Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Taxisok demonstráltak Budapesten

Munkakörülményeik és jogaik rendezéséért tartottak figyelemfelhívó demonstrációt taxisok hétfőn Budapesten, a sofőrök jelképesen eltemették hivatásukat és járműveiket.

 A tüntetésen, amelyet a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete (TGFSZ) hirdetett meg, mintegy 200, több személyi fuvarozó céghez tartozó sofőr vett részt. A taxisok a Hősök terén gyülekeztek járműveikkel, majd rövid beszédek elhangzása után járműveiket hátrahagyva, rendőri biztosítás mellett, gyalogosan indultak el az Andrássy úton a Kodály köröndre, hogy ott jelképesen eltemessék 30 éves múltra visszatekintő hivatásukat.

A menet elején egy fekete lepellel letakart koporsót hat, feketébe öltözött taxis vitte a vállán, arcuk elé Komáromi Endrének, a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjének a fotóját tették. A koporsó mögött - amelyre azt írták, "Budapesti Magántaxi, élt 30 évet" - tucatnyi autót toltak a megmozdulás résztvevői, így demonstrálva, hogy a legújabb rendelkezések szerint jelenlegi járműveik alkalmatlanná válnak a személyi fuvarozásra. Néhány járműre transzparenseket tettek és fekete lufikat aggattak, és a kocsikat nők és gyermekek is tolták, tudatván, sok esetben az autó egy 5-6 tagú család mindennapi megélhetését biztosítja.

A Kodály köröndnél a megmozdulás szervezői egy teherautó platójáról kollégáikhoz szólva azt mondták, most eltemetik múltjukat, jövőjüket, autóikat és az egzisztenciájukat. Mindezt demonstrálva két, "Taxibontó konténer - BKK" feliratú tábla között áttolták az autóikat. Ismertették a járművek műszaki adatait, amelyek szerint autóik a legújabb rendelkezések szerint azért nem lennének alkalmasak személyszállításra, mert az életkoruk meghaladja a 10 évet, a motorjuk térfogata az előírt 1600 köbcentiméternél kisebb, teljesítményük nem éri el a meghatározott kilowattszámot, esetleg az előírtnál kisebb a gépkocsik csomagtartójának térfogata.

Taxisok demonstráltak Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

Farkas Zsolt, a TGFSZ elnöke az MTI-nek azt mondta: már egy évvel ezelőtt petícióban követelték a főváros és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetőitől, hogy hatóságilag rögzített árat, vagyis fix tarifát vezessenek be minden taxitársaságnál, szabályozzák a taxisok jelenleg több mint 6 ezres létszámát, és vezessék be a taxisokat ellenőrző rendszert.

Hozzátette: 6221 jármű rendelkezik taxiengedéllyel, ezekkel az autókkal csaknem nyolcezer ember dolgozik, és a gépkocsiknak 328 taxiállomás 1400 férőhelyén kellene osztozniuk. Hozzáfűzte, Komáromi Endre, a taxidrosztokat üzemeltető kft. vezetője 500 új férőhelyet ígért egy évvel ezelőtt, amikor átvette petíciójukat a Városháza előtt, de ez nem teljesült.

Kilátásba helyezték a demonstráció résztvevői azt is, hogy amennyiben követeléseiknek nem tesznek eleget, az 1990. októberi taxisblokádjához hasonló megmozdulást szerveznek.

A taxistüntetésen a Főtaxinak mindössze egyetlen autója vett részt. A társaság szóvivője, Vizy András az MTI-nek azt mondta: a BKK taxiszolgáltatásokra vonatkozó egységesítésének néhány pontjával a Főtaxi sem ért egyet. Ugyanakkor hozzátette, meggyőződésük, hogy a taxisok helyzetének békés és minden érdekelt fél számára elfogadható rendezése nem utcai megmozdulásokkal, hanem jól előkészített, többoldalú egyeztető tárgyalásokkal érhető el.

