Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Terítéken az intim vizsgálatok

Ritka, amikor férj ír levelet felesége „alvázvizsgálata" okán, de mert megtette, közreadjuk az érzéseket.

Ritka, amikor férj ír levelet felesége „alvázvizsgálata" okán, de mert megtette, közreadunk olyan érzéseket és félelmeket, amelyek a nőgyógyászati, netán prosztatavizsgálato(ka)t olykor beárnyékolhatják.


„Nem vagyok orvos, sok helyen olvasgattam a nőgyógyászati rákszűrő vizsgálatról, de sehol nem találtam arra utalást, hogy orvosilag indokolt lenne az emlővizsgálatot rutinszerűen úgy végezni, hogy a páciens alulról nyakig teljesen mezítelen – és ezt más orvosok nem is így végzik – írja levelében H. Béla győri olvasónk, aki szerint megalázó módon bánt feleségével a vizsgálatot végző orvos. – Lehet, az a páciens, aki életében először esik át hasonló vizsgálaton, azt gondolja, a szűrésnek így kell történnie, mert hát így csinálják, s nincs tapasztalata arról, hogy ezt másképpen is lehet. Nem arra gondolok, hogy egy orvos nem láthat mezítelenül egy beteget, hanem arra, hogy csak akkor és annyira kelljen mezítelenkednie, amikor azt a vizsgálat feltétlenül megköveteli."


SEMMI BUGYI, SEMMI SZÉGYEN?


„A vizsgálat úgy történik, hogy a doktor ül egy széken és mondja a páciensnek, hogy jöjjön közelebb, húzza fel a ruháját nyakig, mert emlővizsgálatot végez. A páciens fejében megkezdődik a vértolulás, miközben húzza felfelé a pulóvert vagy pólót, mert érzi, hogy ez így nagyon nincs rendben, de hát ki mer bármit is szóvá tenni egy nőgyógyásznak, aki utána benne fog turkálni?"


A férj – felesége beszámolója alapján – kiszolgáltatott helyzetként értékelte, hogy a nőgyógyászati, úgymond rutinvizsgálat előtt az azt végző nőgyógyász szakorvos emlővizsgálatra kérte páciensét. Bugyi nuku, voltaképpen ez képezi a férj bepörgését és dühét, mert – szerinte – elképesztő, hogy „amíg a nagy semmiben a felesége cicijét a doki nyomkodta, annak az asszisztens szem- és fültanúja lehetett".


Levélírónk első felindultságában a fizikai elégtételen gondolkodott, ám erről letett. Lelkileg azonban képtelen feldolgozni a történteket, ezért is kérte, foglalkozzunk a témával.

A FÉRJ IS OTT LEHET

A nőgyógyászati vizsgálat része az emlővizsgálat – nyilatkozta a témában megkérdezett és névtelenségéhez ragaszkodó győri szülész-nőgyógyász főorvos. – Ha az emlővizsgálat elmarad és később betegségre derül fény, annak súlyos etikai és akár jogi következményei lehetnek. A esetek többségében az idő rövidsége miatt végzik rutinszerű gyorsasággal ezt a kollégák, ám ha ez a pácienst zavarja, időt kell hagyni a felöltözésre, történetesen a bugyi visszavételére. A nőgyógyászok többsége még azt a lehetőséget is megteremti, hogy a férj – kérésre – jelen lehessen a vizsgálat idején. Javaslom a panaszosnak, legközelebb éljen ezzel.


MITŐL IS FÉLÜNK?

A férfiakkal is megtörténhet hasonló eset – mondjuk egy lehetséges prosztatavizsgálatnál. Dr. Demetrovics Szilárd, Pér háziorvosa szerint azonban a félelem méregfoga könnyen kihúzható, ha őszintén beszélünk mindarról, ami egy ilyen vizsgálat előtt és alatt zajlik.


– Ha partnernek tekintem a páciensemet, az számomra is megtisztelő – vélekedik a háziorvos, aki azt sem titkolja: bizony került már olyan helyzetbe, amikor történetesen őt vizsgálták, s a „procedúrát" a dokin kívül egy csinos asszisztens is végignézte. Demetrovics doktor szerint erre való például az a könnyen mozdítható paraván, amelyet – szükség esetén – alkalmazhatnak az orvosok. A páciens kérésére négyszemközt is megbeszélhetik azt, ami a beteg szerint nem tartozik másra.


Ezzel együtt aki úgy érzi, sérelem érte, fordulhat az Orvosi Kamara Etikai Bizottságához, amely kivizsgálja a „zűrösnek tartott" eseteket (elérhetőség: 9021 Győr, Bajcsy-Zsilinszky út 27., tel./fax: 96/519-687, orvkam@mokgyor.axelero.net) . Szerettünk volna jogászt is megszólaltatni a témában, ám az általunk megkeresett ügyvédek közül senkit nem kerestek ilyen ügy kapcsán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyennek látja a kórházak sorsát?

Tovább olvasom