Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Tél végi megfázásból pollenallergia

„Hol van még az allergiaszezon!" – vélik sokan, akik parlagfűpollen-érzékenységben szenvednek. Könnyen előfordulhat azonban: váratlanul más növények virágporára, s egyéb anyagokra is érzékennyé válnak – és ki gondolná: ennek is a parlagfű lehet az oka. Máskor pedig a tél végi megfázásból fejlődik ki allergia.
Februárban gyakori kérdés: allergiás-e valamire az ember, vagy csak megfázott, illetőleg elkapta a náthát, influenzát. Illusztráció: Karnok Csaba
A parlagfűpollen akkor is károsíthat allergizáló mivoltával, ha még híre sincs – hívja föl a figyelmet Juhász Miklós, szegedi aerobiológus.

Egyszer csak belobban

A kutatók már korábban fölfigyeltek arra: ha egyszer egy erősen allergén anyag kiváltja valakiből az allergiát, sok esetben megtörténik, hogy később, évek múlva más anyagok jelenléte is elegendő lesz számára az allergia „beindulásához". Nálunk a parlagfű virágpora a legallergénebb, s ehhez köthető: lassan-lassan más növények pollenjére és egyéb anyagokra is allergiássá válhatnak emberek.

Évekig lappanghat a különféle, korábban ártalmatlannak bizonyult anyagokkal szemben is lassan-lassan kialakuló érzékenység egy-egy emberben – aztán egyszer csak „belobban". Ez a magyarázata annak: vannak, akik csak a nyári-őszi időszak elé néztek aggodalommal, de egyre korábban mutatják az allergia tüneteit. A folyamat fokozatos lehet: először csak a tavasz közepén-végén virágzó fűfélék virágpora csatlakozik a parlagfűpollenhez mint allergén anyag, aztán egyszer csak tél végén, kora tavasszal virágzó fák pollenjére is kezd túlérzékennyé válni az ember. Sőt a penészgomba-, háziporatka-, a kutya-, macskaszőr okozta, jellegzetesen téli allergia kialakulása is sok esetben parlagfűallergiához köthető. Az „új", látszólag váratlanul kialakult allergiában szenvedő ember nem is gondol arra, hogy végső soron ez is a parlagfűnek köszönhető. E jelenség is figyelmeztet arra: a parlagfüvet minden eszközzel irtani kell.

Szálló allergének

Idén a tavaszias tél miatt hamarabb kezdtek virágzani az allergizáló növények, mint máskor. Legkorábban a mogyoró, az éger, a szil virágpora jelentkezett, ezekben a napokban a kőrispollen száll a levegőben.
A fák virágpora közül a nyír okozza a legtöbb gondot, ez két-három hét múlva kezd szállni – mondja az aerobiológus. Hozzátéve: a fák pollenjéből sokkal több szükséges ahhoz, hogy túlérzékenység-tüneteket okozzon, mint a füvek, gyomok pollenje esetében.

A tünetek sokszor azonosak


Ilyenkor, februárban olykor kérdéses az ember előtt: allergiás-e valamire, vagy csak megfázott, illetőleg elkapta a náthát, influenzát. – A tünetek sokszor azonosak. De a nátha esetében a kezdeti, vizes orrfolyást sűrűbb váladék jelentkezése váltja föl. Az is különbség, hogy a náthás és az influenzás betegeknél az orrfolyás megindulásához nemsokára rossz közérzet, „betegségérzés" is társul, az allergiásoknál ezek nem jelentkeznek – mondja dr. Altmayer Anita bőrgyógyász, allergológus szakorvos. Részletezi: míg a nátha néhány napon belül, az influenza általában egy hét alatt lecsöng, az allergia hetekig fönnállhat, amíg meg nem szűnik az adott növény virágzása, illetve míg allergizáló környezetben van az illető. Az is előfordul: a tél végi, tavaszi megfázás váltja ki az allergiát, a beteg orrnyálkahártyából könnyebben szívódnak föl a szervezetbe az allergének, s kiválthatják a túlérzékenységi reakciót az erre hajlamosakból.

Speciális kezelés

Mi a teendő abban az esetben, ha valaki úgy gondolja, allergiában szenved? Allergológiai szakrendelésen bőrteszt és vérből való kimutatás együttes eszközeivel kiderítik, pontosan mi okozza az allergiás tüneteket, s fölírják a megfelelő antihisztamint, illetve a speciális, allergia kezelését szolgáló orr- és szemcseppet. Utóbbi is fontos: megfázás, nátha esetében hatásos cseppek allergia esetében hatástalanok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év közben ugranak majd rá a pályázati pénzekre

Élő organizmus a városi költségvetés, amely pályázatokon elnyert források következtében duzzad év… Tovább olvasom