Dudás Zoltán a Főtaxi igazgatója korábban, még a demonstráció előtti napokban az MTI-nek úgy fogalmazott, szervezetileg nem támogatták a megmozdulást, de jelezte, minden fuvarozójuk magánvállalkozó, így nem tilthatják meg számukra, hogy részt vegyenek a tüntetésén.

A tüntetés végén a taxisok gyalogosan tértek vissza a Hősök terére, majd a több mint kétszáz, ötös oszlopba felsorakozott gépkocsi kisebb forgalmi akadályt képezve elhagyta a demonstráció helyszínét.

Korábban írtuk:

A mintegy 200, különféle személyi fuvarozó cégekhez tartozó sofőr a Hősök terén gyülekezett járműveivel, amelyek többségét otthagyták, majd az Andrássy úton egy fekete koporsót cipelve elindultak a Kodály köröndre, hogy ott jelképesen eltemessék 30 éves múltra visszatekintő hivatásukat.

A fekete lepellel letakart koporsót hat, feketébe öltözött taxis vitte a vállán, arcuk elé Komáromi Endrének, a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjének a fotóját tették. Mögöttük tucatnyi autót toltak a megmozdulás résztvevői, így demonstrálva, hogy a legújabb rendelkezések szerint jelenlegi járműveik alkalmatlanná válnak a személyi fuvarozásra.

Taxisok demonstráltak Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

Farkas Zsolt, a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezetének elnöke az MTI-nek azt mondta: a megmozdulást azért szervezték, hogy hatóságilag rögzített árat, vagyis fix tarifát vezessenek be minden taxitársaságnál, szabályozzák a taxisok jelenleg több mint 6 ezres létszámát, és az újonnan bevezetendő technikai és műszaki előírások csak az újonnan taxiként beálló járművekre vonatkozhassanak.

Megjegyezte: egy évvel ezelőtt már megfogalmazták petíciójukban ezeket a követeléseket, de az eltelt idő alatt sem a főváros vezetése, sem a Budapesti Közlekedési Központ nem hozott érdemi döntéseket. Kilátásba helyezték a demonstráció résztvevői azt is, hogy amennyiben ultimátumként megfogalmazott követeléseiket nem teljesítik, az 1990. októberi taxisblokádjához hasonló megmozdulást szerveznek.

A tüntetésen részt vevő taxisofőrök a lezárt Andrássy úton rendőri felvezetéssel haladnak a Kodály körönd irányába, a kézzel tolt járműveket fekete lufikkal és transzparensekkel díszítették fel, és a részvevők közül is többen, hivatásukat temető jelképként, fekete luftballonokat tartanak a magasba.

Olvasóink írták

 • 6. Együgyű 2012. május 29. 14:54
  „,,Taxisok demonstráltak Budapesten"
  Nem kell félteni a taxisokat! Amit elvesztenek, a réven behozzák a gáton!!!
  OFF.”
 • 5. Csecs 2012. május 29. 13:02
  „2006-ban álltak volna ki...”
 • 4. macs 2012. május 29. 11:39
  „Pesten az a pletyka járja, hogy hamarosan meg fog jeleni egy vadi új taxitársaság, mely mindenben megfelel a BKK elvárásainak. Hát kíváncsi vagyok mi lesz, mert minden pletykában van egy jó adag igazság. :-)”
 • 3. spiler 2012. május 29. 09:00
  „kár,hohy nem merték megtenni amit az elődeik”
 • 2. Queenmargareth 2012. május 28. 17:26
  „hajrá, lesz bennetek annyi, mint 22 évvel ezelőtt?”
 • 1. ALBERT 2012. május 28. 17:05
  „HAJRÁ TAXISOK !!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztették a nyomozást a közgyűlési elnökök azori-szigeteki utazása ügyében

A közgyűlési elnökök útját a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége fizette. Tovább olvasom