesz - áll a közleményben.

A TASZ szerint félő, hogy az iskolarendőrség intézkedései aránytalanul súlyosan fogják érinteni a kisebbségi csoporthoz tartozó fiatalokat, így a romákat, fogyatékkal élőket, melegeket.

Olvasóink írták

 • 4. kormoska 2013. augusztus 23. 12:25
  „Itt mindenütt abszolút rend lesz nemsokára,az állam mindenütt ott lesz!

  -A csecsemők csak szabott időpontokban büfizhetnek és csak egy irányba
  -Az óvodásoknak csak ősmagyar jelei lehetnek rovásírással(kivétel a narancs)
  -Az iskolásokat mindentudó (félig)rendőrbácsik vigyázzák majd....,a régi pedellusokhoz ezekhez képest nyeretlen kezdők voltak!Majd ők megmondják a tutit!
  -A tanuló az iskola(minél hamarabbi)elhagyása után mehet dolgozni ahová akar,ha nem tud jön a szintén szigorúan szabályozott állami közmunka
  -Otthon sincs neki nyugalma,mert ha nem tesz rendet a háza táján jön a bírság,ha nem tépi ki a parlagfüvet jön a bírság,ha nem vizsgáltatja át a csöveket majd elzárják a gázt
  -Ha esetleg kimerészkedik az utakra(bármivel)megbújó rendőrök és beállcázott trafipaxok lesik majd minden méterét.
  -Ha esetleg a polgár megbetegszik már szabályosan pénzelheti a dokikat és ha rosszul lesz beállhat a városlistára az újraélesztéséhez
  -És ha esetleg meghalna a családtagjaik államilag szabályozottan elkaparhatják az állam által nagyvonalúan adományozott állami parcellába.

  A TASZ-t meg majd jól oldalba TASSZÁK!
  Szabadságjogok?Ahhh”
 • 3. szatyi 2013. augusztus 23. 11:17
  „De a rendőrnek sem az iskolában!”
 • 2. pachakuti 2013. augusztus 23. 11:01
  „Magyarország: nincs helye a TASZ-nak hazánkban!”
 • 1. 751510 2013. augusztus 23. 10:48
  „TASZ, lol...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapesten tárgyal ma a japán külügyminiszter

Martonyi Jánossal való találkozóján a tervek szerint egy szociális biztonsági egyezményt is… Tovább olvasom