Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Temetők: az önkormányzatok szépítik a környezetet

Soboron és Bezin felújították a temetői ravatalozót, Dörben elkezdték a munkát, Enesén most készülnek erre. Az önkormányzatok mindenhol kiemelt figyelmet fordítanak sírkertjeikre.
A ravatalozó felújítása, járdák, utak építése, parkoló kialakítása: temetői fejlesztések, amelyek szinte valamennyi rábaközi önkormányzat tervei között szerepelnek. A szerencsések pályázati támogatással rendezik a sírkerteket, de akadnak települések, ahol ennek hiányában elmaradnak a beruházások.
Enesén a temető rendbetételét már az elmúlt években megkezdték. Az önkormányzat felújíttatta az Enessey család két kriptáját, új szeméttárolót építettek és két kutat is elhelyeztek a sírkertben. Azonkívül kétszáz négyzetméteres területen díszburkolat készült. Az elvégzett munkák összértéke megközelítette a hárommillió forintot. A következő ütemben a ravatalozóépület renoválása van soron, Mesterházy József polgármester szerint akár augusztusban, szeptemberben megkezdhetik a munkát. Felújítják a kaput és új hirdetőtáblát is helyeznek ki.
Zsebeházán a falu vezetésének tervei között parkoló építése szerepelt a temető mellett. Nagy Gáborné a Kisalföldnek elmondta: a beruházás továbbra is csak az elképzelések között van. „Amilyen fejlesztésre pályázat van, azt kell kihasználni, a temetőre sajnos nem volt. A parkoló kialakítása emiatt elmaradt, de nem tettünk le róla” – jegyezte meg. A település sírkertje kicsi, ezért fenntartása sem kerül túl sokba. A fűnyírás, öntözés, az energiahasználat körülbelül ötvenezer forintot tesz ki évente.
Az elmúlt években a sobori önkormányzat jelentős összegeket költött a falu temetőjének fejlesztésére. A költségeket önerőből és pályázati támogatásból állták.
Az önkormányzat mindig kiemelt figyelmet fordított a sírkert állapotára – állítja Nemes László polgármester. – Ahogy a soboriak szeretteik sírját rendben tartják, úgy mi is igyekszünk szépíteni, fejleszteni a temetőt. Az elmúlt években elvégeztük a ravatalozó karbantartását, a festéstől az ereszcsatorna cseréjén át az egyéb javításokig. Leaszfaltoztuk az épület előtti területet és a bejárót, murvával láttuk el a temetőhöz vezető utat és parkolót alakítottunk ki.
Belül az önkormányzat feltöltette a laposabb részeket, így lehetővé vált újabb parcellák megnyitása. Megoldották a hulladék kezelését is, tárolóedényeket készíttettek és a szerves anyagokat komposztálni is tudják. Tavaly készült el a temetőn belüli út-járda, szegélykővel kirakva. A terület rendben tartásában a közhasznú dolgozók is közreműködnek.
A bezi önkormányzat tervei között a ravatalozó külső rendbetétele, valamint a zsidótemető bekerítése szerepelt. A beruházások megvalósultak, sőt, murvás „sétányt” is kialakítottak. Kovács György polgármester a fejlesztések között megemlítette, hogy a faluból új kerékpárút és gyalogjárda vezet a temetőig, felújították a kapubejárót és parkolót alakítottak ki.
Dörben hozzáláttak régi tervük megvalósításához a temetőben: felújítják a ravatalozót. Az épület egykor a Kiss család kriptája volt, most megyei pályázaton nyert az önkormányzat 3,7 millió forintot a kivitelezésre, az összes költség 6,2 millió forintra rúg. Dóczy Géza, a település polgármestere úgy tájékoztatta a Kisalföldet, hogy jövő januárra fejezik be az építkezést. Amellett, hogy a ravatalozót felújítják, hozzáépítéssel bővítik is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy töltötte a kánikulai hétvégét?

Tovább olvasom