Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Taxis után lőtt az őrezred tagja

A fegyverét használta a Köztársasági Őrezred egy tagja pénteken reggel hét óra után Budapesten, az Önkormányzati Minisztériumnál. A férfit egy taxis akarta elsodorni.
Egy járókelő megsérült, mikor egy kormányőr pénteken reggel egy taxi után lőtt az Önkormányzati Minisztériumnál. A köztársasági Őrezred vezetője szakszerűtlennek és jogszerűtlennek minősítette a fegyverhasználatot, a kormányőrt felfüggesztették.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, egy taxis el akarta sodorni, ezért a fegyverét használta a Köztársasági Őrezred egy tagja pénteken reggel hét óra után Budapesten, az Önkormányzati Minisztériumnál. A taxis tiltott helyen akart parkolni, elment a kocsitól, majd mikor visszatért, akkor akart intézkedni a kormányőr. A taxis a kocsijába ült és el akart hajtani, az őrezred munkatársa ekkor használta a fegyverét.

Eljárás indul a kormányőr ellen, meglett a taxis

Nyomozást indított a Budapesti Nyomozó Ügyészség a kormányőr ellen. Az ügyészség azt is vizsgálja, hogy a taxisnál - aki állítólag el akarta sodorni kocsijával a kormányőrt - fennáll-e a hivatalos személy elleni erőszak gyanúja. A menekülő taxis egyébként közben magától bement a rendőrségre.

A taxis leparkolt a számára tiltott helyen, elhagyta a kocsit, majd mikor visszatért, a kormányőr igazoltatni akarta - erősítette meg a Független Hírügynökség információit Gálik Viktória, a Köztársasági Őrezred szóvivője. Az eset a belvárosban, a Mérleg utcában történt, az Önkormányzati Minisztérium épületénél.

A taxis megpróbált kitérni az intézkedés elől, a kocsijába ülve elmenekült, ezzel a kormányőr testi épségét veszélyeztette. A kormányőr ekkor használta a fegyverét, a lövéstől egy járókelő megsérült. A helyszíni szemlét a Budapesti Rendőr-főkapitányság az ügyészséggel közösen folytatja, az ügyben az ügyészség jár el - mondta a szóvivő.

Az eddigi információk alapján a Köztársasági Őrezred parancsnoka szakszerűtlennek és jogszerűtlennek minősítette a fegyverhasználatot. Emiatt a tiszthelyettest a vizsgálat idejére azonnali hatállyal felfüggesztette a beosztásából.

Fidesz: aggasztó állapotok a Köztársasági Őrezreden és a rendőrségen belül

A Fidesz szerint jól mutatja a rendőrségen és különösen a Köztársasági Őrezreden belüli aggasztó állapotokat a pénteki eset: egy vétlen állampolgár megsérült a kormányőrség egyik tagjának vélhetően jogszerűtlen fegyverhasználata miatt. Lázár János, az ellenzéki párt rendvédelmi munkacsoportjának vezetője közleményében azt írja: "felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Őrezred parancsnoka, Dobozi József korábban a rossz emlékű Rebisz vezetője volt".

"A Fidesz a pénteki eset, és általában az emberek biztonságérzetének drámai romlása miatt fontosnak tartja a rendőrség szakmai, morális és vezetői megújítását, amelyhez haladéktalanul hozzá is lát, amint az emberektől a soron következő választásokon felhatalmazást kap" - olvasható Lázár János pénteki közleményében.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. flexsnake 2009. május 16. 12:18
  „48. talán ha felfognád hogy ezek az intézmények politikától függetlenül működnek, nem lennél ilyen egysíkú.”
 • 48. sima 2009. május 16. 09:59
  „Az tény , hogy a taxisok egy része valamiért törvények felett állónak érzi magát , pedig rájuk is vonatkoznak a KRESZ szabályai. A kormányőr , pont egy ilyen taxist fogott ki . Ha egy ilyen kormányőr , valakit felszólít hogy álljon meg , az pedig figyelmen kívül hagyja , akkor felmerülhet a kormányőrben hogy az illető valami rosszban sántikál. Ezért használta a fegyverét. Az más kérdés , hogy milyen kiképzést kapott.

