Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Tavalyi áron lehet fenyőfát venni

Nem várható a fenyőfák árának jelentős emelkedése az idén. Lucfenyőt 1000-2500 forintos, ezüstfenyőt 3000-4000 forintos, normann fenyőt pedig 5000-8000 forintos áron lehet megvásárolni a kereskedőktől.
Nem várható a fenyőfák árának jelentős emelkedése az idén - mondta el Kissné Szabó Fruzsina a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke.

Várhatóan a tavalyi árszinten marad a karácsonyfának való első osztályú fenyőfák métere: lucfenyőt 1000-2500 forintos, ezüstfenyőt 3000-4000 forintos, normann fenyőt pedig 5000-8000 forintos áron lehet megvásárolni a kereskedőktől.

Kissné Szabó Fruzsina szerint az idén 2,8 millió család vásárol majd fenyőfát - átlagosan 5000-6000 forintért -, amelynek 80 százaléka vágott fenyő, míg a maradék 20 százalék földlabdás, kiültethető fenyő. Az elnök kiemelte: fontos, hogy a földlabdás fákat faiskolai árudákban vásárolják meg a családok, mivel a helytelenül, földlabda nélkül árusított fák nem lesznek életképesek a kiültetéskor.

A szakértő hozzátette: december 10-ig az összes eladásra szánt fenyőfa bekerül a budapesti raktárakba, így ezen időpont után már nem lehet frissebb fát találni a piacon. Ezért annak, aki kertes házban lakik, már most érdemes fát vennie és kiállítania vízben tárolva a szabadba, amennyiben még válogatni szeretne a szép fák közül. Azoknak azonban, akik panellakással rendelkeznek, csupán közvetlenül karácsony előtt érdemes fát vásárolniuk, mivel a fenyő zárt térben és melegben hamar tönkremegy. A kereskedők többségénél már lehetőség van arra is, hogy pluszszolgáltatás gyanánt a helyszínen befaragják a fákat a talapzatukba.

Kissné Szabó Fruzsina elmondta: a lucfenyők és ezüstfenyők nagy részét Vas, Zala és Somogy megyében termelik, azonban egyre több helyen jelenik meg a normann fenyő is. Ez a fajta 80 százalékban még mindig dán import, és mivel fejlődése viszonylag lassú - 5-10 év alatt éri el a karácsonyfa-méretet - lényegesen többe kerül a többi fajtánál.

Olvasóink írták

  • 3. felhasználónév 2008. december 08. 16:55
    „Ja, és hát még alapos porszívózás után is, sokszor hónapok múlva is tűleveleken taposgálnak a szőnyegen, kellemes érzés belelépni...”
  • 2. felhasználónév 2008. december 08. 16:53
    „Az én fenyőm meg még mindig a sok éves műfenyő. Egyetlen dolog az életemben ami mű, azért mert én nagyon sajnálom a fenyőket ilyenkor, hogy karácsonyozás alkalmával több hektár fenyőt kipusztítanak. Tudom, nincs fenyőillata, sajnos, de legalább karácsony végeztével nem a kukában, vagy kuka mellett landol csórikám. Gyökereset nem veszek, mert még azt is sajnálnám teleaggatni és hát valljuk be, drága mulatság. Ahogy az állatok többségét, ugyanúgy a fákat, növényeket is a szabadban, a természetes élőhelyükön szeretem csodálni. Azoknak jó, akik a kertjükben lévő fenyőt fel tudják díszíteni, anélkül, hogy kiszaggatnák a helyéből.”
  • 1. tozso 2008. december 07. 18:20
    „az még mindig NORDMAN fenyő”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minimum 17 577 Ft-ot eszik el egy felnőtt havonta

Egy kétkeresős és két 14 év alatti gyermeket nevelő családnak a megélhetéshez legalább havi 192 186 forintot kellett keresnie 2007-ben. Tovább olvasom