Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Teendők evásoknak az első adózó év lezárásánál

Az evát 2003-ra választó egyéni vállalkozók első alkalommal készítenek adóbevallást, amit február 16-ig kell beadniuk. Amennyiben a vállalkozás mellett más jövedelmük is van, akkor igénybe vehetnek adójóváírást, de szja-bevallást is be kell nyújtaniuk.
A megyében 2930 egyéni vállalkozó jelentkezett be 2003-ra az egyszerűsített vállalkozói adó, egyszerűen az eva hatálya alá. Számuk ebben az évben 1200-zal nőtt. Az előbbieknek ez az első alkalom, hogy a teljes év után benyújtsák bevallásaikat. Ezzel kapcsolatban az APEH megyei igazgatóságának titkárságvezetője, Horváth Szabolcs több fontos dologra hívta fel a figyelmet.

Határidő: február 16.

– A bevallást a személyi jövedelemadó-bevallással egyezően február tizenhatodikáig lehet benyújtani. Egyéb jövedelmek híján az eva összege kedvezményekkel nem csökkenthető. Amennyiben az egyéni vállalkozónak a vállalkozási tevékenysége mellett egyéb jövedelme is van – mint például a munkaviszonyban szerzett jövedelem –, lehetősége nyílik az adókedvezmények érvényesítésére – tudtuk meg Horváth Szabolcstól, aki elmondta, hogy ilyen lehet a lakás célú hitel törlesztéséhez kapcsolódó adókedvezmény, az adójóváírás, vagy a családi kedvezmény érvényesítése.

Az evás egyéni vállalkozóknak csak akkor kell személyi jövedelemadó-bevallást kitölteniük, ha 2003. január elseje előtt kisvállalkozói adókedvezményt érvényesítettek, illetve, ha pénztartaléknyilvántartásuk van. Akkor is szja-bevallási kötelezettség terheli a vállalkozót, ha a vállalkozási tevékenység mellett személyi jövedelemadó-köteles jövedelem is keletkezik – például munkaviszonyban áll, felhasználási szerződés alapján, illetve ingatlanértékesítésből, vagy ingatlan bérbeadásából keletkezik jövedelme.

Visszaigényelhető

Az egyszerűsítetten adózó vállalkozásoknak – eltérően a negyedévenkénti előlegfizetési határidőtől – nem kell a negyedik negyedévre, tehát január 20-ig adóelőleget fizetniük. Ezzel szemben az éves adó teljesítésével egy időben, február 15-éig kell az eva-kötelezettséget befizetni. Összegét az előző három negyedéves adóelőlegek beszámításával kell megállapítani.

– Ha az adóelőlegek összege meghaladja az egész évre vonatkozó evát, a különbözetet ugyancsak az adóbevallásban lehet visszaigényelni. A számviteli törvény hatálya alá tartozó gazdasági társaságok esetében az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló bevallást a beszámoló letétbe helyezésére előírt időpontig, tehát május harmincegyedikéig kell teljesíteni – hívta fel a figyelmet az adóügyi szakember.

Számadás a járulékokról

– Az evát választó egyéni vállalkozó, bár nem áfaalany, köteles az áfát a bizonylataiban áthárítani. Így van ez akkor is – folytatta a tájékoztatást Horváth Szabolcs –, ha az egyéni vállalkozó korábban alanyi áfa-adómentes volt. Az áthárított adótartalmat azonban nem kell áfaként megfizetni, az eva választásával az egyéni vállalkozó áfaalanyisága megszűnik, ezért külön bevallást sem kell tenni. Fontos tudni, hogy a társadalombiztosítási járulékokról is számot kell adni.
A kitöltési útmutató szerint a visszajáró eva összegét teljes egészében csak akkor térítik vissza, ha az adózónak nincs köztartozása és a visszatérítést a bevallás első oldalán az erre szolgáló helyen „X" bejelölésével kéri.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülőjegy mobilon keresztül

A Telenor, a Pannon GSM anyavállalata és a Norwegian légitársaság… Tovább olvasom