Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Terrorista-hálózatot akart kiépíteni Zarkavi

Egyre több tény, vagy csak vélekedés lát napvilágot arról, mire is készült a rettegett terrorista vezér. Külföldre, esetleg Európába küldtek olyan terroristákat, akiket Abu Muszab al-Zarkavi képzett ki Irakban - állítja a New York Times.
Külföldre, esetleg Európába küldtek olyan terroristákat, akiket Abu Muszab al-Zarkavi képzett ki Irakban - állítja a New York Times. A lap jordániai magas rangú titkosszolgálati tisztségviselőkre hivatkozik cikkében, és azt írja, hogy körülbelül 300 ilyen potenciális terroristáról van szó. A lap szerint a kiképzéssel Zarkavi tulajdonképpen a saját csapatát akarta erősíteni, globális terrorista-hálózatot akart kiépíteni, olyat, amellyel kihívást intézhet Oszama bin-Ladenhez. Önkéntesek egész hada érkezett hozzá Irakba, elsősorban Szírián és Líbián keresztül - írja a lap.

A jordán titkosszolgálat tisztségviselői arról is beszámoltak a New York Timesnak, hogy évtizedek óta figyelték Zarkavit, és tavaly novemberben - miután Ammanban, a jordán fővárosban több, egymást követő halálos bombamerényletet követtek el -, létrehoztak egy speciális hírszerző egységet, amelynek a neve Isten Lovagjai, és az ügynököket átdobták Irakba és a szomszédos országokba. Ennek az egységnek az emberei találták meg Zarkavit, két hónappal ezelőtt, és értesítették róla az amerikai hírszerzést.

Az amerikai terrorelhárítás szakemberei - akik szintén a Timesnak nyilatkoztak - megerősítették, hogy szaúdiak és egyiptomiak érkeztek Irakba, Zarkaviék ki is képezték őket, azzal a céllal, hogy aztán hazaküldjék őket, várjanak ott a parancsra az elkövetkezendő terrorakciókhoz. Az amerikaiak szerint mindazonáltal jóval kevesebb a kiképzett terroristák száma a jordán titkosszolgálat által becsültnél.

Közben a DNS-vizsgálatok bebizonyították, hogy valóban Abu Muszab al-Zarkavit sikerült megölni a múlt héten – jelentették be amerikai katonai források Bagdadban. A jelentés szerint az iraki terroristavezér még élt, amikor az amerikaiak megérkeztek, de a helyszínen kapott orvosi kezelés már nem segített rajta. A katonaorvosok megállapították, hogy Zarkavi halálát a felrobbanó bombák keltette lökéshullám okozta, holttestén nem voltak sem lőfegyver ütötte sebek, sem ütések nyomai.

Amúgy az al-Kaida iraki csoportja bejelentette, hogy megtalálta Zarkavi utódát: a terrorista szervezet helyi egységét Abu Hamza al-Muhadzsir fogja vezetni.

George Casey tábornok, az Irakban lévő amerikai csapatok parancsnoka egyébként a szokásos vasárnapi tévés politikai vitaműsorokban - csaknem mindegyik műsorban - nyilatkozott, a többi között arról, hogy lát lehetőséget a fokozatos csapatcsökkentésre abban az esetben, ha az új iraki egységkormány működőképes lesz, és az iraki hadsereg is megerősödik. A tábornok szerint az iraki hadsereg máris elég erős ahhoz, hogy megvívjon a felkelőkkel.

Az amerikai elnök amúgy Camp Davidbe, nyári rezidenciájára rendelte katonai és polgári tanácsadóit, hogy az iraki szerepvállalásról tárgyaljanak, a terrorista vezető al-Zarkavi likvidálása után. Fehér házi tisztségviselők közlése szerint csapatcsökkentés nem várható.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ADSL2 az Inviteltől is

Az ADSL2 bevezetésével az Invitel és T-Com szolgáltatási területén lehetőség nyílik az akár 20… Tovább olvasom