Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Tatabányai cigányellenes feliratok - folytatódik a nyomozás

Tatabánya - A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség főügyész-helyettesének nyilatkozata az április végén Tatabányán megjelent cigányellenes feliratokkal kapcsolatban nem befolyásolja a rendőrség nyomozását az ügyben - mondta hétfőn a parlamentben Kovács Tamás legfőbb ügyész egy interpellációra válaszolva.
Korábban a megyei főügyész helyettese a romaellenes feliratokat rongálásnak minősítette, miközben a rendőrség nagy nyilvánosság előtt elkövetett izgatás megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. Az MSZP képviselői a legfőbb ügyész válaszát megnyugtatónak nevezték, ezért elfogadták.

A tatabányai rendőrség két héttel ezelőtt indított eljárást, miután Tatabánya utcáin "Cigányirtás, Gázkamrát a cigányoknak, Meghaltok cigányok!" feliratok jelentek meg. A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség főügyész helyettese szerint közösség elleni izgatáshoz szükséges uszításnak nem nevezhető jogilag a felirat. Ahogy mondta: "Túl általános a felirat, nem egy személy, hanem egy csoport ellen irányul. A bírói gyakorlat azt mondja, az uszítás ... olyan gyűlölet felkeltésére irányul, ami aktív tevékenységbe megy át."

Horváth Csaba és Lukács Zoltán szocialista képviselők interpellációjukban felhívták a figyelmet a Legfelsőbb Bíróság idevonatkozó határozatára. Eszerint: "a bűncselekmény megvalósulásához elegendő, ha az elkövető tudatában van annak, hogy sokak előtt tett megnyilvánulása gyűlölet szítására alkalmas. ... feltétlenül magába foglalja annak felismerését is, hogy a felhevített gyűlölet szélsőséges aktivitásba (...végső esetben - erőszakos jellegű - cselekvésbe) csaphat át."

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2009. május 12. 22:54
  „2. aham, kezeltesd magad :D
  Gondolkoztam rajta hogy a pincébe mérget vegyek vagy csak kiírjam a kártevőknek hogy megdöglötök patkányok. De a patkányok nem tudnak olvasni. Mert hiába árulnak nagy patkánycsapdákat, okosok ám ezek, nem mennek bele.

  Mivel minden magyar magyar minden magyar cigány magyar így a magyar szó nem egy kisebbségre irányul hanem a teljes lakosságra . Olyan mintha kiírnád hogy megdöglötök emberek. Semmi jelentősége nincs, firkálás miatt bünti.”
 • 3. Otaku 2009. május 12. 09:46
  „Örülök, hogy a sündőrök ennyire ráérnek.

  Horák Nóri esete hogy áll, fijjug?”
 • 2. Sziszifusz 2009. május 12. 07:00
  „Ezek szerint a "megdöglötök magyarok" és a "kiírtunk benneteket magyarok" feliratok is aggodalomra adnak okot, merthogy ilyenek is szép számmal akadnak kishazánkban, és persze az is valószínű, hogy nem a svábok pingálták! Főleg a kormány által támogatott cigányfajvédő kampányok, és a felderítetlen cigánygyilkosságok hireit kihasználva megint csak pofánköpik a magyart! Ha csak egyszer képes lenne a nemzetet lejárató, magyargyűlölő kormányunk arra, hogy nyílvánosságra hozná az egyéves gyilkossági statisztikákat, kiderülne, hogy egy magyar által elkövetett gyilkosságra tíz roma elkövetett jut! De Lendvaiék sötét lelke boldogabb, ha polgárháborús állapotokat teremthet!”
 • 1. CID 2009. május 11. 20:28
  „Ámmen”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy asztalhoz ült az ország legkisebb faluja

Szanticska település tizenkét lakója összehívta rokonait, barátait, ismerőseit, hogy egy közös ebéd… Tovább olvasom