Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Tavaly 56 ezer lakáshitelt engedélyeztek

Tavaly összesen 56 ezer lakáshitelt engedélyeztek, 323 milliárd forint értékben, az előző évhez képest az engedélyezett hitelek számában 62, összegében 66 százalékos csökkenés következett be - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikai tükör című kiadványából.
Az adatokat a lakossági lakáshitelezési tevékenységet folytató pénzintézetek teljes körének - 22 bank, 3 jelzáloghitel-intézet, 135 takarékszövetkezet és 2 hitelszövetkezet - adatai alapján állította össze a KSH. Tavaly december végén a lakáshitelek állománya 3920 milliárd forint volt - ez a 2009-es bruttó hazai termék (GDP) 15 százalékának felel meg –, a hitelek 63 százalékát devizaalapú lakáskölcsönök tették ki.

Az összes hitelállomány közel 64 százaléka a bankoknál, 33 százaléka a jelzáloghitel-intézeteknél koncentrálódott, 3 százaléka pedig a takarék- és a hitelszövetkezeteknél jelent meg.

A KSH adatai szerint az állomány 92 százaléka a hitelek minősítése szempontjából problémamentes volt, több mint 4 százalékuk külön figyelendő minősítést kapott, az átlag alatti, kétes vagy rossz minősítésű hitelek aránya pedig elérte a 4 százalékot. Figyelemre méltó változás, hogy 2008 végéhez képest harmadával csökkent a külön figyelendő, viszont több mint felével nőtt az átlag alatti, valamint a kétes vagy rossz minősítést kapott hitelek aránya.

Az engedélyezett hiteleken belül az államilag támogatott hitelek száma és összege nem változott, viszont a támogatás nélküli hiteleknél zuhanás következett be.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma is dolgoznak titkos ügynökök börtönökben

A magyar büntetés-végrehajtási intézetekben jelenleg is dolgoznak titkos ügynökök, besúgók, "téglák"… Tovább olvasom