Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Terrorista rendőrkézen - informatikus, anyagi gondokkal

Elfogta a Nemzeti Nyomozó Iroda azt a férfit, aki 2007-ben és 2008-ban a magyar kormánynak címzett elektronikus levelekben több közintézményt robbantással fenyegetett meg.
Egy informatikai és elektronikai végzettségű, miskolci fiatalember fenyegetőzött közintézmények felrobbantásával az elmúlt években. A Nemzeti Nyomozó Iroda majdnem másfél év után, február 18-án fogta el. A fiatalember elektronikus levelekben fenyegette a kormányt, 90 millió forintot kért, hogy ne robbantson. A munkában résztvevő profilalkotók, magyar és külföldi szakemberek a 2007-ben és 2008-ban írt hét levélből azt prognosztizálták, hogy a fenyegető előbb-utóbb eljut odáig, hogy beváltsa a fenyegetést. Most terrorcselekmény gyanújával tart ellene az eljárás. Az ügy részleteiről Tomin Szilvia, a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának munkatársa számolt be hétfőn.

Az akkor még ismeretlen fenyegető 2007 októberében és novemberében három fenyegető e-mailt írt kormányzati internetes levélcímekre. A fenyegető 90 millió forintot kért. Azzal fenyegetőzött, hogy ha nem kapja meg a pénzt, közintézményeket fog felrobbantani. Azt, hogy melyiket, mikor és hol, nem írta meg - mondta Tomin Szilvia.

A fenyegetések 3 levél után abbamaradtak, de 2008-ban újra kezdődtek. Akkor a Miniszterelnöki Hivatal címére érkeztek a korábbiakhoz hasonló elektronikus levelek. A fenyegető, hogy nyomatékot adjon a kérésének, egy házilag gyártott, éles gyújtóbombát, robbantásra és gyilkolásra alkalmas eszközt helyezett el Miskolc mellett. Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, a bombát megtalálták, robbanás nem volt. A bombát egyébként Miskolc mellett, egy gáz-átemelő telep közelében helyezte el a férfi.

Külföldi és magyar szakértők, profilalkotók és kriminálpszichológusok is dolgoztak az ügyön és azt prognosztizálták, hogy a fenyegető el fog jutni odáig, hogy robbantson. Az NNI közben felvette a férfivel a kapcsolatot, a leveleket álcázó informatikai megoldások megfejtése és a miskolci bomba környékén talált nyomok alapján előbb egy családtagjához, majd magához a fenyegetőhöz is eljutottak. Mivel úgy tűnt, veszélyes bűnözőről van szó, a "megfelelő erőkkel" csaptak le rá, február 18-án este, Miskolcon.

Kiderült, hogy egy 33 éves, miskolci, informatikai és elektronikai végzettségű férfi volt a fenyegető, aki alkalmi munkákból élt. A férfi egyébként előbb 10, majd 20 meg nem nevezett közintézményt, kórházat, állami szervet, áruházat akart felrobbantani, legalábbis ezzel fenyegetőzött. A nyomozás eddigi állása szerint mindezt azért, mert családjának anyagi gondjai voltak.

A férfi kihallgatása folyamatos, ezért nem tudni, hogy a családja tudott-e arról, mire készült. Az ügy egyéb részleteiről az NNI egyelőre nem számol be, mert, mint Tomin Szilvia elmondta, veszélyeztetné a sikeres bizonyítást.

Petőfi Attila, az NNI igazgatója azt mondta, hogy a magyar jogalkotás a 2003 óta foglalkozik a terrorizmussal. Aki terrorcselekményt követ el, az közvetlenül veszélyezteti a lakosságok, közveszélyt okoz közérdekű üzemet veszélyeztet. Terrorcselekményért 10-15 évet, vagy életfogytiglant lehet kapni, de még az is 3 évet kaphat, aki tud terrorcselekmény előkészületéről és nem jelenti. A mostani nyomozásban magyar és külföldi szakemberek, illetve a Terrorellenes Koordinációs Bizottság is részt vett.

Az elmúlt években több, terrorcselekménnyel gyanúsítható embert is elfogtak Magyarországon. Ilyen volt 2004-ben az a palesztin fogorvos, aki a rendőrök gyanúja szerint az izraeli államelnök ellen szervezett merényletet. Az ügyészség szerint azonban nem volt bizonyítható a terrorcselekmény gyanúja. Szintén 2004-ben 380 millió forintot kért egy fiatalember, hogy ne robbantsa fel a szolnoki pályaudvart.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2009. február 23. 15:14
    „Miskolc már rohadthíres lesz a végén.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb aláírásgyűjtési kampányt indít Seres Mária

Újabb aláírásgyűjtési kampányba kezd Seres Mária. Az Országos Választási Bizottság ugyanis február 15-én elfogadta az országgyűlési képviselői poszt és a polgármesteri tisztség összeférhetetlenségére vonatkozó kérdését. Tovább olvasom