Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 13°C | 23°C Még több cikk.

Termálfejlesztés: aláírták a szerződést

A német befektető ígérete szerint Csornán a 35 millió euróért felépítendő termálfürdő 150–200 embernek kínál munkalehetőséget. Ha jövőre megkapják az uniós támogatást, 2008 karácsonyán nyitnak.
A termálfejlesztés megvalósítása érdekében Csorna önkormányzata és a német G1 Kft. Virág Termál Csorna Kft. néven gazdasági társaságot hozott létre. A társasági szerződést kedden délben írta alá a városházán Papp József polgármester és a G1 Kft. ügyvezetője, Peter Gooss. A gazdasági társaságban hatvan százalék az önkormányzat, negyven százalék a német partner részesedése.
Az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón Papp József elmondta: a 35 millió eurós (9 milliárd forint) beruházásban az önkormányzat nem tud befektetőként részt venni, de segítő közreműködést vállal a projekt megvalósításában, együttműködik a pályázati támogatás megszerzésében.

Komoly tapasztalatok

– Rendkívül fontos, hogy nemcsak egy fürdőt építő társasággal állapodunk meg, hanem olyan céggel, amelynek az üzemeltetésben is komoly tapasztalatai vannak, hisz Németországban tizenegy fürdőt működtetnek. Tehát a projekt nem fejeződik be az építéssel, ugyanolyan fontos eleme az üzemeltetés is – jelezte Papp József.
Peter Gooss közölte: több mint húsz éve jelen vannak a fürdőiparban. Magyarországon egy korszerű létesítményt akarnak létrehozni. A termál három részből áll: lesz egy sportterület 25 méteres medencével, lelátóval, ugrótoronnyal, csúszdákkal. Mellette főleg családok részére hullámfürdő, pezsgőfürdő, medencék különböző vízhőmérsékletekkel, továbbá éttermek. A harmadik a gyógyászati részleg. Itt lesznek a gyógyfürdők, szauna, fizioterápia, valamint a kozmetikai szépészeti szolgáltatások, mellette a wellnessterület külső és belső egységei. Kívül szaunafaluval, belül gőzfürdőkkel. A parkolóból folyosó vezet a létesítménybe, ahol kávézó áll a vendégek rendelkezésére.
Peter Gooss szerint a fürdő mintegy 150–200 embernek kínál munkalehetőséget. Az ügyvezető úgy vélte, hogy jövőre megkapják a támogatást, elkezdődhet az építkezés. A nyitás időpontjául 2008 karácsonyát jelölte meg.

Az EU nagy lehetőség

A Kisalföld azon kérdésére, mi a garancia arra, hogy több sikertelen próbálkozás után ezúttal tényleg megvalósul a beruházás, Peter Gooss elmondta: jó esély van arra, hogy megkapják a támogatást, hisz 2007-ben az EU-források ebbe a régióba kerülnek. Papp József hozzátette: teljes garancia semmire sincs, az Európai Unió viszont nagy lehetőség, mivel a 2007–2013-as időszakra kész a költségvetés, így van miből finanszírozni. Azonkívül lehetőség van az ilyen projektek támogatására, és a Nemzeti Fejlesztési Tervben is kiemelten támogatandó célként szerepel. Mint fogalmazott: a garanciát az együttműködő partnerek tapasztalata és hozzáértése jelenti.

Idén is kinyithat

A Vilmos park jövőjével kapcsolatos kérdésünkre a polgármester azt válaszolta, ha ez a termálberuházás megvalósul, nagy érték lesz az ottani 19 hektáros terület, ahol például a vendéglátás és a különböző szabadidős funkciók kaphatnak helyet. Arra a kérdésünkre, jelenlegi formájában idén nyáron kinyit-e a csornai termálfürdő, Papp József kifejtette: a képviselő-testület a múlt heti ülésén a társasági szerződés elfogadása mellett módosította a termálfürdő adásvételi szerződését. Ebben szerepelnek azok az üzemeltetési garanciák, melyek szerint ameddig a beruházás el nem kezdődik, a mostani tulajdonos köteles üzemeltetni a fürdőt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás előtt a labdarúgók

Mandátumának lejárta előtti utolsó ülését tartotta a megyei labdarúgó-szövetség elnöksége, amelyen… Tovább olvasom