Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Tehenek lepték el Budapestet

Péntektől ellepték a műtehenek Budapest tereit - megkezdődött a CowParade, az extravagáns köztéri kiállítás, amelynek célja a kortárs művészet széles körben való bemutatása, hozzáférhetővé tétele.
A városlakók és a turisták különböző helyeken láthatják a több mint 50 tehenet, többek között a Liszt Ferenc téren, a Szabadság téren, a Moszkva téren, az Andrássy úton, az Oktogonon, a Deák Ferenc téren, a Budai Várban és a Gellért téren. Az elkészült alkotások közül pénteken sajtótájékoztató keretében bemutatták Koncz András, Galbovy Attila, Brunszkó László és Kóczián Veronika - Dobos Andrea kettős által megálmodott teheneket az Oktogonon.

Galbovy Attila szobrász alkotása Sáfrán Dóra festő és Péli Barna szobrász együttműködésével készült. Művük címe Magyar Vándor, amelyet Magyar Zoltán tornászbajnok híres, azonos nevű lólengés-száma inspirált. A sárga tehén hátán fogantyú látható, mintegy a "tehénlengésre" inspirálja az alkotás nézőjét.

Kóczián Veronika és Dobos Andrea közös műve a Rubicow címet kapta, amely a világhírű Rubik Ernő által készített kockára utal. A "kifacsart" pózban lévő kérődző úgy fest, mintha összegabalyodott volna egy óriási játékkockával. Az alkotásokról a járó-kelők is elmondhatják véleményüket - erre egy hét múlva lesz módjuk, a CowParade (www.cowparade) honlapján - és SMS-ben is jelezhetik gondolataikat a kiállításról - mondta el a sajtótájékoztatón Csikós Gergely, a CowParade Budapest projektvezetője.

Ugyancsak egy hét múlva úgynevezett "tehénnavigátort", vagyis olyan térképet osztanak ingyenesen a város több pontján, amely segítségével minden alkotást fel lehet keresni. A sajtótájékoztatón részt vett Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere is, aki elmondta: családjával a hétvégén kerékpárra ül és megkeresi a térkép segítségével a teheneket.

A művészek tavaly decemberben nyújthatták be pályázatukat, a kiírás után közel 900 pályamű érkezett a felhívásra. Ismert képzőművészek is nyújtottak be terveket, például Lossonczy Tamás, Hencze Tamás, és Wahorn András, de fogorvos, biokémikus, általános iskolai tanár és gyesen lévő kismama is pályázott.

A kiállított teheneket szeptember 10-ig lehet látni a fővárosban, majd elárverezik őket és a befolyt összeg jelentős részét a szervezők a Mosolyország és a Bátor Tábor alapítványnak ajánlják fel. CowParadet több világvárosban is rendeztek már, például London, Prága, New York, Sao Paolo, Stockholm, Tokyo és Brüsszel is helyet adott a műteheneknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztustól indul felfelé a gázár

A gáz fogyasztói ára fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus… Tovább olvasom