Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Tavasszal könnyebb áttérni a vegetáriánus étrendre

Megérkezett a tavasz, az embernek egyre tágabb lehetősége van változatos növényi táplálkozásra.
Ha valaki át akar térni a vegetáriánus étrendre, ilyenkor teheti meg legnagyobb sikerrel, ekkor legnagyobb a választék. A tisztán növényi táplálkozással szemben a bizonyos mértékben állati fehérjét is tartalmazó – például tejtermékek formájában – részesíthető előnyben.

A mai, modern életkörülmények nem a legmegfelelőbbek az ember számára. Ezek oka nagyon sokrétű, az életmódnak éppúgy szerepe van benne, mint a környezet szennyezettségének. Az ember önmaga sok mindenen nem, de számos dolgon képes változtatni, például azon, hogy a szokványosnál egészségesebben táplálkozik.

Több fokozat van

– Erre egy lehetőség lehet a vegetáriánus táplálkozás, melynek különböző fokozatai vannak. A vegánok kizárólag növényi eredetű ételeket fogyasztanak, a laktovegetáriusok a növényieken kívül tejet, tejtermékeket is, a lakto-ovovegetáriusok tojást is esznek, a semivegetáriusok halat és fehér húsokat is – mondja Papp Magdolna, egy szegedi vegetáriánus étterem vezetője, aki hivatásszerűen foglalkozik a vegetarianizmus témakörével. Ő maga a sokak által legkedvezőbbnek tartott laktovegetárius étrend szerint él. A húsfogyasztással – mondja – nagyon sok káros anyagot viszünk be szervezetünkbe. Az élelmiszeripar hasznosította állatokat – hogy azok elkerüljék a betegségeket, amelyeket a mennyiségre törekvő nagyüzemi tartás körülményei idéznek elő – folyamatosan gyógyszerekkel kezelik, és húsuk elfogyasztásával a szermaradványok bekerülnek az emberi szervezetbe.

Az ipari állattartás hátrányai

Az viszonylag enyhe és inkább csak gasztronómiai jellegű következménye az állatok természetestől eltérő tartásának, mikor például a csirkehúsnak „halíze van", a csirkék takarmánya nagy mennyiségben tartalmaz hallisztet. Az már nem annyira enyhe – mondják az állati termékek fogyasztása ellen felszólalók –, hogy az egész életükben összezsúfoltan, természetellenes körülmények között tartott, majd elpusztított állatok húsa félelmi vagy stresszhormonokat tartalmaz. Azzal minden táplálkozás-szakértő egyetért, hogy különböző, főleg hústáplálékból származó káros anyagok, bomlástermékek lerakódhatnak az ízületekben, az erek falán, s ez betegségekhez vezethet.

Kell az állati fehérje

A vegetáriánus étrend ellenzői szerint a növényi étrend hiánybetegségekhez vezethet. Ettől azonban, ha az ember tejtermékekkel együtt állati eredetű táplálékot is magához vesz, nem kell tartani. Az állati eredetű táplálékok a fejlődő szervezet esetében az átlagnál sokkal fontosabbak. A vegetáriánus családoknak nagyon oda is kell figyelniük, hogy a terhes, illetve szoptató anya kellő mennyiségben vegyen magához tejet, tejtermékeket – csak így lesz kellően táplált a magzat, a gyermek. Egészen a serdülőkor végéig fokozottan fontos a tej-, tejtermékfogyasztás, a növényi étrend elfogadása mellett. Így állati fehérjét is magához vesz az ember a húsfogyasztás hátrányai nélkül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós támogatás a művészetnek

Hefter László üvegművész élete, munkássága mindig is kötődött Pannonhalmához. Tehetsége,… Tovább olvasom