Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Termálfejlesztés – újra

Ha manapság Csornán szóba kerül a termálfejlesztés, sokan legfeljebb enyhe mosollyal reagálnak a felvetésre. Az aktívabbak esetleg a „kampány van” megjegyzés kíséretében még egy kézlegyintést is megengednek maguknak. És ennyi.

Talán érthető a fanyalgás, hisz Csornán volt már néhány nekibuzdulás termálügyben. Gondoljunk csak a kilencvenes évek elejére, amikor lenyűgöző tervek készültek az építendő létesítményről. A bennfentesek megcsodálhatták például, ahogy az átriumból üvegfolyosók vezetnek az egyes medencékhez. Ugyanakkor ezen időszak áldozata lett a hetvenes évek közepén elkészült új Korona Szálló is, hogy aztán néhány éven át mintegy romvárként „díszelegjen” a városközponban.
Szintén a kilencvenes években, de már az évtized végén tízmilliárd forintot meghaladó beruházásról szóltak a hírek. Arról, hogy a fürdő- és gyógyközpont mellett a gyógynövénytermesztést, valamint -feldolgozást is meghonosítják Csornán és térségében, s ez remek munkalehetőséggel kecsegtet. A gigantikus tervekből semmi sem lett.
Az új évezred hajnalán, 2001 júliusában arról számolhattunk be, hogy japán érdeklődő fejlesztené a termált. Magyarországi képviselői a művelődési központ színháztermében vázolták elképzeléseiket az egybegyűltek előtt. Legfőképpen azt, hogy a termálfürdő körül százhektárnyi területet vásárolnának, hektáronként egymillió forintért. Az üzlet azonban nem köttetett meg, mivel az érintett földtulajdonosok közül nem mindenki akart megválni a birtokától. A messziről érkezett tárgyalók nem tűntek csalódottnak, mert úgy vélekedtek, hogy mehetnek Kapuvárra, Lébénybe, Lipótra vagy akár Győrbe is. Végül a felsorolt településeken sem sikerült gyökeret ereszteniük.
Bő egy évvel később már a Vilmos parki egészségturisztikai központ létrehozására vonatkozó elképzelésekről hallhattunk, sőt, mind többször tárgyalt róla az önkormányzat képviselő-testülete is. Gyönyörködhettünk a látványtervekben, majd arról értesülhettünk, hogy a terület infrastruktúrájának kiépítésére benyújtott pályázatot „tartalékba helyezték”. Vagyis egyelőre nem jut pénz erre a célra. Közben osztrák tulajdonba került a termálfürdő, ám az új gazda az első év üzemeltetési tapasztalatai alapján olyan befektetőt kutatott fel, aki az önkormányzattal szemben vállalt kötelezettségét magasabb szinten tudja teljesíteni. Így jött „képbe” a német cég, a nagyszabású termálfejlesztési elképzeléssel. Hogy ez megvalósul-e végre, vagy a korábbiak sorsára jut, erre a kérdésre az idő adja meg a választ.
Mindenesetre a szándék komolynak tűnik. Olyannyira, hogy már az új, korszerű, minden igényt kielégítő termálfürdő megnyitásának időpontját is tudjuk: ez pedig 2008 karácsonya. Kétségtelen, ha minden kedvezően alakul, az a város előnyére válik; egyrészt idegenforgalmi szempontból, másrészt a munkahelyteremtés tekintetében. De vajon sikeres lesz-e az uniós pályázat?
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Tamás fogadóórája

Nagy Tamás, az MDF országgyűlési képviselőjelöltje pénteken délután fél négytől fogadóórát tart a… Tovább olvasom