Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

''Te vagy Harry Potter!''

A Harry Potter-sorozat írója a lehetséges csoda reményét adta vissza nekünk, hétköznapi embereknek.

Két világ van – a muglik birodalma és a varázslók otthona. Ez J. K. Rowling üzenete. A Harry Potter-sikerkönyvsorozat írónője a lehetséges csoda reményét adta vissza a bűbájmentes, hétköznapi embereknek – a mugliknak –, a megélhető varázslat, s a megvalósítható álmok esélyét.
A Nagy Könyv-játék 12-es topjába bekerült művek egyike az első Harry Potter-történet. Silló Sándor filmrendező és Edvy Boglárka animációs rendező – akik mindketten ezer szállal kötődnek magánéletükben és munkájukban egyaránt Győr városához – olyan kisfilmet készítettek, amelyben továbbszőtték az írónő gondolatát: vajon valamennyiünkben ott él Harry Potter? Mindannyian vágyjuk e más, fantasztikus világot? Lehet, hogy megszerzése csak rajtunk áll?

Filmre írt olvasójáték

A Nagy Könyv-játékot rendszeresen figyelemmel kísérők jól tudják, hogy ma este az m1 műsorán Szabó Magda Abigélje és J. K. Rowling Harry Potterje küzd meg egymással a nézői szavazatokért. A játék őszi fordulójában azok a top 12 könyvből készült 25 perces irodalmi versenyfilmek a párbajellenfelek, melyeket neves magyar közéleti szereplők ajánlásával forgatott 12 stáb a nyár, illetve az ősz folyamán. A hang és kép mesterei filmre varázsolták a győztes 12 könyvet.

„Nem vagyok színész"

A varázslótanonc történetét Szántó Dávid mutatja be a játék ma esti csatájában, vagyis ő a könyv – Harry Potter és bölcsek köve – arca, s a műből forgatott kisfilm főszereplője. Szántó Dávid sportriporter a magyar közszolgálati televíziónál. A fiatal tévés, aki egy felmérés szerint a legnépszerűbb sportriporterek egyike a fiatalok körében, 15 éves úszósportolói múlttal a háta mögött – korosztályos Európa-bajnok volt – ma este Harry Potter-propagandistaként jelenik meg a képernyőn.
Szántó Dávid nem Harry Potter lesz a történetben. Silló Sándor, a rendező azt mondja: mielőtt a forgatókönyv megszületett volna, leültek és megbeszélték, hogy Dávid nem színész és nem is akar „rosszul" színészkedni: nem ez a mestersége. Ezért kitalálták, úgy alakítják a történetet, hogy Szántó Dávid mindvégig Szántó Dávid marad benne.
Nem dolgozták fel a filmet, ez ugyanis nem volt kötelező. Nem egy adaptációt csináltak. Dávid életét gondolták végig azzal a logikával, amit a könyv diktál, de egy teljesen mai, magyar helyzetben. Hogy mi lenne akkor, ha egy reggel Dávid arra ébredne, megkapta a roxforti levelet, mehet a varázslóiskolába varázslómesterséget tanulni.
Szántó Dávid tehát annyiban Harry Potter a filmben, amennyire bármelyikünk az lehet az életben. Mert megtörténhet – sugallja a film –, egy reggel mi ébredünk arra, hogy a postaládánkban ott a roxforti levél. Vagyis a kérdés az, hogy át lehet-e jutni abba a varázsvilágba? A mi életünkben van-e erre mód?

Két választ ad Silló Sándorék filmje. Az egyik lehetőség természetesen az olvasás, amely mindenkoron eszköze annak, hogy képzeletünk segítségével olyan világba lépjünk, melyre vágyunk. A másik lehetőség az, ami a Silló–Potter adaptáció címében is megjelenik: Te vagy Harry Potter! Vagyis sorsunk a kezünkben van, minden csak rajtunk áll. A varázsló bennünk lakik.

Tündérmese Angliából

A regény egy árva kisfiú sorsának megismerésével kezdődik, aki kegyetlen nevelőszüleivel él immár tíz éve. A gardróbban szorítottak neki helyet, ajándékot, jó szót sohasem kapott, csak megaláztatást, tiltást, szidalmazást. A tizenegyedik szülinapján azonban fordulat következik be Harry életében, mert megkapja – nem éppen egyszerűen jut hozzá – az értesítést a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Iskolából, hogy felvételt nyert az ifjú tanoncok sorába. Hagrid, a jó barát vezeti be őt múltjának addig ismeretlen rejtelmeibe, ekkor tudja meg, hogy varázsló szülei miképpen vesztették életüket, hogy ki is ő valójában, s hogy került a különleges sebhely a homlokára. Hagrid viszi el az Abszol útra is Harryt, beszerezni minden szükségest tanulmányaihoz: bűbájtankönyvektől a fekete talárig, varázspálcától Hedvigig, a bagolyig. A londoni Kings’ Cross pályaudvarról indul a kis Potter kalandja a 9 és 3/4-ik vágányról 1991. szeptember 1-jén, hogy felnőjön mindazokhoz a feladatokhoz és csatákhoz, melyeket sorsa beteljesítéseként el kell végeznie, meg kell harcolnia.

