Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Téglával dolgozó minősített kivitelezők

Minőség, gyorsaság, garancia hármasa nem megszokott, ám jogos elvárás lenne a családi házat építtetők körében. A könnyűszerkezetes házak előnyeként szokták említeni, hogy gyors, kulcsrakész megoldás, általában a hagyományos technológiánál olcsóbban. Ugyanakkor a készház fogalma nem szinonimája a könnyűszerkezetes háznak. (X)

A könnyűszerkezetes házak előnyeként szokták említeni, hogy gyors, kulcsrakész megoldás, általában a hagyományos technológiánál olcsóbban. Ugyanakkor a készház fogalma nem szinonimája a könnyűszerkezetes háznak.

Nem nehéz bebizonyítani, hogy a felsorolt előnyöket a hagyományos kőműves technológiával készülő téglaházakat építtetők is élvezhetik. És ha jobban átgondoljuk, a hagyományos szó percek alatt pozitív felhangot kap.

Az idő pénz, egy családi ház felépítése pedig sokáig tart, és legtöbbször minden pénzt felemészt, azon túl is, mint amivel a tervezéskor kalkuláltak. Aki egyszer, vagy többször átélt már egy építkezést, jól tudja, minél tovább húzódik a kivitelezés, annál többe kerül: drágulnak az építőanyagok, a mesterek egyre többet kérnek, és az építkezés menedzselésével eltöltött idő a rákölthető pénz megkeresésétől vonja el az órákat. Nem csoda, ha gyöngyözni kezd a homlok, ha az otthonteremtés e módja valós alternatívává válik. Érdekes, hogy az építkezés kínjaival szinte mindenki tisztában van, azt azonban sokkal kevesebb tudják, mindez nem törvényszerű. Egy hagyományos technológiával felépülő téglaház is elkészülhet akár fél év alatt, és a költségek parttalan emelkedésének is gátat vet a fix áras kivitelezői szerződés, ami a családi ház építők terheit kiszámíthatóvá teszi.
Ezeket az előnyöket azok élvezhetik, akik a minősített kivitelezők közül választanak, és a Mesterház Minősítési rendszerben dolgozók cégek a minősített kivitelezők között is pluszt biztonságot nyújtanak.

Minősített kivitelezők

A köztudatba a múlt rossz tapasztalatai által megalapozottan mélyen beivódott, hogy egy építkezés beláthatatlan ideig tarthat. Előre nem lehet tudni, mennyibe kerül, a nem megfelelő kivitelezés pedig olyan buktatókkal járhat, amelyek csak később, a használat során derülnek ki, és újabb beruházásokkal orvosolhatóak, ha egyáltalán lehet rajtuk segíteni. A folyamat azonban szabályozott keretek között is bonyolódhat, s közben ugyanazokat az előnyöket biztosíthatja, mint amelyeket könnyűszerkezetes építkezésnél „élvezhetnek" az építtetők. A végeredmény, vagyis az elkészült épület pedig száz százalékban nyújtja azokat az előnyöket, amelyeket a hazai klímához igazodó tradicionális építési módszer biztosítani képes. Nem véletlen, hogy a haza viszonyok között alapvetően a tégla az uralkodó építőanyag, a téglaházak idő- és időjárás-állósága, az egészségre gyakorolt hatása megkérdőjelezhetetlen. A problémát nem is az építőanyag, hanem a kivitelezés folyamata okozza, a technológia nem megfelelő alkalmazása, a gondatlanság, a csúszás, vagy a minőségi kifogás oka. Mindez kivédhető, ha a kivitelezés egy olyan rendszerben történik, amelyben a technológiai folyamatok ellenőrzötten, adott műszaki jellemzők betartásával történnek.

És az árak? Közhellyel élve: olcsó húsnak híg a leve. Mit tapasztalunk pl, ha egy-egy 5-6 éves téglaház és könnyűszerkezetes ház értékét hasonlítjuk össze… A téglaházak közismerten értéket képviselnek, nem véletlenül olvasható apróhirdetésekben, hogy „téglaházban eladó"…

Mesterházak téglából

Ez a rendszer a Wienerbergernél Mesterház Minősítése, amely autós hasonlattal élve úgy működik a kivitelezésnél, mint a gépkocsik szervizkönyve a szervizelésnél. A Mesterház Minősítés előírja a szerkezetépítésre vonatkozó műszaki paramétereket, amelyek betartását a kivitelezés során ebben a füzetben rögzíteni kell. Vagyis az építkezés folyamatát lépésről lépésre a műszaki adatok szintjén ebben itt regisztrálják, ami nemcsak a szerkezetépítés minőségére jelent garanciát, hanem egy később bekövetkező esetleges bővítésnél, vagy felújításnál is óriási segítséget jelent. A szerkezetépítés ráadásul pont azért a legkényesebb kérdés, mert éppen ez az, ahol a minőséget egy laikus nem tudja egyáltalán megítélni, mellesleg ezek azok a részei az épületnek, amelyek nem, vagy csak komoly áldozatok árán cserélhetőek. A Mesterház Minősítés csak az egyik tényező, amivel a Wienerberger segít elsimítani az építkezők homlokán gyülekező ráncokat. A másik az a téglagyártóval szerződött kivitelezői partnerhálózat, akik arra vállalkoznak, hogy akár hat hónap alatt, azaz igen gyorsan, fix áron, garanciával építik fel akár típus- akár egyéni terv alapján kulcsrakészen, a Mesterház Minősítés szerint, azzal dokumentálva az épületet.

Ez a kivitelezői kör Budapesten és környékén, valamint a nyugati országrészben már olyan kiterjedt, hogy a Wienerbergerhez fordulóknak egy körzetben több kivitelezőt is ajánlhatnak, a keleti régió egyelőre még nincs ilyen szerencsés helyzetben. A tégláscég csupán közvetítő és minőségellenőri szerepet vállal a folyamatban, összehozza a potenciális partnereket, az építtető pedig a konkrét árajánlatok birtokában választhatja ki a neki legjobban megfelelő vállalkozót, akinek a minőségi kivitelezésére a Wienerberger garanciát vállal. A szerkezetépítés során pontról pontra ellenőrzik, hogy az a Minősítésnek és az abban regisztráltaknak megfelelően zajlott-e le. A teljes épületre természetesen a kivitelező vállal garanciát A kötbérrel is biztosított fix áras és határidejű szerződés pedig már megfelelő védelmet nyújt az építtetőknek.

(X)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 04.16.

Tovább olvasom