Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Télidőn védő táplálkozás

A meghűlést, a náthát, a felfázást, az influenzát azok kerülik el könnyebben, akik táplálkozásukkal is védekeznek a téli betegségek ellen. Az immunrendszert erősítő, „gyorssegélyt adó" ételekkel, italokkal sokat tehetünk a kezdődő kórok visszaszorításáért.
Mit együnk-igyunk télidőn, hogy védettek legyünk a szezonális betegségek ellen? Többnyire csak a C-vitaminban gazdag citrusféléket meg a savanyú káposztát favorizáljuk (helyesen), pedig a népi gyógyászati hagyományok és a táplálkozási szakemberek is javallnak mást is. Kiváló immunerősítők például az aszalt gyümölcsök, amiket már dédszüleink is naponta nassoltak télen, akárcsak a sült tököt, a pirított magvakat. Ették a lencsét, a kölest, a barna rizst, pedig nem valószínű, hogy tudták, ezek cinktartalmukkal erősítik a sejtfalakat, és ezzel segítenek kizárni a kórokozókat. Csakúgy, mint a tojássárgája és a sárgarépa A-vitaminja.

A gyulladás keletkezésének gátlói a halak telítetlen zsírsavaikkal, az olívaolaj, a szezám- és tökmag, meg a hagyma és a fokhagyma. S ilyen a kevésbé ismert, az ánizshoz hasonló aromájú édeskömény gumója (sütve, főzve, salátákba). Torokgyulladás megelőzésére, és vírusok ellen is nagyon jó a gyömbér (forró vízben hat percig áztatva, citrommal, mézzel ízesítve). A vírusok ellen sokat tesz az, aki rendszeresen fogyaszt céklát. Aki pedig vacog, meghűlésre gyanakszik, az jól teszi, ha gyorsan megeszik egy-két tányér meleg tyúkhúslevest! A felfázásos tüneteket észlelőknek a gyulladás visszaszorítására a vörös áfonya levét, illetve teáját tanácsos bevetni, ami még kiváló antioxidáns hatású is, erősíti a szervezet ellenálló képességét, s lassítja az öregedést.

A vörös áfonya teája mellett immunerősítésre javasolt naponta egy-egy csésze csipkebogyótea, illetve egy-két pohár C-vitaminban gazdag gyümölcslé. Akit már kerülget a nátha, az igyon ezek mellett hársfa-, bodza- és kamillateát, s keverjen bele kevéske tömjént („gyógyszer" a megfázásra és az asztmára). Kerülje viszont a meghűléssel viaskodó, a nyálkaképződésre hajlamosító tejtermékeket. – S igaz, hogy a szaloncukorszezon idején nehéz, de tartózkodjon az édességektől, mert a vércukorszint emelkedése gyengíti a szervezet ellenálló képességét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki alkuszik, többnyire jobban jár

A karácsonyi vásárlási lázban annak néztünk utána, vajon lehet-e az üzletekben alkudni az árakra. Tovább olvasom