Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Teljes káoszt okoznának a Pedagógus Demokratikus Szakszervezetének követelései

Az oktatási államtitkárság szerint a követelések elfogadása esetén káoszt és exlex állapotot okoznának a köznevelés egész rendszerében a szakszervezet követelései.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkársága szerint elfogadásuk esetén káoszt és exlex állapotot okoznának a köznevelés egész rendszerében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) követelései.

Az oktatási államtitkárság csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében közölte: a PDSZ által alakított sztrájkbizottsággal január 29. óta tartanak a tárgyalások.

Hozzátették: a PDSZ elnöke nemcsak a többi szakszervezettel kötött egyezséget rúgta fel, hanem január 29. óta folyamatosan megsérti az általa kezdeményezett, a minisztériummal közösen elfogadott nyilatkozattételi moratóriumot, és rendre olyan sajtónyilatkozatokat tesz, amelyekben előrevetíti a tárgyalások kudarcát.

Az oktatási államtitkárság szerint a PDSZ hozzáállása egyértelműen politikailag motivált, amit az is bizonyít, hogy az egyeztetéseken a PDSZ színeiben a Haza és Haladás Alapítványhoz, valamint a Demokratikus Koalícióhoz kötődő szakértők vesznek részt. Kitértek arra, hogy a PDSZ januárban együttműködési megállapodást kötött a Magyar Szolidaritás Mozgalommal, amely az Együtt 2014 Választási Mozgalom alapító tagja.

Az államtitkárság szerint a megkérdőjelezhető szavahihetőségen túl az irracionális, a köznevelés rendjét felborító, az iskolai élet szabályait ellehetetlenítő követelések nehezítik a megállapodás megszületését.

A tanítás nyugalmának biztosításáért az Emmi ennek ellenére továbbra is minden ésszerű lépést megtesz azért, hogy a PDSZ-szel is egyezségre jusson, de olyan feltételeket nem fogadhat el, amelyek veszélybe sodorják a magyar iskolarendszer működését, több mint egymillió iskolás gyermek tanításának, százhúszezer pedagógus munkavégzésének biztonságát - rögzítették.

A PDSZ január 22-én közölte, hogy megalakította önálló sztrájkbizottságát. Mendrey László, a szakszervezet elnöke a minisztériummal tárgyalásokat kezdeményező levélben egyebek mellett azt írta: a kormány kezdeményezze a nemzeti köznevelési, a szakképzési és a közoktatási intézmények állami fenntartásáról szóló törvény február 11-ével történő felfüggesztését.

A tárgyalási témák között említette, hogy az életpályamodell bevezetésének ne legyen következménye a munkaterhek növekedése és a létszámleépítés, továbbá a közszféra egészére vonatkozóan valósuljon meg a közalkalmazotti bértábla legalább 20 százalékos emelése. Az állam biztosítsa a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában lévő intézmények és az önkormányzatokhoz visszakerülők feladatellátásának fedezetét, és az intézményvezetők kapják vissza "a közoktatási törvényben foglalt jogköreiket".

Az addigi sztrájkbizottságot alkotó három másik szakszervezettel ugyanezen a napon megállapodást írt alá a kormány nevében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a tárca oktatási államtitkára, Hoffmann Rózsa. A dokumentumot a sztrájkbizottság részéről Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Somogyi László, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke és Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképző Szakszervezet elnöke írta alá.

Olvasóink írták

 • 4. igazságkereső 2013. február 07. 16:53
  „Na kérem szépen, itt van a minta a széthúzásra # 2.-eske személyében!!”
 • 3. igazságkereső 2013. február 07. 16:52
  „Amíg Magyarországon legalább ugyan olyan teljesítményt nyújtó szakemberek - mint a pedagógusok-, havi bruttó 450 eurónak megfelelő jó magyar forintot kapnak, addig már csak szolidaritásból sem kellene kilógniuk a sorból, azt is széthúzva, jó magyar módra! Igazam van ugye?”
 • 2. deszkás 2013. február 07. 16:42
  „Aha CSERGE! Aki szelet vet vihart arat. Tessék elviselni nem pökhendiskedni. Arra a Vezér való.”
 • 1. csergemerge 2013. február 07. 16:13
  „PDSZ= SZDSZ+DK+LMP+MSZP= MSZMP”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Droglabort számoltak fel a rendőrök Pusztavacson

Új pszichoaktív anyagok előállításával foglalkozó labort számoltak fel a rendőrök a Pest megyei… Tovább olvasom