Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

Technikában hátul kullogunk

Eurobarometer: a hazai háztartások jóval kevésbé felszereltek, mint az európai uniós átlag.

Az Európai Unió közvéleménykutatás-sorozatában, az Eurobarometerben tavaly év végén arról végeztek felmérést, hogy a 27 tagállam háztartásai mennyire vannak felszerelkezve a kommunikációs vívmányokkal. Az erről készült elemzést a közelmúltban hozták nyilvánosságra.

Magyar szemmel böngészve nem éppen szívderítő az olvasmány. Magyarország nemcsak hogy szinte minden téren az EU átlaga alatt szerepel, hanem több esetben egyedül Romániát és Bulgáriát előzi meg. Nálunk az otthonok 87 százalékában van valamilyen telefon, az EU-ban ez az arány 95 százalék, de például Luxemburgban, Svédországban, Máltán és Hollandiában már 100 százalékon áll a mutató. Itthon mindössze a családok 31 százaléka tart vezetékes és mobiltelefont is, a közösségben 58 százalék. Ráadásul a hányad várhatóan tovább csökken, hiszen nálunk – csakúgy, mint az unióban – folyamatosan fogy a vezetékes előfizetések száma, az apadás mértéke a felmérés szerint egy év alatt 17 százalék volt. ISDN-vonal csupán minden 25. magyar lakásban van, az unióban minden hatodikban.

Az előzőekből is kitűnik, hogy a mobil elterjedtebb: nálunk a háztartások 74, az EU-ban 81 százalékának van legalább egy. A magyarok 30 százaléka elsősorban azért vett ilyet, hogy bárhol, bármikor elérhető legyen, míg 28 százaléka, hogy telefonálhasson, ha baj van. A „brüsszeli" arány 37 és 33 százalék.

Lemaradásunk a számítástechnika terén is nagy. Otthoni PC-je a háztartások alig több mint egyharmadának, internet-hozzáférése egyötödének van. Az EU-átlag 54 és 42 százalék. Ugyanakkor kedvező, hogy az otthonok 18 százalékába elért a széles sávú internet, amivel a középmezőny végéhez tartozunk és megelőzzük például az olaszokat és a görögöket is. Az olyan háztartások aránya, ahol legalább egy ember telefonál interneten keresztül, 29 százalék, ami viszont magasabb szám, mint az EU-átlag.

A televíziókat tekintve nincs különösebb különbség, nálunk a háztartások 1, az unióban 3 százalékának nincs. A differencia a széles képernyős (16:9-es képarányú), drágább tévéknél jön ki: a magyar családok 3, az uniós családok 21 százaléka vett ilyet.

Magyarországon az emberek mindössze 28 százaléka tudja, milyen telefonszámon kell a mentőket hívni. Az EU átlaga 39 százalék. Svédországban, Hollandiában, Finnországban, Észtországban csaknem mindenki tisztában van ezzel az adattal.

Hancz Gábor

Összehasonlíthatatlan tarifák?

A magyarok 15 százaléka szerint vonalas telefonszolgáltatója nem ad teljes, világos számlát. Az emberek mintegy harmada képtelen összehasonlítani az egyes telefontarifákat. A hazai válaszadók 90 százaléka állította, hogy mindig tud kapcsolódni a mobilhálózathoz, 84 pedig azt mondta, nem szakad meg a mobiltelefon-hívás beszélgetés közben. Nálunk a háztartások 46 százalékában van kártyás, 14 százalékában előfizetéses mobiltelefon, 14 százalékában pedig mindegyik típusú.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rúzsa Magdi kilencedik az eurovíziós dalfesztiválon

A szerb Marija Serifovic a Molitva (Imádság) című dallal nyert az 52. Eurovíziós Dalversenyen. Rúzsa… Tovább olvasom