Mindeközben mágia, boszorkányság, varázslat, barátok és ellenségek veszik körül. Nem beszélve Voldemortról, a főgonoszról, aki örök életre áhítozik és ehhez a bölcsek kövét akarja megkaparintani. Harry és barátai próbatételek sorát állják ki, rejtvények és rejtélyek tarkítják útjukat, szörnyek és sárkányok legyőzése árán győzedelmeskedhetnek csak.
A mellékszálakon számos érdekes, olykor kacagtató, olykor elgondolkodtató, sokszor nagyon is emberi, vagy az emberekből egyre inkább kiveszni látszó érzelem, a szeretet, a törődés, a gondoskodás, az együtt egymásért példája is a történet részei. És akkor még nem szóltunk a seprűn repülésről, a kviddicsmeccsekről és ki tudná felsorolni még mindazt, amit J. K. Rowling tálal olvasóinak.

Potter sportközelben

A valódi történet szereplői csak villanásokra jelennek meg a nagy könyves kisfilmben. Kivéve Hagridot, a nagydarab szakállas kulcs- és háztájőrzőt, akit Növényi Norbert alakít. Növényi Norbert alkatilag is megfelelő volt a szerepre – mondja Silló Sándor –, színészként is bizonyított már, és hát eleve olyan szereplőket kerestek, akik valamely módon kötődnek a sporthoz. Szántó Dávid sportolói múltja is helyet kapott a történetben. Egy-egy jelenet erejéig feltűnik a képernyőn Vitray Tamás és Szepesi György, Kokó és Gyurta Dániel is. Minden titkot nem fedünk fel, egyet azonban elárulunk: mi más is lehetne a sportközvetítés, ahol Vitray és Szepesi erősíti a szurkolótábort, mint egy kviddicsmeccs.

Varázspálca a zsebben

Silló Sándor úgy összegzi filmjét: bemutatja a könyvet, csak nem a történet által, nem annak megismétlésével, hanem a könyv alapfogalmait próbálták közvetíteni a leendő olvasók felé. Mert a Harry Potter-rajongók másképp látják majd az adaptációt, ők érteni fogják, át fogják hallani a becsempészett kis utalásokat, szófordulatokat, megjegyzéseket, melyeket beleszőttek a forgatókönyvbe, ha úgy tetszik, amit elrejtettek a sorok közé. Aki pedig eddig nem hallott róla, nem kedvelte, vagy fenntartásokkal kezelte ezt a könyvet, az is felfedezi majd, hogy mennyire megszólít valamennyiünket a történet.

A Harry Potter-regények rossz hírével az alkotók is tisztában vannak: sok példányszámban elfogyott meseregény, nem komoly irodalom – mondják kritikusai. Silló Sándor szerint viszont ez a könyv sok gyereknek az első lépés lehet az irodalom felé. Fontos, mert üzenetértéke van, gyerekeknek, akik még nem tudják, és felnőtteknek is, akik már elfelejtették, hogy a varázspálca, azaz életük irányítása a saját kezükben van.

Nagy hangsúlyt fektettek az alkotók arra is, hogy a történet magyar vonatkozásait a forgatókönyv részévé tegyék: miben különbözik egy magyar iskola egy londonitól, a budapesti utca az angol fővárosétól. Ez utóbbit például úgy oldották meg: csak egy vágás és a motoron száguldó Hagrid és Dávid bekanyarodik a Piccadillyn, de már a Lánchídra fordulnak rá, így London és Budapest utcái „szabályosan egymásba gabalyodnak". Ily módon akarják érzékeltetni az alkotók, hogy a varázsvilág és a mi világunk nem egymástól fényévekre lévő, hanem egymással párhuzamos világok, mindkettőben benne élünk, ha nem is vesszük észre.
Nincs végigjátszva a történet. Ott a vége a kérdőjelnél, hogy eljuthatunk-e valaha Roxfortba vagy sem?

„A könyv motívumaival játszottunk. Mintha valaki lefeküdne este s álmában belekerülne egy különös világba, ahol boszorkányok és varázsló élik mindennapjaikat, majd felébredve azt veszi észre, hogy nem került ki ebből a világból, ottragadt az álmában a lehetőséggel, hogy másképp éljen." (Silló Sándor)

Animációk Győrből

A kisfilmben vegyes technikát alkalmazott az alkotóstáb. Natúr filmes, rajz- és bábanimációs jelenetek egyszerre gazdagítják a képi világot. Edvy Boglárka, az animációk megalkotója és elkészítője győri származású. A megyeszékhelyen nőtt fel s itt végezte középiskolai tanulmányait is. A Győri Balett Képzőművészeti Szakközépiskolában grafika szakon szerzett szakképzettséget, majd a Magyar Iparművészeti Egyetemen tanult tovább. Idén nyáron államvizsgázott és vette át diplomáját ugyanitt, animáció szakon. Silló Sándorral már régóta ismerték egymást, több közös munkájuk is volt. A film valamennyi animációja itt, Győrben készült. Hiszen a győri lány a Harry Potter-kisfilm animációinak nemcsak megálmodója, de elkészítője is volt.

