Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Tejtermelőkön segít az agrártárca - 2,5 milliárdos intézkedé

Intervenciós felvásárlással és exporttámogatásokkal és - a többi között - az iskolatej program fejlesztésével segíti az állam a nehéz helyzetbe került hazai tejpiacot.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) intézkedéscsomagja 2,5 milliárd forinttal javítaná az ágazat helyzetét - áll a tárca Független Hírügynökségez kedden eljuttatott közleményében.

A Mezőgazdasági Piacok Közös Szervezésével Foglalkozó Irányító Bizottság január 22-én döntött arról, hogy újból engedélyezik a sovány tejpor, a vaj és a vajolaj exporttámogatását. Ezekre február 19-től lehet pályázni, de megmarad az úgynevezett standard exporttámogatás is. A standard támogatás a tejfölre és hat sajtféleségre kérhető. Ezeken kívül a folyadék tejre, a tejsavóra, olajokra, friss és éretlen sajtokra is igényelgető támogatás. A teljes lista és a pályázati feltételek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján olvashatók.

Tárgyalta a bizottság az intervenciós ár felülvizsgálatát, az intervenciós időszak előrehozatalát, a meghatározott maximális intervenciós mennyiségek felülvizsgálatát, valamint a kvóta alapú támogatás összegének 50%-os megemelését is. Ezekről azonban az EU mezőgazdasági és Halászati Tanácsa dönthet. Az intézkedések leghamarabb 2010-ben léphetnek életbe.

Az iskolatej programot is fejlesztené a tárca, minél több önkormányzat bevonásával. Ez hozzájárulna a tejfelesleg csökkenéséhez.

Reklámra is költenének a rendelkezésre álló összegből. A hazai tejfogyasztást 50-100 millió forintból népszerűsítené az agrártárca. A tervek között szerepel az, hogy az áruházak polcaira nagyobb arányban kerüljön hazai tejtermék.

Az intézkedések csaknem 2,5 milliárd forinttal javítják az ágazat pozícióját.

Olvasóink írták

 • 3. LukSzusz 2009. január 28. 07:19
  „Ez érdekes,az építőkön,vasmunkásokon,bányászokon,ápolókon és még sorolhatnám,miért nem segítenek?A legnagyobb támogatást,adókedvezményt mindíg a parasztok kapják?!”
 • 2. .suhym. 2009. január 27. 19:11
  „"..Reklámra is költenének a rendelkezésre álló összegből. A hazai tejfogyasztást 50-100 millió forintból népszerűsítené az agrártárca..."

  Ez a pár millácska kiknek a zsebébe vándorolna vajon?

  Hogyan, mivel akarják rávenni a multikat, hogy ne a szlovák, osztrák...etc. tejet adja 100.-Ft/l körüli áron, hanem a magyart, mert amíg ez nem történik meg, addig az egész szemfényvesztés csak ismét!

  Iskolatej program...? Gratulálok, már Medgyessy is ezzel kampányolt, anno....és mi lett belőle?”
 • 1. comet 2009. január 27. 17:16
  „meg kéne nézni hogy mekkora a különbség egy nyugat-európai tejfeldolgozó meg egy hazai között.
  Aztán meg kéne nézni hogy mi a különbség oka.
  Amíg olyan vezetők vannak akik képtelenek a kor követelményeinek megfelelő strukrúrák kialakítására, és a hátrányt kapcsolataikkal próbálják ledolgozni addig lehet pumpálni a pénzt a szektorba.
  A fejekben kéne rendet tenni és szakembereket alkalmazni, nem család tagokat meg haverokat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttest a patakban Szombathelyen

Szombathely - Egy idős nő holttestét találták meg a Gyöngyös-patakban Szombathelyen kedd délelőtt… Tovább olvasom