  Az viszont kimaradt a cikkből , hogy az esemény után a rendőrség lezárta a területet , és emiatt sok parkoló autós nem tudott elhajtani a környékről. Időközben megjelentek a "semmiből" a közterület felügyelők , és az összes olyan autóst megbüntették , akik a rendőrség által elkerített részen voltak feltartóztatva.
  Felmerül a kérdés , a rendőrök miért nem küldték el a helyszínről a közterület felügyelőket ????
  Ebből a történetből az az üzenet az emberek felé , hogy ne álljanak meg ill. nyugodtan induljanak el a parkolóból annak ellenére hogy ott éppen a rendőrség intézkedik. Mert ha nem teszik , akkor jön a közterület felügyelő és megbírságolja őket , parkolási idő túllépése miatt. ( mivel időközben lejárt a parkoló cédula , és senki nem kötelezheti őket arra , hogy még pénzt dobáljanak a pénznyelő autómatákba . )”
 • 47. misty.cum 2009. május 16. 09:38
  „Engem érdekelne a taxis nyilatkozata is, mert ez eddig csak az állam bácsi alkalmazottai, ,,fejei" nyilatkoztak.
  Biztosan így történt minden? Ezeket a kérdéseket ma már kötelező feltenni!
  Flexsnake és Zeppelin!
  Bízom abban, hogy élvezitek majd ti is egyszer ezeket az intézkedéseket, amit a ballib rendőri vezetés alkalmaz a magyar állampolgárokra! Akkor sem legyen más a véleményetek mint most!”
 • 46. Boytronic 2009. május 16. 08:40
  „Ha egyszer nem akart az a taxi megállni.........Ez egy egyértelmü dolog,a phcihlogiai alkalmassági vizsgák szigoritását kérném előjegyzésbe venni.manapság két háromszáz kérdésből,felvillanó fényes és reflexios játékokból tevődik össze csupán,s ha ez meg van van fegyvertartásra alkalmas jogosultság is fent áll amennyiben ugye fegyverismereti vizsgája is vagyon a derék miliciának...Nem hiszem hogy a "végveszély-fenyegetettsége"itt mgállná a helyét,sokkal inkább az alkalmasság a kérdéses,de lehet hogy ez a "jéghegy"csúcs acsupán......sajnos!!”
 • 45. joy 2009. május 15. 23:15
  „Fityisz!
  Az utcára kivezényelt prolitizálásotokkal rohasztottátok végsőkig a közbiztonságot!”
 • 44. Zeppelin 2009. május 15. 23:04
  „KLJ!
  Nem a fotelből ülve alkotom a véleményemet, otthon vagyok a témában és én is sok időt töltök Olaszországban, Ausztiában, Belgiumban. Nem akarlak győzködni, de próbáld ki, hogy az osztrák csendőrt otthagyod, mikor ő megszólít!”
 • 43. csutka 2009. május 15. 22:22
  „Homer erről jut eszembe 5 bőrtönt zárnak be magyarországon.”
 • 42. homer 2009. május 15. 22:09
  „"mondja ezt egy sittes aki börtönben ült"
  Az hogy SITTES azt jelenti BÖRTÖNVISELT!!Könyörgöm, csak kicsit figyeljünk már arra miket írkálunk össze..”
 • 41. Power 2009. május 15. 21:04
  „Számtalan példa van az alkalmatlan emberekre, vezetőkre, akik nem a hozzáértésükkel, vagy szakértelmükkel, hanem korrupcióval kerülnek különféle pozíciókba.”
 • 40. flexsnake 2009. május 15. 20:39
  „40. mondja ezt egy sittes aki börtönben ült..... gratulálok. A nyilas korszak megkövült bástyája.”
 • 39. Mathiasking 2009. május 15. 20:36
  „az előzó hozzászólásom a klj_54-nek szólt!”
 • 38. Mathiasking 2009. május 15. 20:34
  „16. hozzászólás Zeppelin 2009.05.15. 13:21

