Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Telekvásárlási boom jön januártól

Az áfa ötszázalékos csökkentése milliós telekvásárlásnál éppen elég ahhoz, hogy az ember kivárjon – januárig. Győrben és a környékbeli településeken is vannak már lefoglalt, de csak jövőre fizetendő ingatlanok. A telekeladás így is katasztrofális volt idén – mondják.
Dunaszegen tavaly negyvennégy telket adtak el: az alsó-szigetközi település egyike volt azoknak a Győr környéki falvaknak, amelyek profitálni tudtak a város zajából kiköltözni vágyók rohamából. Túlzás nélkül lehet használni ezt a szót, elég csak végigmenni Győrújfalun, Győrzámolyon, Győrladaméron vagy másik irányba indulva mondjuk Ikrényen. Számtalan új ház épült és épül – ezt idén májusban már megírtuk. A Kánaán – már ami az ingatlaneladásokat érinti – azonban megszűnt. Az áfa miatt, mondják a polgármesterek. Babos Attila, Dunaszeg községvezetője mindezt számokkal támasztja alá: míg tehát tavaly 44 telket tudtak eladni, idén mindössze hármat...
A falu körülbelül tízmilliós bevételtől esett el, de el kellett fogadnia, hogy az átlag három és fél millió forintos ingatlanok áfaköltségeit mindenki nyögi: az önkormányzat és persze a vevő is.
A polgármester abban bízik, január 1-jétől, az ötszázalékos áfacsökkentés után változik a helyzet. „Muszáj lenne” – teszi hozzá.
Hogy van miben reménykednie, mutatja az ikrényi példa is: Gergó András polgármester elmondta, az egyik telket már le is foglalták náluk a faluban, de majd csak januárban jönnek fizetni a leendő tulajdonosok. Akkor olcsóbban megússzák a vásárlást. Ez is valami, főképp, mert náluk is a tizedére csökkent az ingatlan-adásvétel. Jelenleg tizenkét telek vár beköltözőre, abban bízik az ikrényi önkormányzat, idén elkelnek az ingatlanok.
A két példa korántsem egyedi, ugyanezt a kivárást érzékelik Győrben is az ingatlanszakértők. Azt mondják, az áfacsökkentés meghirdetése óta szinte leállt az ingatlanpiac, amelynek egyik oka nyilván a bejelentés volt, a másik pedig... No itt akadnak el, mert a választ nem tudják, idén állítólag a telekvásárlás szinte minden tekintetben másképp alakult, mint korábban.
Dr. Csóka Szilárd ingatlanszakértő elmondta, míg az elmúlt években szinte mindig a nyár volt az uborkaszezon, idén senki nem mehetett el szabadságra, akkora volt a forgalom. Psszel pedig, amikor kezdődnie kellett volna a csúcsnak, hirtelen minden lecsendesedett. S akkor jött ugye az áfacsökkentés híre...
Az ötszázalékos csökkentéstől a szakértő egyébként nem vár csodát, szerinte ezzel azt tudják elérni, hogy jövőre nem emelkednek jelentősen az ingatlanárak. Mert aki az inflációval arányosan öt százalékkal emelt volna, az most a pénzéhez jut enélkül is. Olyan irodák is vannak Győrben, amelyek már az év vége előtt beajánlották az 5 százalékos kedvezményt. Hogy milyen eredménnyel, s mi lesz január után az ingatlanpiacon, 2006 első negyedében kiderül. Akkor visszatérünk a témára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pér három pilléren

Egy önkormányzat, mégis háromfelé kell gondolkodnia: a 2500 lakóból a legtöbben Péren laknak, de… Tovább olvasom