Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 12°C | 17°C Még több cikk.

Teljes a bizonytalanság az ''alkotmányozó'' EU-csúcson

Nehéz tárgyalás elé néznek az unió tagországai a csütörtökön kezdődő EU-csúcson, a tervezett alkotmányos szerződés szövegével kapcsolatban ugyanis egyre több tagállam fenyeget vétóval, ha a két éve elutasított dokumentumon túl sok módosítást hajtanának végre.
Angela Merkel szerint már azt sikernek lehetne tekinteni, ha a követendő irányról és további kérdések megvitatásáról tudnának határozni.

Német tájékoztatás szerint a tagállamok közel tizenöt követeléssel kívánnak előállni az alkotmányos szerződés kapcsán. Az értekezlet sikerét az EU szavazási rendjének reformját sürgető Lengyelországon kívül leginkább Nagy-Britannia és Spanyolország nehezítheti meg.

Míg Nagy-Britannia nem hajlandó elfogadni, hogy az uniós alapjogi charta jogerőre emelkedjen, Spanyolország vétóval fenyeget arra az esetre, ha a britek továbbra is ragaszkodnak a tervezett uniós külügyminiszter hatáskörének korlátozásához. Lengyelország szerda este elutasította a csehek kompromisszumos ajánlatát, és közölte, kitart az európai szerződésre vonatkozó követelései mellett, s elő fogja terjeszteni saját javaslatát a tanácskozáson.

Az Európai Unió egyik legtekintélyesebb politikusának számító Jean-Claude Juncker csütörtökön szót emelt a korábbi szerződés értékeinek, egyben pedig legfontosabb elemeinek megőrzése mellett. A luxemburgi miniszterelnök ugyanakkor hozzátette, hogy nem fogják tétlenül szemlélni, ha egyes országok a lényegétől akarják megfosztani a tervezetet, ebben az esetben élni fognak a vétójoggal.

A miniszterelnök rendkívül zavarónak nevezte, hogy a jelenlegi vitában jóval nagyobb súllyal esnek latba a korábbi szerződést aláíró, de nem ratifikáló országok nézetei, mint a dokumentumot ratifikáló tizennyolc tagállam véleménye. Juncker teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a döntéshozatali rendszer megváltoztatását célzó lengyel törekvéseket.

Ennek kapcsán arra emlékeztetett, hogy a kettős többség elvén alapuló rendszer hosszú tárgyalások eredményeként jött létre, s úgy vélte, hogy az a korábbinál nagyobb hatékonyságot, s igazságosabb döntéshozatalt biztosít. A szavazati arányok megváltoztatása ahhoz vezetne, hogy kinyitjuk Pandora szelencéjét, s azt követően minden tagország saját, különleges követelésével áll majd elő. „Ez pedig minden szempontból elfogadhatatlan" – hangsúlyozta Juncker.

A csúcsértekezlet előtt egyelőre teljes a bizonytalanság, az unió elnöki tisztségét betöltő, s a délután kezdődő csúcsértekezleten elnöklő Angela Merkel közvetlen környezetéből jelezték, hogy az EU jövője szempontjából sorsdöntőnek tartott állam- és kormányfői csúcs sikere – mint fogalmaztak – a csillagok állásától függ. „Túl sok a nyitott kérdés, s a megoldást nem tudjuk kikényszeríteni" – közölték az idézett források.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakori a roma gyerekek iskolai megkülönböztetése

Továbbra is gyakori a roma gyerekek hátrányos megkülönböztetése az oktatási intézményekben -… Tovább olvasom