  Ne izgulj! Flexsnake és Zeppelin a letűnő kommunista korszak utolsó megkövült bástyái. Szeged közigazgatási területéről még nem léptek ki.”
 • 37. klj_54 2009. május 15. 20:32
  „33. hozzászólás Zeppelin 2009.05.15. 19:06

  Én nyugatabbra dolgozom!
  Jelenleg éppen Dongenben vagyok (Tilburg, Nl).
  Nem tudom, honnan veszed hozzászólásodhoz az infókat?
  Én ilyen erőszakot még nem láttam Európa komolyabbik felén.
  Pedig megéltem Baszk tüntetést, spanyol határzárat, és egyben közúti sztrájkot, Anconában környzetvédő rendezvényt és láttam sok egyéb rendőri intézkedést.

  Bocs, hogy sokat írtam, de elegem van azokból akik a fotelből ülve látják a világot és osztják a tudást!”
 • 36. flexsnake 2009. május 15. 20:14
  „35. csak a fantáziádban történt ilyen.

  36. Ha nem civil akkor nincs belőle vizsgálat.”
 • 35. FűzfaVessző 2009. május 15. 19:57
  „"25. mert civil sérült, ez a lényeg ." És ha nem civil , akkor....
  F.V.”
 • 34. Mathiasking 2009. május 15. 19:53
  „16. hozzászólás Zeppelin 2009.05.15. 13:21

  Én még csak most olvastam a dolgot, de van némi igazad is, de a rendőrök sem ma született bárányok. Tegnap történt egy eset a volt Boszorkány konyha sarkánál a Kelemen utcán. Az igazoltató rendőr teljesen elállta a járdát a gépjárművével, amit néhány gyalogos szóvá is tett. Fülem hallatára azt mondta az egyik egy idős asszonynak, arra a kérdésre hogy miért nem állnak egy kicsit úgy, hogy el lehessen férni, a válasz szó szerint ez volt: Mi a fasz köze van hozzá! A nő esetleg még beszólt volna neki, mit tesz a zsaru, kivégzi a helyszínen, mert akadályozza az intézkedésben? Tudjátok az a baj, hogy a rendőrségről alkotott szterotípiákat az ilyenek erősítik. Akik hallották, mint én is csak erősítenek bennünket hogy ilyen rendőröknek semmi segítséget és szolidaritást nem adok.”
 • 33. Zeppelin 2009. május 15. 19:07
  „Egyébként a taxis elkövetett egy bűncselekményt, amelyre a rendőr balfasz módon reagált. Magyarul: a másik ütött előbb.”
 • 32. Zeppelin 2009. május 15. 19:06
  „klj!
  Megnyugtatlak, hogy nyugatabbra agyon is lőtték volna.”
 • 31. Power 2009. május 15. 18:51
  „Tűzoltó, rendőr vagy katona teljesen mindegy, sok alkalmatlan vezetőnk van. Sógor, koma, jó barát, a szakmaiság meg eltűnt. Aki tehette már elmenekült a "süllyedő hajóról".”
 • 30. klj_54 2009. május 15. 18:42
  „Az a szomorú, hogy a taxis ellen indul eljárás "hivatalos személye elleni erőszak" miatt.
  Ha egy zsaru elqrt valamit akkor emiatt egy állampolgár ellen eljárást kell indítani?

  No én nem ezt látom kint, nyugatabbra.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes anyagot szállító teherautó balesete Fótnál

Egy ember meghalt, ketten megsérültek pénteken reggel Fótnál, ahol egy teherautó és egy személyautó… Tovább olvasom