Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Távol-keleti élelmiszerek és növényvédőszerek forgalmazását tiltották be

Az élelmiszereknél a termékek eredete nem volt nyomonkövethető, míg a növényvédő-szereknél a gyártási időt nem tűntették fel.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) két, egymástól független akcióban - 5000 kilogramm távol-keleti élelmiszer, valamint 72 000 liter növényvédőszer forgalmazását tiltották be - közölte a hivatal csütörtökön.

A közlemény szerint az élelmiszereknél a termékek eredete nem volt nyomonkövethető, míg a növényvédő-szereknél a gyártási időt nem tűntették fel.

A távol-keleti élelmiszerek lefoglalását eredményező akció a rajkai határállomáson indult, ahol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járőrei ellenőrizték egy kamion rakterét. Az ott fellelt élelmiszer tétel miatt vonták be az eljárásba a Nébih kiemelt ellenőrzéseket végző szervezeti egységét is.

A járőrök kíséretében Budapestre érkező szállítmányt már várták a hivatal ellenőrei. A késő éjszakáig tartó vizsgálat és lerakodás során a hatóság szakemberei megállapították, hogy a szállító a termékek eredetét számlával igazolni nem tudta, az élelmiszerek egy része (szárított gomba, tészták konzervek, fűszerek) pedig minőség-megőrzési idővel sem rendelkezett. A X. kerületi épület raktárként illegálisan működött, nyilvántartásba nem vett egység.

A hivatal munkatársai elrendelték a teljes árukészlet hatósági zár alá helyezését, a jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket elkobozták.

A kőbányai akcióval párhuzamosan a Nébih szakemberei ellenőrzést tartottak egy növényvédő-szert forgalmazó cég telephelyén is, ahol 72 000 liter növényvédőszer forgalmazását tiltották be, mivel a termék gyártási ideje nem volt egyértelműen igazolható. Az eljárás lefolytatásáig a készlet hatósági zár alá került.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2013. január 31. 14:42
    „Ha már kétes eredetű élelmiszerekről meg növényvédő vegyszerekről van szó , ajánlanám figyelmükbe a marokkói zöld és fehér paprikát, mivel arra felé még használhatják a DDT-t ! amit a világ boldogabbik felén már 50 éve betiltottak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Századvég: Továbbra is jelentős a Fidesz előnye

A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 21 százalékos, az MSZP 13 százalékon áll, a Jobbik… Tovább olvasom