A látványvilág megtervezése nem könnyű feladat. Azokat az elemeket, figurákat, amelyeket Boglárka felhasznált, nem megrajzolták, hanem az egyetemes kultúra, művészettörténet, képzőművészet világából, örökségéből kölcsönvették. A szörnyek, sárkányok mind-mind ismerősek lehetnek, ha figyelmesen megnézzük az animációs betétek szereplőit. Azt is beleszőtték a filmbe, hogy ezek a varázslatos szereplők hogy jelennek meg a mi életünkben, hiszen a kultúrtörténet – akár a magyar, akár az egyetemes – arról tanúskodik, hogy a félelmetes szörnyek az emberek hite szerint léteztek/léteznek. A tiltott erdő például, ahová Harryéknak tilos belépniük, tele van ilyen lényekkel, állatszerű figurákkal. Ez a filmben is látható lesz. Egy budai erdő adja a hátteret, mitikus szörnyek keltik a félelmet, s ide vezet Dávid útja is. „A mesevilágba egyszerűen belecsöppenünk – mondja Boglárka –, s mégis kultúrtörténeti ismereteink miatt mindez valóságosnak hat, Dávid által pedig még inkább közel kerül hozzánk, valamennyiünk életéhez."

Az animációk kivitelezésénél több számítógépes programot, szoftvert egyszerre kellett használni, a vegyes technika ezt megkövetelte. Nem 3D-s hollywoodi rajzfilmszereplők jelennek meg a képen, hanem gyermekrajzok figurái. A könyv kiadója ugyanis meghirdetett egy pályázatot „Mit tennél, ha lenne egy varázspálcád?" címmel, erre a kérdésre vártak a gyerekektől válaszokat. Ennek a pályázatnak az eredményét, a gyerekek fantáziája nyomán született ötleteket használta fel Boglárka az animációk készítésénél. Furcsa gondolattársításként ezeket az 5–10 másodperces gyermeki gondolatfoszlányokat belegyúrták a történetbe, amikor létjogosultságuk van, megszakítják Dávid történetét.

Londoni fél óra

A szigorú szabályok szerint forgatott versenyfilmek közül néhány nem kerülhette ki a történet eredeti helyszínén való forgatást. Akkor sem, ha az a forgatásra megszabott időből (8 nap) sokat elvett. Ezek közé tartozik a Harry Potter is, hiszen a Kings’ Cross pályaudvar és az angolok által megépített 9 és 3/4-ik vágány lefilmezése – a rendező szerint – kihagyhatatlan eleme a propagandafilmnek.
Mindössze fél órát forgathatott a magyar stáb a pályaudvaron, a felügyelők végig mellettük álltak ezalatt is, stopperórával kezükben. Amikor letelt az idő, kitessékelték őket a vasútállomásról. Talán némi varázslat is közrejátszott abban(?), hogy sikerült rögzíteniük a szükséges képeket, beállításokat, epizódokat a szűk időkeret ellenére is.

A csatározásról

Silló Sándor úgy véli, szó sincs itt csatáról. Az Abigél és a Harry Potter kisfilmje szomszédos szobákban készültek. „Mi mindannyian az olvasókért harcolunk – szögezi le Silló Sándor –, s mivel mi filmesek vagyunk, ezt így tudjuk megoldani. Nem az a szándékunk, hogy Abigél- vagy Harry Potter-olvasókat, hanem hogy olvasókat toborozzunk. Zajlik a játék, s mi, alkotók közben összekacsintunk. Tudjuk, hogy jó ügyért küzdünk."

Silló Sándor az mondja, játék volt számukra ez a feladat. Kaptak egy történetet, amivel szabadon játszhattak egy nemes cél érdekében. Kihívás is természetesen, hisz ilyet még nem csináltak előtte. A rendező elárulta, a felkérés előtt nem olvasta a regényt, mert a filmet túl amerikainak találta. Most kezébe véve a könyvet, rá kellett jönnie, mennyivel jobb és izgalmasabb ez a történet, mint amit a film után várt. Hogy ez a regény jó példa arra, miért is érdemes olvasni. S hogy mennyire hatalmas a képzelőerőnk, belefér minden vágyunk, hiszen a miénk.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város visszakapott két ingatlant

– A belügyminiszter döntése értelmében Sopron értékes ingatlanokat kap vissza ingyen a… Tovább olvasom