Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Tavaly Európába áramlott a legtöbb működőtőke

Magyarország tavaly teret veszített Csehországgal és Lengyelországgal szemben a külföldi működőtőke-bevonás tekintetében, ám még mindig őrzi első helyét az egy főre jutó FDI-állomány terén. Az UNCTAD tegnap nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderül: 2005-ben a működőtőke-kihelyezések 29 százalékkal nőttek világszerte, s elérték a 916 milliárd dollárt.
A tavalyi év trendjeit jól érzékelteti, hogy az Európai Unió huszonöt tagállama a tőke kiemelten fontos célpontja volt (ide áramlott az összes tőke közel fele), s a világszintű toplistát is európai ország, Nagy-Britannia vezeti (165 milliárd dollárral).

A fejlődők közül stabilan növekvő mértékben áramlik a tőke Kínába és Hongkongba, valamint Szingapúrba, Brazíliába és Mexikóba.

Erősödő tendenciának tűnik a határokon átívelő vállalatfelvásárlási és -összeolvadási tranzakciók számának és értékének a növekedése - utóbbi 88, előbbi 20 százalékkal emelkedett.

Új jelenség ugyanakkor a befektetési alapok aktivitásának jelentős élénkülése a működőtőke-befektetéseknél; becslések szerint az összes határon átnyúló felvásárlás és fúzió 19 százaléka ennek volt köszönhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árusítsanak gyógyszert a benzinkutaknál?

Tovább olvasom