Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Távozik a Rába-vezér

Távozik posztjáról Steiner László, a Rába rt. vezérigazgatója, aki lapunknak adott interjúban vonja meg kétéves győri működésének mérlegét.

– A hivatalos verzió szerint ön nem kívánt maradni, a nem hivatalos szerint a Rába rt. legnagyobb tulajdonosa, a győri önkormányzat nem akarta, hogy maradjon. Mi az igazság? – Két évvel ezelőtt a velem kötött szerződés kevésbé ismert pontja volt, hogy a lejárta előtt hat hónappal a felek elkezdenek tárgyalni.

Három hónap eltelt a hatból, közeledés nem történt, úgy vettem, hogy a tulajdonosok nem velem kívánják folytatni. Ebben semmi rosszat nem látok. Annyi népszerűtlen intézkedést kellett meghoznom, hogy természetesnek tartom, más típusú vezetőben gondolkodik a Rába.

– Mondhatjuk azt, hogy miután érezte, a tulajdonosok másban gondolkodnak, elegánsabb volt, ha ön jelenti be távozását?
– Így is lehet fogalmazni, de úgy is, hogy miután az igazgatóság mandátuma is lejárt, bizonyára ők sem tudják, milyen típusú vezetőben gondolkozzanak. Ennek eldöntése majd az új igazgatóság feladata lesz.

– Mi az, amit nem a tulajdonosok szája íze szerint tett, hogy nem tárgyaltak önnel a folytatásról?
– Erre nem tudok válaszolni. Az igazgatóság pozitívan értékelte az eredményeket. Ma sem látom, hogy a legnagyobb tulajdonos képviseletében Győr polgármestere mihez csatlakozott, mert felém senki nem fogalmazta meg kifogásait.

– Nem érzi úgy, hogy ön volt az a bizonyos mór, aki megtette kötelességét és mehet?
– Nem éreztem így. Azt viszont igen, hogy professzionális vagyok, mint azok a katonák, akik elmennek egy háborúba és olyan dolgokat csinálnak, amit civilként biztosan nem, amikor embert ölnek. Ez azonban hozzátartozik ahhoz, hogy a célt elérjék. Így voltam én is, erre szerződtem, erre esküdtem fel. „A Rába 2000-ben megfogalmazott stratégiájával ma is egyetértek, még akkor is, ha sokan nem voltak tisztában azzal, hogy ez milyen keserű lépések megtételével jár együtt. " Steiner László Így aztán megtisztelő számomra, ha azt mondják, a mór megtette kötelességét, a mór mehet. Nem akarom magam Churchillhez hasonlítani, de a második világháború megnyerése után mennie kellett, s mégis szép öregkora volt.

– Két markáns dolog fűződik az ön nevéhez. Az egyik a létszámleépítés, amit lehet karcsúsításnak is nevezni. A másik pedig a gyár kiköltözése, a Budai utcai telep hely helyén felépítendő lakópark számára a telek felszabadítása. Mindkettőnek akad tak nyílt bírálói Győrött. Lehet, hogy a tu lajdonosok egy személyben önt áldozzák fel, hogy a kritizálókat megnyugtassák?
– Nem érzem, hogy bűnbak lennék, mint ahogy azt sem, hogy ezt a szerepet szánnák nekem. Ami a létszámot illeti: a Rába megvált bizonyos tevékenységeitől, eladtuk a motorgyárat, a kispesti öntödét, a kandallógyárat, ezek az emberek azonban megtalálhatók az új vállalatoknál. Az viszont tény, hogy a Rába mint ikon már nem olyan nagy, s ez nem biztos, hogy baj. Voltak leépítések, nem mindig viták nélkül, ezeket azonban meg kellett lépni. A dolgok az igazgatóság tudtával zajlottak. Azt sem titkolom, hogy szorgalmaztam a Rába elköltözését a mostani telephelyről. Ennek a tervnek legalább annyi ellenzője van, mint amennyi támogatója. Mint ahogy a karcsúsításnak is legalább annyi nyertese van, mint amennyi vesztese.

– A minap Győr polgármestere azt hangoztatta, a Rába ma rosszabb állapotban van, mint két éve. Hogyan vélekedik erről?
– Amikor elmegyek az orvoshoz, nem tudok arról, hogy cukorbeteg vagyok. De miután ezt közli, rosszabb állapotba kerülök, mert tudom, mi a bajom. Ez a helyzet a Rábával is.

Megtudta, milyen helyzetben van, ugyanakkor elindult azon az úton, amelyen ebből ki lehet keveredni. Az más kérdés, hogy ezeket a lépéseket már az elmúlt tizenegy évben meg lehetett volna lépni, a múltról azonban nem akarok beszélni.

„Azt nem szabad elfelejteni, ha nem lépjük meg azokat a lépéseket, amelyeket megléptünk, nem biztos, hogy a Rába megérte volna a 2003-at. " Steiner László

Mondják azt is, hogy a Rába tulajdonosai számára fontosabb az ingatlan hasznosítása, mint a termelés.
– A Rába menedzsmentjének napi munkájában ennek a megközelítésnek nyoma sincs. Az igaz, hogy a Rába nem termelés-, hanem vevőorientált. A Rábának nem termelni kell, hanem a világpiacon ki kell elégítenie a vevők igényeit. Hogy ennek meg tudjon felelni, sokkal nagyobb befektetésekre lenne szüksége.

– Felróják önnek azt is, hogy két és fél milliárd forintos veszteséget produkált a Rába tavaly.
– Ketté kell venni a mínuszt. Az egyik része a forint erősödésével magyarázható. Tavaly az amerikai piacon 17 százalékkal növekedtünk, minden egyes dollárnövekmény azonban veszteséget okozott. Ide sorolom azt is, hogy a 2001-es év kiugró iráni exportját nem tudtuk megismételni, miközben nem vesztettünk piacot. Ami pedig a másik részt illeti: 2002-ben leírtunk minden olyan veszteséget, amely a Rába könyveiben évek óta ott volt.

Ezek „papírveszteségek", a cég készpénzállapotát nem rongálták. Az igazgatóság egyhangúlag egyetértett abban, hogy egy átlátható, tiszta Rába többet ér, mint egy átláthatatlan, kétes Rába. Vagyis a veszteségek körül nem volt dráma, nem véletlen, hogy ezeket decemberben a nyilvánosság elé tártuk.

– Hogyan tovább, mivel foglalkozik a jövőben?
– Az interim menedzsment szakmát választottam, aminek Magyarországon nem nagyon van még kultúrája. Ez nem egy tanácsadó cég, hanem az úgynevezett csináld magad. Arról szól, hogy ha egy új vállalatot akarnak gyorsan létrehozni, vagy összeolvadások, akvizíciók vannak, esetleg haláleset vagy gyors visszarendelés miatt egy cég vezető nélkül marad, akkor ilyen megbízásokat kaphatok. Az álmoskönyv szerint ezeknek a megbízásoknak az időtartama három hónaptól két évig terjed.

– Ha távozik egy vezérigazgató, gyorsan lábra kelnek a végkielégítéséről szóló hatal mas összegek. Ön mennyivel int búcsút a Rábának?
– A szerződésem szerint a fizetésemet kaptam, s ennek lejárta után nem jár semmi. Leadom a szolgálati kocsit, a laptopomat, a telefonomat, és kilépek a kapun.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbképzés tanulmányi szerződéssel

Munka mellett diplomát szerezni vagy más képzésben részt venni körülményes és költséges dolog. A… Tovább olvasom