Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Tematikus kínálattal jelentkezik a közmédia a kommunizmus áldozatainak emlékére

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján tematikus műsorokkal várja nézőit és hallgatóit a közmédia.
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, február 25-én összehangolt műsorkínálattal várja nézőit és hallgatóit a közmédia - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kedden az MTI-vel.

A Duna egész napos tematikus műsorfolyammal készül, az m1 és az MR1-Kossuth Rádió is az áldozatoknak állít emléket - olvasható az MTVA közleményében.

A Duna szombat 09.10-től Halálra szántak, mégis élünk című emlékműsorában élő közvetítésekkel, filmekkel, riportokkal, stúdióműsorokkal emlékezik a kommunista diktatúra által meggyilkolt, tönkretett, kifosztott emberek millióira késő estig.

A tematikus műsorkínálatot M. Nagy Richárd Bevallott múlt - A Terror Háza Múzeum első tíz éve című dokumentumfilmjének első része nyitja - olvasható az MTVA közleményében. A kétrészes filmet február 25-én 9.10-től és 26-án 9.00-től vetíti a csatorna, az m1 ugyanakkor már néhány nappal korábban, február 22-én, 22.05-től műsorra tűzi a produkciót.

Kora délután, 14.45-től stúdióbeszélgetéssel és élő közvetítéssel folytatódik a program: a Duna műsorában Kalocsai Andrea és Mucsányi János várja azokat a nézőket, akik szeretnék jobban megismerni múltunkat.

Délután 15 órától élőben közvetíti a Duna az emléknap központi rendezvényének eseményeit a Terror Házából, majd történészek, kutatók, művészek, irodalmárok, sportolók, az áldozatok és hozzátartozóik idézik fel a kommunista korszak gaztetteit a stúdióműsorban. A történelmi áttekintés a Tanácsköztársaságtól a Gulágon, a recski internálótáboron keresztül a Kádár-korszakon át a rendszerváltásig kalauzol.

A stúdió vendége lesz Tőkéczki László történész, Gereben Ágnes egyetemi tanár, Szakály Sándor történész, M. Kiss Sándor történész, Kopp Mária professzor, Zétényi Zsolt jogász, Grosics Gyula, az Aranycsapat tagja, Kerényi Lajos piarista atya, valamint a kor számos más szakértője és túlélője. A közvetítést és stúdióbeszélgetést 19.30-tól a Duna World is sugározza.

A Dunán este 21 órától Sára Sándor Feldobott kő című alkotását láthatják a nézők, majd a Szeretlek, Faust című filmet sugározza a csatorna Mindszenty József életéről.

Február 25-én az m1 is játékfilmekkel emlékezik a kommunizmus áldozataira. 20.15-től vetíti a csatorna az Utolsó jelentés Annáról című filmet, Mészáros Márta alkotását Kéthly Annáról. 22 órától tűzi műsorára az m1 a Mások élete című, számos díjat elnyert német filmdrámát.

Az MR1-Kossuth Rádió a hátteret, a rendszert is bemutatva emlékezik az áldozatokra ezen a napon: 10 órától egy megdöbbentő vallomást hallhatnak az érdeklődők III/III-as tartótiszt voltam címmel, 16 óra után pedig a Terror Háza Múzeum első tíz évét eleveníti fel a rádió. 18 órakor, a hírek után a Rádiószínház bemutatóját sugározza a Kossuth: Három év a Hortobágy poklában címmel Beke Ferencné hortobágyi kitelepített naplójából hangzanak el részletek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb feljelentést tesz Budai Gyula Török Zsolt ellen

Újabb feljelentést tesz Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos Török Zsolt ellen. Tovább olvasom