Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Téliesítik a Tisza-tavat

A várhatóan november közepéig tartó műszaki művelet során több tízmillió köbméter vizet engednek le a 124 négyzetkilométer vízfelületű tározóból.
Október végén kezdik meg a Tisza-tó téli időszakra meghatározott és 2013 tavaszáig érvényben lévő vízszintjének beállítását; a várhatóan november közepéig tartó műszaki művelet során több tízmillió köbméter vizet engednek le a 124 négyzetkilométer vízfelületű tározóból - közölte az érdekeltekkel folytatott keddi egyeztetés után Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szakaszmérnöke az MTI-vel.

A vízszint csökkentésére azért van szükség, hogy elhárítsák a téli időjáráskor előálló veszélyeket, és megakadályozzák a tavon kialakuló jégtakaró partrombolását - tette hozzá a szakember.

A Tisza-tavat várhatóan október 24-28. között kezdi el apasztani a Kötivizig. A tó téli vízszintje mintegy 1 méteres vízszintcsökkentés után, az üzemelési szabályzatban meghatározott maximális, a Kisköre-felső vízmércén mért 620 centiméteres vízállással a tervek szerint november közepére áll be. Az apasztás üteme az első két napon 10, ezt követően napi 7-8 centiméteres lesz a vízjárás, a hidrometeorológiai helyzet, valamint a halvándorlás figyelembevételével.

A Kötivizig a tározótó vízszint-csökkentési ütemét a horgászegyesületek, a szabadtéri vízi létesítményeket üzemeltetők, a vízi rendőrség, valamint több hatóság és turisztikai szervezet javaslatát figyelembe véve határozta meg.

A tavaszi vízszintre visszaállás várhatóan 2013 március végén történik meg a hidrometeorológiai helyzet függvényében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Présházban, gyertyafény mellett született egy gyermek Gyódon

A nehezen megközelíthető szőlőhegyi présházban világra jött kisfiút és édesanyját kórházba… Tovább olvasom